Regner og Krummerne

INTERVIEW. "Krummerne – alt på spil" har forpremiere fredag i forbindelse med prisuddelingerne på BUSTER. FILMupdate har talt med producer Regner Grasten, der fortæller, hvorfor tiden er moden til endnu en film om Krumme-familien.

For 23 år siden blev den første Krumme-film set af 859.383 biografgæster i biografen. "Krummerne – alt på spil" er en ny begyndelse på det, der kan blive en ny række af film om Krumme-familien. Dengang som nu står Regner Grasten bag. FILMupdate har talt med den farverige producer om, hvordan man genstarter en film-serie som Krummerne.

Jeg er ikke helt kristen, men jeg har rigtigt god fornemmelse af, at Vorherre gerne vil se Krummerne - Regner Grasten

Filmen skulle første have været klar til 2015, men da der hverken var en "Min søster børn"- eller "Far til fire"-film på plakaten i efterårsferien 2014, blev premieren flyttet og tempoet skruet op.

Krummerne på Buster

Der er udsolgt til visningen fredag, men det er stadig muligt at få billetter til lørdagens forpremiere.

27. september kr. 12.15 i CinemaxX – Forpremiere.

Filmen får rigtig biografpremiere 2. oktober.

Hvor kom idéen om at reboote Krummerne fra?

Idéen om at genskabe Krummerne opstod faktisk på grund af de lange liv, de forrige Krummer havde haft. De er altid gået godt på tv, men for nogle år siden satte DR dem op i primetime over tre lørdage i træk, hvor de lavede mellem 650- og 700.000 hver gang. DR købte dem med det samme igen og kørte dem kort tid efter. Så lavede de en halv million igen. Her kunne vi mærke, at publikum begyndte at tale om filmene. Der var god Krumme-karma i Danmark. Så enkelt var det.

Hvad har I gjort for at gøre Krummerne nutidig?

Børn er blevet meget mere bevidste om, hvad der sker i verden; meget mere end de var for 23 år siden, og det er vi også opmærksomme på. Så vi har lavet en historie, hvor man umiddelbart kan spørge: Er den børnet? Og det er den. Vi har valgt at flytte Krummerne med ind i nutiden. Skolereformen får én over nakken. I stedet for at det er røvere den her gang, er det en bankmand og en advokat, som er forbryderne. Børn forstår problematikker i dag. Der er tv-aviser hele tiden, som fortæller om ulykker og konkurser, og de hører forældre snakke om penge og problemer.

Har de så mobiltelefoner og iPads?

Nej. Der er ikke ret mange, der er klar over det, men hvis du kigger en Krumme-film igennem, ser du aldrig et tv. De ser aldrig tv. Vi ville gerne lave en eventyrverden, hvor familien ikke bare sad og så tv eller spillede computer. Det er det samme nu. Du ser ikke et tv i deres lejlighed. Overhovedet. Der er ikke skyggen af en mobiltelefon. Der er ingen sms'er, der er ingen iPad, der er ingen computer, der er intet af den slags. Der er masser af fars opfindelser, skal jeg hilse og sige.

Foto fra

Hvad skal publikum med en familie som Krummerne i dag?

I denne kaotiske verden – og verden ER vitterligt kaotisk, paven har lige erklæret, verden befinder sig i en ny verdenskrig – kunne vi bemærke et behov for tryghed. Pause i hele det her kaos. Så vi følte, at det var det rette tidspunkt at komme med den på. Hvorfor lige nu? Fordi der er så meget lort omkring ørerne på folk, at de trænger til en pause.

Hvilke overvejelser har I gjort jer om familien som målgruppe?

Vi er meget opmærksomme på, at vi skal underholde alle medlemmer af familien. Det nytter ikke, at forældrene bare er med deres børn i biografen i efterårsferien. Hele familien skal ind og have en sjov oplevelse. Hvis børn oplever, at forældrene har det godt, så har børnene det endnu bedre. Og hvis forældrene oplever, at børnene har det godt, så har de det også godt. Og når den vekselvirkning lykkes, så har du et hit.

Har I castet skuespillere, som ligner det tidligere cast?

Vi var sindssygt heldige med vores cast. Vi gik tilbage og kiggede meget på den første Krumme-film. Laus Høybye og Karen-Lise Mynster var jo ikke stjerner på det tidspunkt, med de var kendte som ansigter. Det samme gik vi efter denne gang med Lisbeth Wulff og Henning Valin. Vi var heldige. Deres synergi sad bare lige i skabet. Det var fantastisk at opleve. Det er nærmest som at vinde i lotto at se de to spille sammen. Det var virkeligt godt. Jeg er overtroisk. Jeg er ikke helt kristen, men jeg har rigtigt god fornemmelse af, at Vorherre gerne vil se Krummerne. Fordi alt lykkedes. 7-9-13. Alt fungerede bare. Jeg har aldrig været ude for noget lignende, vil jeg lige sige. Vi havde jo ikke ret meget tid. Manuskriptet strøg lige igennem. Det blev skrevet igennem nogle gange og sad lige i skabet. Optagelserne sad lige i skabet. Det hele sidder lige i skabet. Vores testscreening i Palads… gik amok. 98 % synes, den var god eller meget god. Jeg har aldrig set så god en test før.

Hvad betyder anmeldelser for en film som denne?

Det er jo altid rart at få gode anmeldelser, alene for holdet og skuespillerne at få at vide, at de har gjort et godt stykke arbejde. Det er jo nærmest en naturlov, at en familiefilm aldrig får gode anmeldelser. Jeg synes, vi har lavet en rigtigt god film med høj kvalitet dramaturgisk og skuespilmæssigt. Publikumsmæssigt betyder anmeldelser ikke noget. Men jeg mener, at avisernes anmeldere har en vigtig demokratisk funktion. Jeg vil hellere have en dårlig anmeldelse af en professionel anmelder end en god anmeldelse af en amatør.

Har I brugt andre familiefilm som inspiration?

Som kanon er det "Modern Family" på Netflix. Den er vi vildt inspirerede af. Vi synes, det er klasse simpelthen. Vi vil godt flytte Krummerne mere over imod "Modern Family", vi tager det bare step-by-step. Vi skal lige vænne danskerne til det. Det er vores hovedinspiration, det er der ingen tvivl om.

Er der så flere film på vej med Krummerne?

Det bestemmer publikum.