Tilfælde og sammenhænge

INTERVIEW. Anders Thomas Jensen har fat i de store spørgsmål som livets mening og vores søgen efter sammenhæng i sin komedie 'Retfærdighedens ryttere', der også trækker på hans vanlige sans for outrerede outsidere. Se interview med instruktøren, der har premiere på sin femte spillefilm 19. november.

"Hvis man mister noget, man holder af, så starter der en afsøgning. Det gør jo ondt, alt inde i dig skriger, og så begynder du at kigge rundt efter 'plastre'. Og der er jo alle mulige steder at gå hen: Der er piller, alkohol, tro, venner – der er hævn." Sådan lyder det fra Anders Thomas Jensen, der udforsker vores jagt efter mening i sin premiereaktuelle 'Retfærdighedens ryttere'.

Følg os på YouTube

"Vores liv er udgjort af at kunne se sammenhænge. Men når man lige pludselig kommer ud i sit liv, hvor man ikke længere kan se de sammenhænge, så kan livet godt blive svært. Man mister tråden. Der er en stærk tematik i filmen, der handler om tilfælde og sammenhænge, som jo også er stærkt forbundne," siger Anders Thomas Jensen, der har skrevet manuskriptet til filmen. 

I interviewet fortæller han, hvordan han er gået efter en snert mere alvor i sin femte spillefilm end i sine tidligere komedier, men med et persongalleri, der fortsat består af farverige outsidere, hvilket har været en rød tråd lige siden debutspillefilmen 'Blinkende lygter'.

Se interviewet

I 'Retfærdighedens ryttere' møder vi den udstationerede militærmand Markus, der må tage hjem til sin teenagedatter, Mathilde, da hans kone dør i en tragisk togulykke. Det ligner en tilfældighed, indtil matematiknørden Otto dukker op med sine to excentriske kollegaer Lennart og Emmenthaler. Otto var selv passager på det forulykkede tog og er overbevidst om, nogen må stå bag. Som indicierne hober sig op, står det klart for Markus, at det måske var et nøje orkestreret attentat, som hans kone tilfældigt blev offer for. 

Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Nicolas Bro og Andrea Heick Gadeberg spiller hovedkaraktererne i filmen, der er produceret af Sisse Graum Jørgensen og Sidsel Hybschmann for Zentropa med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut, FilmFyn, YouSee og TV 2. Der er dansk premiere den 19. november.