Sundancevinderen 'Flugt' får endelig dansk biografpremiere

PREMIERE. Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt', der vandt en jurypris på årets Sundancefestival og var udtaget til den aflyste Cannesfestival i 2020, får omsider dansk biografpremiere 17. juni. I weekenden kan filmen vinde hovedprisen ved animationsfilmens svar på Cannes.

'Flugt' tog Sundance Filmfestival med storm i år, hvor den vandt den internationale jurypris. Inden da havde filmen været udtaget til sidste års aflyste filmfestival i Cannes, hvor den modtog det prestigefyldte Cannes-mærkat.

Nu kan den animerede dokumentarfilm af Jonas Poher Rasmussen endelig opleves herhjemme, når den får biografpremiere 17. juni. 

'Flugt' handler om instruktørens gymnasieven Amin, som for første gang fortæller den dramatiske historie om sin rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden. Gennem interviews med instruktøren, som høres i filmen, vil Amin en gang for alle gøre op med sin turbulente fortid, der har kastet lange spor ind i hans voksenliv som succesfuld forsker og dansk statsborger.

Filmen blev købt til amerikansk distribution efter Sundancefestivalen af det Oscarvindende selskab Neon. Siden har den vundet prisen for bedste dokumentarfilm ved Göteborg Filmfestival og publikumprisen ved dokumentarfilmfestivalen Visions du Réel. I weekenden kan filmen vinde hovedprisen ved festivalen i Annecy i Frankrig, der er animationsfilmens svar på Cannes. 

Se interview

"Filmen sætter perspektiv på den flygtningekrise, der var for et par år siden. Denne historie foregik for 25 år siden og er i bund og grund en succeshistorie. Amin er veluddannet, han er velintegreret," fortæller instruktør Jonas Poher Rasmussen i Filminstituttets interview om 'Flugt'.

"Men samtidig giver filmen også indblik i, hvilke dybe personlige konsekvenser det har at blive tvunget på flugt som barn og skulle leve med, at ens fortid og nutid er delt."

Om holdet

Jonas Poher Rasmussen er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2010. Han debuterede i 2006 med 'Noget om Halfdan' om sin farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen, og har desuden instrueret CPH:DOX-vinderen 'Searching for Bill' (2012) og 'Det han gjorde' (2015) om Jens Michael Schau, som dræbte forfatteren Christian Kampmann.

'Flugt' er produceret af Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real og koproduceret af animationsproducer Charlotte de La Gournerie for danske Sun Creature, franske Vivement Lundi, svenske Most Film og norske Mer Film. Filmen er støttet af blandt andet Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond, Copenhagen Film Fund og Den Vestdanske Filmpulje.

Nikolaj Coster-Waldau og britiske Riz Ahmed skal lægge stemmer til henholdsvis Jonas Poher Rasmussen og Amin i en engelsksproget version af filmen, der får premiere i udlandet senere på året.