Styrken i det levende møde

INTERVIEW. I år er det 10 år siden, filmklubben MandagsDokumentar første gang slog dørene op for tankevækkende dokumentarfilm og debat. FILMupdate har talt med manden bag, Ebbe Preisler, om det unikke møde mellem filmskaber og publikum, og om hvorfor PH's Danmarksfilm fra 1935 stadig er aktuel i dag.

Du skriver i programmet for den nye sæson, at I formidler "levende mennesker til levende mennesker, idet vi sammen ser i samme retning via de film, den ene gruppe skaber til den anden". Hvad er styrken i det levende møde?

"Sætningen er inspireret af den franske forfatter Antoine de Saint-Exupéry, som i bogen 'Brev til et gidsel og brev til en general' skriver: 'Kærlighed er ikke at se på hinanden, men sammen se i samme retning.' Til MandagsDokumentar indleder en instruktør en film. Dernæst vender vi alle blikket mod den store verden, som filmbilledet repræsenterer, for derefter at vende tilbage til mødet med den levende instruktør. Det giver mulighed for at få uddybet filmen, og det er særlig vigtigt for dokumentarismen. Filmskaberne har som regel meget mere på hjerte, end de kan få med i filmen. Samtidig kommer publikum tæt på filmskaberen og kan få uddybet deres egen forståelse af filmen. På den måde har vi et unikt mødested for filmskabere og publikum."

Fakta

MandagsDokumentar

MandagsDokumentar er etableret i samarbejde med en række filmfolk og Politiken og er støttet af Nordisk Film Fonden, Filmkopi, PH caféen og Det Danske Filminstitut.

PH caféen har tidligere haft besøg af blandt andre Klaus Rifbjerg, Jørgen Leth, Jytte Rex, Martin Zandvliet, Anders Østergaard, Anne Wivel, Eva Mulvad og Søren Ulrik Thomsen og mange andre. Ebbe Preisler anslår, at der er blevet vist ca. 600 film i løbet af de 10 år.

Læs mere på www.mandagsdokumentar.dk

Hvad lægger du vægt på, når du udvælger film til en ny sæson?

"Jeg vil først og fremmest gerne vise, at dokumentarfilm ikke nødvendigvis behøver at hive problemer frem, men også kan have humor og vise glæde. Og så skal MandagsDokumentar give rum til de film, som ikke kommer i biografen. Jeg ser lidt mig selv som en kok, der går på markedet for at købe både grøntsager, kød og fisk for at sammensætte en god menu. På samme måde skal jeg sammensætte et program, der udtrykker dokumentarismens alsidighed."

I fejrer blandt andet jubilæet ved at vise PH's Danmarksfilm fra 1935, præcis som I viste den til den første MandagsDokumentar for 10 år siden. Hvorfor er PH's Danmarksfilm vedkommende for publikum i dag?

"Indholdsmæssigt tror jeg helt banalt, at publikum vil glæde sig over tidsbilledet fra midten af 30'erne. Der er heldigvis en ny interesse for historie, og også mange unge viser interesse for at få perspektiv bagud. Formmæssigt er filmen dugfrisk. Den leger med sine fortælleelementer, ligesom mange nye dokumentarfilm gør det, og den jazzede musik skærper oplevelsen af tidens stemning, som tiden dengang ikke selv kunne se."

"Og så er det stadig lærerigt for publikum at se, at dokumentarisme er noget helt andet end reportage og journalistik. Det har de unge instruktører i dag forstået, og det havde PH forstået allerede dengang. Hans Danmarksfilm er et personligt essay, og det rimer godt med de unge instruktører i dag, der ved, at virkeligheden godt kan tåle en bearbejdning. Datidens 'establishment' anså PH for at være flabet og sjusket og uprofessionel. Vi kan forstå hans vidsyn, og det kan måske hjælpe os i vurderingen af vor tids film."

10-års jubilæet bliver fejret mandag den 3. september kl. 16.30 med en reception i PH Cafeen i København, hvor filmprofessor Ib Bondebjerg som aftenens gæst skyder en ny sæson i gang. Ib Bondebjerg har skrevet bogen "Virkelighedsbilleder" om moderne danske dokumentarfilm. Ebbe Preisler, der i øvrigt fylder 70 på dagen, har været formand for MandagsDokumentar, siden filmklubben så dagens lys i 2002.

Tid: 3. september, reception kl. 16.30-19.00, visning af PH's Danmarksfilm kl. 19.30. 
Sted: PH Cafeen, Halmtorvet 9A, 1700 Kbh V 
Tilmelding: Tilmelding til reception og filmvisning på info@mandagsdokumentar.dk