’Skjold og Isabel’ og VR-installationen ’This Room’ udtaget til IDFA

IDFA 2018. Emil Næsby Hansens dokumentarfilm ’Skjold & Isabel’, der følger det titulære ekskærestepar over en lang sommer, får international premiere på den prestigefyldte dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam efter biografvisninger i store dele af Danmark. Man kan også opleve digteren og lydkunstneren Pejk Malinovskis VR-installation ’This Room’ på festivalen. Projektet byder på en kropsligt forankret og konkret oplevelse af den limbotilstand flygtninge dagligt befinder sig i.

I dag offentliggjorde verdens førende dokumentarfilmfestival, IDFA, det fulde program for årets festival, der løber af stablen den 14. november i Amsterdam. 

Her blev det meldt ud, at endnu to danske film bliver vist på den prestigefyldte festival. Emil Næsby Hansens debutfilm ’Skjold & Isabel’ og Pejk Malinovskis VR-installation ’This Room’ får begge international premiere på festivalen. 

Filmene tilslutter sig et felt på yderligere tre danske film, der bliver vist på IDFA. Tidligere annonceret er Cathrine Marchen Asmussens kortfilm ’En verden uden ondt’ om 12-årige Natalie, som er del af Jehovas Vidner og Kaspar Astrup Schröders ditto ’Fantasi fantasi’, der følger tvillingerne Molly og Smilla, som begge har autisme. Begge film er udtaget til festivalens børnefilmskonkurrence.

Desuden vises Janus Metz og Sine Plambechs dokumentarfilm ’Hjertelandet’ om en gruppe dansk-thailandske ægtepar i Thy uden for konkurrence i kategorien ’Best of Fests’. 

Den første kærlighed

’Skjold & Isabel’ havde verdenspremiere på CPH:DOX tidligere på året til fulde sale, og fik senere på året ordinær biografdistribution i store dele af landet. 

Super16-instruktøren Emil Næsby Hansen følger 17-årige Skjold og 18-årige Isabel som fluen på væggen over en lang sommer i København. De er hinandens første kærlighed, men nu har de slået op. Det viser sig dog, at de måske ikke er helt så gode til at gå fra hinanden, som de først antog. 

Næsby Hansen følger parret gennem både op- og nedture. Han indfanger de lykkelige øjeblikke såvel som skænderierne og kaster publikum ind i en hvirvelvind af samtaler.

Filmen vises i kategorien 'Luminous', som tegner et "hyperbolsk billede, der tilbyder tyngden af personlige oplevelser som et vindue til det nutidige samfund."

’Skjold & Isabel’ er Emil Næsby Hansens første lange dokumentarfilm. Emil Kramhøft Dinsen producerer for Wergeland Film. ’Skjold & Isabel’ er støttet som webserie via New Danish Screen og udkommer til streaming på DRTV på et senere tidspunkt. 

En kropslig oplevelse af flygtninges rejse

I sommeren 2015 oplevede Europa en historisk stor tilstrømning af flygtninge og migranter, blandt andet fra det borgerkrigshærgede Syrien. Avisforsiderne blev ryddet for at skildre den store menneskestrøm, der forlod deres hjemland i håbet om et bedre liv i Europa. 

Men hvor blev alle disse mennesker af? Det undersøger digteren og lydkunstneren Pejk Malinovski med sit virtual reality-værk ’This Room’, der placerer to deltagere midt i et snævert transitlokale. Her mærker man som deltager den stress, frygt og usikkerhed, der er dagligdagen for mange flygtninge undervejs i rejsen mod bedre egne, og senere når deres asylsager skal behandles. 

Rummet er baseret på en række flygtninges oplevelse af de forskellige transitrum, de har befundet sig i under deres lange rejse mod et bedre liv. Samtidig bygger installationen på instruktørens egne erindringer om den limbotilstand, der præger mange asylansøgeres hverdag. 

Danske produktioner på IDFA 2018

Best of Fests

Festivalfavoritter

 • Hjertelandet af Janus Metz og Sine Plambech
  Produceret af Magic Hour Films

Kids & Docs Competition

Børnefilmkonkurrence

Luminous

Personlige dokumentarfilm om samfundet i dag.

IDFA DocLab Competition for digital storytelling

Interaktive og multimedie-produktioner. 

 • This Room af Pejk Malinovski. Koproduceret af Khora Contemporary , KØS - Museum for kunst i det offentlige rum.

Koproduktioner

Udenlandske film lavet i samarbejde med danske producenter

 • Angels Are Made of Light af James Longley
  Amerikansk-dansk-norsk
  Koproduceret af Final Cut for Real
  IDFA program: Best of Fests
 • Aquarela af Victor Kossakovsky
  Engelsk-tysk-dansk
  Koproduceret af Danish Documentary
  IDFA program: Masters
 • The Raft af Marcus Lindeen
  S​​​​​vensk-dansk-tysk-amerikansk 
  Koproduceret af Bullitt Film
  IDFA program: Best of Fests
 • What Walaa Wants af Christy Garland
  Canadisk-dansk 
  Koproduceret af Final Cut for Real
  IDFA program: Best of Fests

IDFA melder løbende ud i hele oktober om film i årets program. Festivalen finder sted i Amsterdam og løber i år fra 14. til 25. november.

Læs mere på festivalens hjemmeside idfa.nl.