Portræt af Italiensk for begyndere

NY BOG. Mette Hjorts engelsksprogede "Lone Scherfig's Italian for Beginners" går i dybden med én af dansk films moderne klassikere.

"Italiensk for begyndere" er en nøglefilm i Lone Scherfigs karriere. Filmen markerede hendes gennembrud både herhjemme og internationalt, og hun er i dag en af vores mest anerkendte instruktører.

I ny engelsksproget bog, "Lone Scherfig's Italian for Beginners", bliver de væsentligste aspekter ved filmen gennemgået. Filmen, der var en del af dogmebølgen, er historien om seks sårbare mennesker, som finder kærligheden og fællesskabet på et aftenskolekursus i italiensk.

Bogens forfatter Mette Hjort ser "Italiensk for begyndere" som en vigtig film, fordi dens afdæmpede moral står i kontrast til en mere materialistisk verdensopfattelse. Den er, skriver hun, en repræsentant for en ny genre af "ethical feel-good" film. Bogen analyserer filmens tilblivelse og den indflydelse, som Scherfigs tidligere værker havde på den. Mette Hjort ser desuden på, hvilken betydning dogmereglerne havde for filmen.

"Lone Scherfig's Italian for Beginners" bygger på interviews med blandt andet Scherfig selv og to af filmens hovedrolleindehavere. Desuden har Mette Hjort haft adgang til interviews, anmeldelser, festivalpriser m.m. fra Scherfigs personlige arkiv.

Mette Hjort er professor og leder af afdelingen for visuelle studier på Lingnan University i Hong Kong.

Bogen er skrevet til brug i undervisningen på filmuddannelser samt til studerende og lærere på skandinaviske studier.

"Lone Scherfig's Italian for Beginners" er udgivet af University of Washington Press og Museum Tusculanums Forlag i bogserien Nordic Film Classics. Den kan købes på www.mtp.hum.ku.dk for kr. 140.

Mette Hjort om bogen