Se 5 dansk koproducerede spillefilm på CPH PIX

KOPRODUKTION. Fem prisvindende spillefilm med danske filmfolk ombord kan i de kommende dage ses på CPH PIX.

Internationalt dukker de op alle vegne, de dansk koproducerede spillefilm. De modtager løbende store priser fra vigtige festivaler, og de er godt repræsenteret, når der nomineres til Oscars, European Film Awards og Nordisk Råds Filmpris.

I år kan man på CPH PIX se fem af slagsen, der allerede har gjort sig stærkt bemærket internationalt.

Koproduktioner

Formålet med at yde støtte til koproduktioner er at styrke samarbejdet mellem producenter, at inspirere og medvirke til kompetenceudvikling i filmbranchen samt at øge filmenes muligheder for at opnå international finansiering og kunne rejse over grænserne.

Filmprojekter, hvor den danske producent ikke er hovedproducent, kan støttes smed op til 60 % af den danske andel af produktionsomkostningerne. Produktionerne skal have filmiske og kunstneriske kvaliteter, og der skal være tale om dansk kreativ og/eller teknisk deltagelse i produktionen. Desuden skal der være en aftale om dansk tv-visning og/eller biografdistribution.

Der bliver hvert år bevilget støtte til 6-9 spillefilm.

Noemi Ferrer Schwenk, der er chef for Filminstituttets internationale afdeling, er begejstret over den geografiske spredning, der har været i koproduktionerne i de seneste år, og den indsats, de danske producere yder:

"I en årrække har vi satset på at få producerne til at opbygge et større netværk af internationale produktionsfolk, og vi kan nu se, at der de seneste år er en lang række af især unge producere og nye produktionsselskaber, som har opbygget rigtig gode kontakter og fået et solidt samarbejde op at stå.

Det er film fra de skandinaviske lande, som vi i mange år har arbejdet tæt sammen med, fra nye områder af Europa, som begynder at gøre sig stærkt film-bemærket, og fra fjernere og større lande, som vi skal have et øget samarbejde med i fremtiden.  

Det her giver en lang række danske filmfolk inden for mange funktioner af produktionen mulighed for at afprøve kræfter og finde inspiration, når de arbejder sammen med spændende filmmagere, som går nye veje.

Når vi selv skal ud og finde internationale partnere, der vil være med i koproduktionen af vores danske film, betyder det også, at vi har et langt større udvalg af lande og producenter at trække på."

CPH PIX-seminar om koproduktion

Hvis man er interesseret i at møde en række af de danske producere, som prøver kræfter med at skabe internationale arthousefilm, byder CPH PIX i år på seminaret Courage and Co-Production. Her fortæller Jacob Jarek (Profile Pictures), Katrin Pors (Snowglobe) og Peter Hyldahl (Beofilm) om deres strategi med international koproduktion, om det netværk, det giver, og om vovemodet i deres nye film. Wendy Mitchell, der er branchemagasinet Screens redaktør på det nordiske filmstof, er moderator på seminaret, som foregår på engelsk.

Courage and Co-Production
3. november 14:45 i Cinemateket 

The Giant /Jætten

Johannes Nyholms "Jætten" er en film om Rikard, som er autist, stærkt vanskabt og en ung mand, hvis største håb er at blive genforenet med sin mor. Spillet pétanque, hans bedste ven fra klubben, hvor han spiller, og en 50 meter høj kæmpe kan måske gøre hans drøm til virkelighed.

På den danske del af filmholdet har Roar Skau Olsen lyddesignet, Morten Højbjerg klippet og Morten Kjems Hytten Juhl koproduceret for Beofilm med Peter Hyldahl som eksekutiv producer.

Filmen vandt den næststørste pris, Juryens Specialpris, i hovedkonkurrencen på den vigtige filmfestival i San Sebastian.

The Giant /Jætten
29/10 15:00 Empire Bio – Mød instruktøren
30/10 17:00 Øst for Paradis
03/11 17:00 Edison
08/11 19:00 Grand Teatret

Godless

Godless_1_450

Ralitza Petrovas bulgarsk-danske spillefilm udspiller sig i en fjern bulgarsk by, hvor en sygeplejerske passer ældre mennesker med demens og supplerer sin indkomst og morfinafhængighed ved at sælge deres id-kort på det sorte marked. Da hun møder en ny patient, åbner en anden verden sig for hende, og det får voldsomme konsekvenser.

