enda

Anders Thomas Jensen

(1972 – )

Manuskriptforfatter og instruktør. Født 6/4 1972. Autodidakt.

Anders Thomas Jensen vandt i 1999 en Oscar for kortfilmen 'Valgaften'. Siden har han skrevet over 25 spillefilm i en lang række genrer, blandt andet i samarbejde med Susanne Bier, Lone Scherfig, Søren Kragh-Jacobsen og Nikolaj Arcel. Han skrev bl.a. manuskriptet til Susanne Biers 'Hævnen' (2010), som i 2011 vandt en Oscar som bedste udenlandske film. Han skrev også manuskript til Biers 'Efter brylluppet' (2006), der var nomineret til en Oscar.

Jensen spillefilmdebuterede som manuskriptforfatter i 1998 med 'Albert'. Efterfølgende skrev han manuskript til 'Mifunes sidste sang' (1999) og 'I Kina spiser de hunde (1999). I 00'erne stod han blandt andet bag Scherfigs 'Wilbur begår selvmord' (2002), Biers 'Elsker dig for evigt' (2002) og 'Brødre' 2004) såvel som komedierne 'Gamle mænd i nye biler' (2002), 'Solkongen' (2005), 'Sprængfarlig bombe' (2006) og 'Ved Verdens ende' (2009).

Udover 'Hævnen' samarbejdede han i 10'erne med Bier på 'Den skaldede frisør' (2012). Han skrev også manuskript til blandt andet 'Alle for to' (2013), 'The Salvation' (2014), 'Skammerens datter' (2015), Nikolaj Arcels internationale blockbuster 'The Dark Tower' (2017) og Niels Arden Oplevs 'Ser du månen, Daniel' (2019).

De fire spillefilm, han selv har instrueret, er præget af sort humor og komiske konstraster og skaber deres eget univers, hvor umodne og selvbedrageriske mænd konfronterer hinanden, ofte på voldsom vis. Han spillefilmdebuterede som instruktør med publikumsuccessen 'Blinkende lygter' (2000). Siden har han instrueret de populære film 'De grønne slagtere' (2003), 'Adams æbler' (2005) og 'Mænd og høns' (2015).

