Roos Prisen til Eva Mulvad

Instruktør Eva Mulvad modtog lørdag den 27. august Det Danske Filminstituts dokumentarpris på 25.000 kr. Eva Mulvad har i år haft premiere på to film, "The Good Life" og den første film nogensinde fra en dansk retssal, "Med døden til følge".

Roos Prisen, opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, blev etableret i 1995 med det formål at påskønne en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark.

I år går prisen til Eva Mulvad, og juryens begrundelse for tildeling af prisen er instruktørens evne til med stor empati at skildre mennesker på godt og ondt:

"Eva Mulvad har i sine film portrætteret mennesker i vidt forskellige miljøer og livssituationer. Hun evner at komme tæt ind på livet af de medvirkende, og uanset hvor bizarre deres handlinger kan forekomme, holder instruktøren hånden under dem og lader dem bevare deres værdighed.

Det gælder i årets to film. I "The Good Life", hvor hun går tæt på dramaet mellem en mor og datter, der er ved at slide hinanden op i en klaustrofobisk relation. Og det gælder i "Med døden til følge", hvor Eva Mulvad med respekt formår at skildre alle parter i en retssag.

I "Enemies of Happiness" fra 2006 skildrer Eva Mulvad en ung kvinde, der kæmper for frihed, lighed og demokrati i Afghanistan. Filmen, der blev optaget under stor fare for både hovedperson og filmhold, handler om personligt mod, mod til at forandre verden og mod til at gå foran. Et mod, der også kendetegner året prismodtager."

Eva Mulvad

Er født i 1972 og uddannet fra Filmskolen i 2001. Vandt i 2006 Silver Wolf-prisen på IDFA i Amsterdam og World Cinema Jury Prize på Sundance Filmfestivalen for "Enemies of Happiness". "The Good Life" deltog i 2010 i hovedkonkurrencen på IDFA og vandt prisen for bedste lange dokumentarfilm på festivalen i Karlovy Vary. I "Med døden til følge" (2011) fik Eva Mulvad som den første nogensinde lov til at filme fra en dansk retssal.

Eva Mulvad ejer sammen med kollegerne Pernille Rose Grønkjær, Phie Ambo, Mikala Krogh og producer Sigrid Dyekjær produktionsselskabet Danish Documentary Production.

Roos Prisen

Tidligere prismodtagere er: Jørgen Roos, Ole Askman, Jørgen Leth, Sami Saif, Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer, duoen Lise Lense-Møller og Anders Østergaard, fotograf Lars Skree.

Priskomiteen består af sidste års modtager, Lars Skree, samt direktør Henrik Bo Nielsen og udviklingschef Malene Flindt Pedersen fra Det Danske Filminstitut.

Prisoverrækkelsen fandt sted på Filmhøjskolen i Ebeltoft under det årlige branchetræf for dokumentarfilmfolk.