enda
Person

Regner Grasten

(1956 – )

Producent. Født 1/4 1956 på Frederiksberg.

Regner Grasten er vokset op i det danske filmmiljø som søn af maler og artfilminstruktør Kirsten Stenbæk og manuskriptforfatter og filmanmelder på Ekstra Bladet Bent Grasten. Som ung arbejdede han som plakatophænger i ABCinema. Studerede fransk og filmvidenskab på Københavns Universitet, men afbrød studierne og brugte i stedet sine studielån på at grundlægge artfilmbiografen Klaptræet i 1977. Var direktør for Alexandra Biografen i 1977-78 og stiftede i 1979 produktionsselskabet Kærne Film sammen med producenten Per Holst.

I 1985 grundlagde han sammen med sin hustru, Tove Grasten, selskabet Regner Grasten Film, som har udviklet sig til et af Danmarks største produktionsselskaber målt i solgte biografbilletter. Selskabet er især kendt for at producere komedier og familie- og ungdomsfilm til det brede publikum.

Selskabet indledte sin produktion med folkelige komedier som Morten Korch-pastichen ''Kampen om den røde ko'' (1987), ''Elvis Hansen - en samfundshjælper'' (1988) og ''Den røde tråd'' (1989) med poporkesteret Shu-Bi-Dua. Blandt selskabets familie- og ungdomsfilm er serierne om Krummerne (1991- ), foreløbig fem spillefilm, Anja og Viktor (1999- ), også fem spillefilm foruden det amerikanske remake, ''The First Time'' (2010), ''Sidste time'' (1995), "Mørkeleg" (1996), ''Bølle Bob & Smukke Sally'' (2005) og ''Villads fra Valby'' (2015). Regner Grasten har derudover produceret to julekalendere for TV 2, ''Krummernes jul'' (1996) og ''Brødrene Mortensens jul'' (1998) samt teatermusicalen ''Askepop'' (2001).

Med ''Det forsømte forår'' (1992), baseret på Hans Scherfigs roman af samme navn, begyndte selskabet at lave bredt anlagte film med national og historisk karakter. ''Kun en pige'' (1995) tog afsæt i forfatteren Lise Nørgaards erindringsbøger, og slægtshistorien ''Familien Gregersen'' (2004) var baseret på Christian Kampmanns romaner.

I 2012 blev ''Hvidstensgruppen - nogle må dø for at andre kan leve'', om en jysk families modstandskamp under den tyske besættelse af Danmark, en af det års mest sete film. Den var instrueret af debutanten Anne Grete Bjarup Riis, der året efter instruerede filmen om travhesten ''Tarok'' (2013) for selskabet. Ungdomsfilmen "En-to-tre-NU!", der bygger på Jesper Wung-Sungs bestseller, havde premiere i 2016, ligesom datteren Puk Grastens amerikanske instruktørdebut ''37''.

Regner Grasten er en producent, der gerne selv tager initiativ til filmene og sammensætter sit filmhold til den enkelte produktion. Som manuskriptforfatter har han også bidraget til flere af selskabets film under pseudonymet Thorvald Lervad.
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Den der lever stille 2023 Producer DK/Spillefilm
Hvidstengruppen II – de efterladte 2022 Producer DK/Spillefilm
Krummerne – Det er svært at være 11 år 2022 Producer DK/Spillefilm
Team Albert 2018 Producer DK/Spillefilm
Kidnapning 2017 Producer DK/Spillefilm
37 2016 Executive producer DK/Spillefilm
En-to-tre-nu! 2016 Producer DK/Spillefilm
Villads fra Valby 2015 Producer DK/Spillefilm
Krummerne - alt på spil 2014 Producer DK/Spillefilm
Tarok 2013 Producer DK/Spillefilm
37 2013 Producer (Danmark) DK/Kort fiktion
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Producer DK/Spillefilm
Made in Denmark: The Movie 2012 Producer DK/Spillefilm
Bølle Bob - Alle tiders helt 2010 Executive producer DK/Spillefilm
Winnie og Karina - The Movie 2009 Manus, Producer DK/Spillefilm
The First Time 2009 Executive producer U/Spillefilm
Bolt 2008 Instruktøren U/Spillefilm
Anja & Viktor - i medgang og modgang 2008 Producer DK/Spillefilm
Eye for eye 2008 Executive producer DK/Spillefilm
Rich Kids 2007 Producer DK/Spillefilm
Anja & Viktor - brændende kærlighed 2007 Producer DK/Spillefilm
Krummerne - så er det jul igen 2006 Producent, Postproduktion DK/Spillefilm
Bølle Bob & Smukke Sally 2005 Executive producer DK/Spillefilm
Familien Gregersen 2004 Produktion DK/Spillefilm
Anja efter Viktor 2003 Producer DK/Spillefilm
Askepop - the Movie 2003 Producer DK/Spillefilm
Bertram & co 2002 Producer DK/Spillefilm
Anja & Viktor 2001 Producer DK/Spillefilm
Kærlighed ved første hik 1999 Produktion DK/Spillefilm
Sunes familie 1997 Produktion DK/Spillefilm
Krummernes jul 1996 Producer Tv-serie
Kun en pige 1995 Producent DK/Spillefilm
Sidste time 1995 Producent DK/Spillefilm
Det forsømte forår 1992 Produktion DK/Spillefilm
Krummerne 1991 Produktion DK/Spillefilm
Bananen - skræl den før din nabo! 1990 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
En afgrund af frihed 1989 Produktion DK/Spillefilm
Den røde tråd 1989 Producent DK/Spillefilm
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Produktion DK/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Produktion, Spejderfører DK/Spillefilm
Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage 1980 Medvirkende DK/Spillefilm

Som Torvald Lervad

Titel År Funktion Kategori
Kidnapning 2017 Manuskonsulent DK/Spillefilm
En-to-tre-nu! 2016 Manuskript DK/Spillefilm
Tarok 2013 Manuskript, Historie DK/Spillefilm
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Manuskript DK/Spillefilm
Bølle Bob - Alle tiders helt 2010 Manuskript DK/Spillefilm
Anja & Viktor - i medgang og modgang 2008 Forfatter DK/Spillefilm
Askepop - the Movie 2003 Manus DK/Spillefilm
Anja efter Viktor 2003 Manus DK/Spillefilm
Bertram & co 2002 Manus DK/Spillefilm
Sunes familie 1997 Manus DK/Spillefilm

ARTIKLER OG NYHEDER