Skubber grænserne med Refn

INTERVIEW. "Jeg er nødt til at føle, at vi udforsker grænserne for, hvad der er gjort før," siger producer Lene Børglum om sit kreative partnerskab med Nicolas Winding Refn, som hun har arbejdet sammen med siden 2008. Deres seneste samarbejde "The Neon Demon" har verdenspremiere i hovedkonkurrencen i Cannes fredag den 20. maj.

Lene Børglum og Nicolas Refn har kendt hinanden i 25 år – de var del af den samme vennegruppe, der mødtes og så gyserfilm. Deres professionelle samarbejde startede i 2008 med "Valhalla Rising", hvor de efter Børglum havde forladt Zentropa, gik sammen og startede tomandsselskabet Space Rocket.

Børglum ser sin rolle som at skabe rammerne for Refns kreative frihed, men hun er ligeså ansporet af den kreative vision som den finansielle del. For eksempel glæder hun sig til, at vise verden hans bud på en kvindecentreret historie i "The Neon Demon", fortæller hun i Wendy Mitchells interview med produceren:

"Jeg synes, det er interessant, at han afprøver den kvindelige side, fordi alle hans andre film mere eller mindre har handlet om mænd – en ensom man, der ikke er i stand til at tale, så han slås."

Hun er især imponeret af måden, Refn udforsker kompleksiteten i de kvindelige relationer. "Jeg synes virkelig, han fangede dem. Man kan mærke 'spillet' mellem dem, og alle de ting, der ikke er ord for. Jeg synes, han har gjort det på en særlig måde, som vi ikke rigtigt har set før."

Børglum og Refn deler det kreative drive til aldrig at gentage sig selv. Som hun siger: "Ingen af os synes, det er tilfredsstillende at gøre det samme igen… Jeg har brug for at føle, at jeg identificerer mig med et projekt. Derfor laver jeg altid instruktørdrevne film, auteur-film."

Læs hele vores engelsksprogede interview: Pushing the Boundaries With Refn