Det danske, kun et år gamle, produktionsselskab Snowglobe har koproduceret "Godless", og det meste af klipning og efterarbejde er sket i Danmark. Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel Jersin har koproduceret, og Peter Albrechtsen har stået for filmens sound design, mens Ian Bach og Slowmotion FX har stået for colorgrading.
 
"Godless" havde verdenspremiere på filmfestivalen i Locarno i Schweiz, hvor den vandt hovedprisen Guldleoparden, Prisen for bedste skuespillerinde og Den Økumeniske Jurys Pris.

Godless
01/11 19:00 Dagmar Teatret – Mød instruktøren
05/11 16:45 Cinemateket

Quit Staring at my Plate

Quit-staring-at-my-plate_450

Danske Zlatko Buric, der er født i Kroatien, har en stor rolle i Hana Jusics kroatisk-danske spillefilm, der er koproduceret af Maria Møller Christoffersen, Morten Kjems Juhl og Peter Hyldahl for Beofilm.

Familien Petkovićs bor i en lille lejlighed i et arbejderkvarter. Far Lazo er en tyran af værste slags. Mor Vjera er overvægtig, barnlig og i bund og grund en ondskabsfuld person, der kun har to interesser i livet: mad og den lettere retarderede 35-årige søn Zoran. I det menageri er Marijana på 24 den mest normale, selvom det ikke siger meget. Hun har ingen venner og ikke noget liv uden for familiens lille og beklumrede lejlighed. Men så byttes der rundt på rollerne. Da familetyrannen rammes af en hjerneblødning og bliver hjælpeløst sengeliggende, ændres magtfordelingen i familien. Marijana bliver forsørgeren, og hvis man kunne have ondt af hende før, så gælder det endnu mere nu.

Filmen blev udtaget til serien Venice Days på Venedig Filmfestivalen og vandt en kritikerpris på festivalen.

Quit Staring at my Plate
01/11 20:00 Empire Bio – Mød Zlatko Buric
06/11 21:15 Gloria

Den alvorsfulde leg

Den-alvorlige-leg-2

Lone Scherfig har skrevet manuskript til Pernilla Augusts filmatisering på baggrund af Hjalmar Söderbergs klassiske kærlighedsroman "Den alvorsfulde leg", der udspiller sig i begyndelsen af 1900-tallet. Journalisten Arvid og kunstnerdatteren Lydia mødes en stille sommeraften i den smukke skærgård og forelsker sig. Men skæbnen vil, at de bliver gift med andre. Følelserne mellem de to forsvinder dog ikke, og ti år senere indleder de et forhold, der bliver til en alvorlig leg.

Mikkel Boe Følsgaard spiller en af de større biroller. "Den alvorsfulde leg" er koproduceret af Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt for Nimbus Film.

Filmen blev inviteret til Galla-visning på Berlin Filmfestivalen, som er en del af hovedprogrammet.

Den alvorsfulde leg
01/11 19:00 Grand Teatret Mød instruktøren

The Untamed

 The-Untamed_fall

Den tidligere Cannes-vinder Amat Escalantes mexicansk-danske spillefilm udspiller sig i en lille landsby i det mexicanske lavland, hvor et ungt par kæmper for at holde sammen på deres forhold. Da en mystisk kvinde melder sin ankomst, bliver deres virkelighed forandret for evigt.

Et stærkt dansk hold er med på filmen: Manuel Alberto Claro er fotograf, Jacob Schulsinger klipper, Peter Hjort er visual effects supervisor, Morten Jacobsen og Sune Elskjær har stået for designet af VFX, Ghost VFX og The Gentlemen Broncos for visuelle effekter, og Sandra Klass er color grader. Katrin Pors og Katja Adomeit har koproduceret for de danske produktionsselskaber Snowglobe og Adomeit Film.

"The Untamed" vandt sølvbjørnen for bedste instruktør på årets Venedig Filmfestival.

The Untamed
02/11 21:30 Grand Teatret Mød instruktøren
06/11 17:00 Cinemateket