Stor oplevelse at følge den kreative proces

CANNES. Årgang 2011 fra Den Danske Filmskoles producerlinje har vind i sejlene. Tre af årgangens dimittender har nemlig film med på Cannes-festivalen. Mikkel Jersin fortæller om sin rolle som koproducent på Joachim Triers "Louder Than Bombs", der er udtaget til festivalens hovedkonkurrence.

Joachim Triers norsk-dansk-franske "Louder Than Bombs", der er udtaget til Cannes-festivalens hovedkonkurrence, er koproduceret af de to Nimbus-producere Mikkel Jersin, fra Filmskolens årgang 2011, og Bo Ehrhardt, der har mange års erfaring i faget. Filmen er norske Triers tredje spillefilm og er indspillet i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid.

"Det kan være en stor udfordring for en ung producer at være involveret i et internationalt projekt tidligt efter filmskolen, men jeg tror det er nogle af de bedste lærepenge"

Jersin blev ansat på Nimbus Film efter sin filmskoleafgang i 2011 og har ved siden af adskillige andre projekter arbejdet tre år som koproducer på "Louder Than Bombs". Den unge producer glæder sig til premieren i Cannes:

"Det er vel nok den allerbedste start, som 'Louder Than Bombs' kan få. Det, der gør filmen helt særegen, er Joachim Triers personlige nordiske aftryk i en amerikansk kontekst. Joachim og klipperen, danske Olivier Bugge Coutté, har klippet filmen her hos Nimbus Film, så jeg har fulgt en stor del af den kreative proces på nærmeste hold. Jeg har set, hvordan et filmhold bestående af folk fra mange lande har arbejdet tæt sammen for at indfri en fælles vision. Med 'Louder Than Bombs' er netop den disciplin lykkedes fantastisk godt, og det har været enormt givende for filmen."

Mikkel Jersin fortæller her om sin rolle som koproducer på "Louder Than Bombs". Læs også interview med Jacob Jarek og Ditte Milsted, de to øvrige Cannes-aktuelle producere fra Filmskolens årgang 2011.

Hvordan blev du involveret i "Louder than Bombs"?
Nimbus Film har længe har haft et godt samarbejde med norske Motlys og Joachim Trier, og derfor blev vi involveret i hans nye film. Personligt kom jeg ind i projektet efter et møde med Trier og Sigve Endresen, producer fra Motlys, ved en frokost i Cannes for godt tre år siden.

Hvilke nye erfaringer har du gjort dig gennem forløbet?
Filmen har været en ufattelig kompliceret produktion at få op at stå. Især hvad angår finansiering og økonomi. Jeg arbejder til hverdag med en stribe internationale koproduktioner, og det er uden tvivl den mest komplekse, jeg er stødt på. Når der er så mange forskellige finansieringskilder, nationaliteter og produktionsselskaber i spil, kræver det et stort overblik for alle de involverede parter. Jeg er dybt imponeret over Joachims evne til stædigt at holde fast i sin egen stemme og vision, for der er mange dygtige filmfolk ombord, og alle har deres mening og smag.

Hvordan oplever du det at starte som ung producer?
Jeg har været heldig at få en flyvende start på min karriere. Flere af de film, jeg har været involveret i de sidste fire år, har været udtaget til festivalerne i Cannes, Berlin og Toronto. Det betyder meget, når man møder andre producere i Europa, at man har været en del af en succes. Især når man skal overbevise andre om sit næste projekt. Netop nu er jeg ved at rejse finansiering til en stor dansk film, og der er det selvfølgelig en stor fordel, at jeg allerede har et omfattende europæisk netværk og nogle gode film på cv'et.

Jeg tror, at vi i Danmark i fremtiden er nødt til at koproducere endnu mere, end vi gør i dag. Det kan være en stor udfordring for en ung producer at være involveret i et internationalt projekt tidligt efter filmskolen, men jeg tror, det er nogle af de bedste lærepenge, man kan få.

Du har tidligere været koproducer på en lavbudget-film som Lisa Langseths svenske "Hotell". Hvordan var det i forhold til en produktion som "Louder Than Bombs", der har et stort budget?
Der er stor forskel på at arbejde med lavbudget-film og på store internationale produktioner. "Hotell" var en skøn oplevelse, fordi vi producere kom tæt på hinanden og blev inddraget i den kreative proces, blandt andet fordi vi måtte løse en række cast- og budgetudfordringer i tæt samarbejde.

"Louder Than Bombs" har været spændende på grund af den store internationale spændvidde, og det er selvfølgelig en stor oplevelse at arbejde på en film med Hollywood-stjerner, men den største oplevelse har faktisk været at følge den kreative proces fra manus til færdig film. Joachim er en helt unik instruktør, og jeg er meget taknemmelig for at have været en del af holdet.

Er der internationale markeder, festivaler eller platforme, du specielt kan anbefale i forhold til at danne kontakter?
Cannes og Berlin er gode festivaler til at få udbygget sit netværk. Det er store og kaotiske festivaler, men alligevel kan man få en aftale i stand med de fleste, som man ønsker at møde. Og jeg vil gerne fremhæve Göteborg, som jeg synes er en meget velfungerende festival og et rigtigt godt sted at starte, hvis man ønsker at koproducere i Norden.

 


Branchebladet Screen har netop udpeget Jersin somen af de 40 internationalt arbejde producere, som filmbranchen skal holde øje med i fremtiden. Læs mere på Screen Future Leaders 2015

"Louder Than Bombs" er en norsk-fransk-dansk samproduktion. Det danske hold består af Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt som koproducenter for Nimbus Film, klipper Olivier Bugge Coutté og Ghost VFX på visuelle effekter. Den norske hovedproducent er Thomas Robsahm for Motlys. Filmen er støttet gennem Det Danske Filminstituts ordning for internationale koproduktioner.