Oppenheimer-dokumentar vist offentligt i Indonesien

INDONESIEN. Dokumentarfilmen "The Look of Silence" om det indonesiske folkedrab i 60'erne, blev i går vist offentligt i Indonesiens største biograf.

Joshua Oppenheimers opfølger til den Oscar-nominerede dokumentarfilm "The Act of Killing" blev i går, den 10. november, vist offentligt for første gang i Indonesien. Filmen kørte i landets største biograf med to visninger i hovedstaden Jakarta, begge udsolgt.

Arrangør af visningerne er the National Human Rights Commission, en organisation under den indonesiske stat, og the Jakarta Arts Council. Det får Joshua Oppenheimer til at betragte det, som det væsentligste vendepunkt for hans to film om Indonesien:

"Den kendsgerning, at filmen bliver præsenteret åbent og offentligt af disse statslige organisationer, gør det til de vigtigste visninger af både "The Look of Silence "og "The Act of Killing" indtil videre. Vores kærlighedsbrev til Indonesien har ikke blot nået sit mål, men bliver langt om længe læst højt af staten for folket."

LookOfSilenceIIndonesien2
Mylder ved visning af "The Look of Silence" i Jakarta. Foto fra Twitter.

Den første visning i Indonesien af den forrige film, "The Act of Killing", foregik i al hemmelighed, men den films rejse har gjort begivenhederne i går mulige – noget der overstiger filmholdets vildeste håb, fortæller Oppenheimer.

Instruktøren holdt i går morges pressekonference via Skype med op mod hundrede journalister og kommissærerne fra den indonesiske menneskerettighedskommission.

"Med kommissærernes ivrige argumenteren for det, virker det som en håndgribelig mulighed,at det hele kan føre til en kampagne for sandhed og forsoning," siger instruktøren.

LookOfSilenceIIndonesien3
Visning af "The Look of Silence" i Jakarta. Foto fra Twitter.

Joshua Oppenheimer følger i "The Look of Silence" en familie, der mistede deres ene søn i det indonesiske folkedrab i perioden 1965-66, fordi han blev beskyldt for at være kommunist. Familiens yngste og nu voksne søn opsøger og konfronterer dem, der dræbte hans bror. Det er hans møder med fortidens bødler, der udgør filmens kerne. 

Filmen vandt efter verdenspremieren på Venedig Filmfestivalen Juryens Grand Prix. Den har siden haft nordamerikansk premiere på filmfestivalen i Toronto og modtaget flotte internationale anmeldelser. Den får dansk biografpremiere den 13. november og er desuden udtaget til verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam, i slutningen af november. 

"The Look of Silence" er produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen.

Følg med på Joshua Oppenheimers Twitter

Læs mere i FILM Digital Issue

Oversigt over visninger i Danmark