Premiere på den svensk-danske prisvinder Grænse

PREMIERE. Ali Abbasis prisbelønnede ’Grænse’ er et resultat af et svensk-dansk samarbejde og har danske kræfter i en lang række tekniske og kreative funktioner. Filmen har premiere torsdag den 27. september i biografer landet over.

Fra torsdag den 27. september kan publikum opleve Ali Abbasis ’Grænse’, vinderen af hovedprisen i Cannes Festivalens prestigefyldte sideprogram Un Certain Regard, der hylder grænsebrydende film og nye talenter. Filmen udspiller sig i den vilde svenske natur, og bag kameraet står en række danske filmfolk.

LÆS ANMELDELSERNE

'Grænse' fik positive internationale anmeldelser i forbindelse med visningen på Cannes Filmfestival. 

I ’Grænse’ følger vi toldbetjenten Tina, der er kendt for sin ekstraordinære lugtesans. Det er næsten som om, at hun kan lugte skylden på folk, som skjuler noget. Men da en mystisk mand, Vore, går igennem tolden, kan hun for første gang ikke identificere, hvad han skjuler. Tina bliver besat af at finde ud af, hvad han skjuler, samtidig med at hun oplever en tiltagende tiltrækning til ham. Løgne, kriminalitet og Tinas sande eksistens optrevles og opklares, efterhånden som Tina udvikler et specielt bånd til Vore og lærer, at Vore ikke er et almindeligt menneske, og ej heller er hun. 

Et svensk-dansk samarbejde

’Grænse' er instrueret af Ali Abbasi, der er født i Iran, men siden flyttede til Sverige. Abbasi er uddannet på Den Danske Filmskole, og i 'Grænse' har han holdt fast i en stor del af holdet fra sin danske debutfilm ’Shelley’. 

DANSK MEDVIRKEN BAG KAMERAET

Danske filmfolk ses i en lang række funktioner på 'Grænse', blandt andet fotograf Nadim Carlsen, klipperne Olivia Neergaard-Holm og Anders Skov, VFX-supervisor Peter Hjorth, tonemester Rune Sand, musiksupervisor Martin Dirkov, klippekonsulent Molly Malene Stensgaard og postproducer Mikael Windelin.

"Ali har et ben i begge lande, og det gør, at filmen ikke bare er en finansiel koproduktion, men et ægte, kreativt samarbejde mellem Sverige og Danmark." Sådan sagde filmens danske producer Nina Bisgaard, da vi i maj talte med hende om det at samarbejde over sundet.

Manuskriptet til ’Grænse’ er skrevet af Ali Abbasi, Isabella Eklöf og John Ajvide Lindqvist og er baseret på en novelle af Lindqvist, der også skrev forlægget til vampyrfablen 'Lad den rette komme ind' fra 2008. Filmen er produceret af Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson og Petra Jönsson i et samarbejde mellem produktionsselskaberne Meta Film Stockholm, Spark Film & TV og Kärnfilm.

’Grænse’ er støttet af Det Danske Filminstitut via ordningen for internationale koproduktioner, der skal fremme danske produceres arbejde på udenlandske film.


PREMIERE

Hvad: Spillefilmen ’Grænse’.

Hvornår: 27. september 2018.

Hvor: Biografer landet over.