I 2003 vandt han en Æres-Bodil for sin samlede indsats i dansk film.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ser du månen, Daniel 2019 Manuskript DK/Spillefilm
Det mørke tårn 2017 Manuskript U/Spillefilm
Mænd og høns 2015 Instruktion, Historie, Manuskript DK/Spillefilm
En chance til 2015 Manuskript, Historie DK/Spillefilm
Skammerens datter 2015 Manuskript DK/Spillefilm
Under sandet 2015 Konsulent DK/Spillefilm
Mennesker bliver spist 2015 Manuskriptkonsulent DK/Spillefilm
The Salvation 2014 Manuskript DK/Spillefilm
Alle for to 2013 Manuskript DK/Spillefilm
Tomgang 2013 Manuskript Tv-serie
Den skaldede frisør 2012 Manuskript, Historie DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Manus DK/Spillefilm
Rounding up Donkeys 2010 Karakterudvikler U/Spillefilm
Ved verdens ende 2009 Manus DK/Spillefilm
De nye lejere 2009 Manus DK/Kort fiktion
The duchess 2009 Manus U/Spillefilm
Antichrist 2009 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Den du frygter 2008 Manuskript DK/Spillefilm
Til døden os skiller 2007 Manus DK/Spillefilm
Hvid nat 2007 Manus DK/Spillefilm
Efter brylluppet 2006 Manus, Forfatter DK/Spillefilm
Sprængfarlig bombe 2006 Manus DK/Spillefilm
Red Road 2006 Karakterudvikler DK/Spillefilm
Adams æbler 2005 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Solkongen 2005 Manus DK/Spillefilm
Mørke 2005 Manus DK/Spillefilm
Dear Wendy 2005 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Brødre 2004 Manus, Manusforfatter DK/Spillefilm
De grønne slagtere 2003 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Skagerrak 2003 Manus DK/Spillefilm
Rembrandt 2003 Manus DK/Spillefilm
Gamle mænd i nye biler 2002 Manus DK/Spillefilm
Elsker dig for evigt 2002 Manus DK/Spillefilm
Wilbur begår selvmord 2002 Manus DK/Spillefilm
Grev Axel 2001 Manus DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Dykkerne 2000 Manus DK/Spillefilm
The King Is Alive 2000 Manus DK/Spillefilm
Zacharias Carl Borg 2000 Manus DK/Kort fiktion
En sjælden fugl 1999 Manus DK/Kort fiktion
Mifunes sidste sang 1999 Manus DK/Spillefilm
I Kina spiser de hunde 1999 Manus DK/Spillefilm
Valgaften 1998 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Baby Doom 1998 Manus DK/Spillefilm
Albert 1998 Manus DK/Spillefilm
Nøglebørn 1998 Manus DK/Kort fiktion
Wolfgang 1997 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Davids bog 1997 Manus DK/Kort fiktion
Ernst og lyset 1996 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Café Hector 1996 Manus DK/Kort fiktion
Hvileløse hjerte 1996 Manus DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Første Pris, Bedste Fiktion Spillefilm 2006 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2006 Adams æbler
Publikumspris 2006 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2006 Adams æbler
Silver Mèliés 2006 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2006 Adams æbler
Bedste Manus 2010 Sevilla Festival de Cine 2010 Hævnen
Bedste Komedie 2015 Austin Fantastic Fest 2015 Mænd og høns
Méliès d' Argent Pris 2015 Neuchatel International Fantastic Film Festival 2015 Mænd og høns
Kodak Nordic Vision Pris, Bedste Fotograf 2001 Göteborg International Film Festival 2001 Blinkende lygter
Silver Mèliés 2004 Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2004 De grønne slagtere
Publikums Prisen 2005 Hamburg FilmFest GmbH 2005 Adams æbler
Publikums Prisen 2005 Warsaw International Film Festival 2005 Adams æbler
Bedste skuespiller 2006 Bucheon International Fantastic Film Festival 2006 Adams æbler
Bedste Spillefilm 2006 Bucheon International Fantastic Film Festival 2006 Adams æbler
Publikums Prisen 2006 Neuchatel International Fantastic Film Festival 2006 Adams æbler
Ungdoms Juryens Pris 2006 Neuchatel International Fantastic Film Festival 2006 Adams æbler
Speciel Mention 2015 SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2015 Mænd og høns
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Reykjavik Film Festival 2018-09-27 Mænd og høns
Melbourne Film Festival 2016-07-28 Mænd og høns
Shanghai International Film Festival 2016-06-11 Mænd og høns
Jeonju International Film Festival 2016-04-28 Mænd og høns
Moscow - Royal Danish Embassy 2016-04-20 Mænd og høns
Beijing International Film Festival 2016-04-08 Mænd og høns
Vilnius International Film Festival 2016-03-31 Mænd og høns
Hong Kong International Film Festival 2016-03-21 Mænd og høns
Sofia International Film Festival 2016-03-10 Mænd og høns
Istanbul Festival of Independent Films 2016-02-18 Mænd og høns
Göteborg International Film Festival 2016-01-29 Mænd og høns
Rotterdam, International Film Festival 2016-01-27 Mænd og høns
Palm Springs International Film Festival 2016-01-01 Mænd og høns
Sao Paulo Int. Film Festival 2015-10-22 Mænd og høns
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2015-10-09 Mænd og høns
Warsaw International Film Festival 2015-10-09 Mænd og høns
London Film Festival 2015-10-07 Mænd og høns
Austin Fantastic Fest 2015-09-24 Mænd og høns
Reykjavik Film Festival 2015-09-24 Mænd og høns
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2015-09-17 Mænd og høns
Toronto International Film Festival 2015-09-10 Mænd og høns
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2015-08-15 Mænd og høns
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2015-07-03 Mænd og høns
München International Film Festival 2015-06-25 Mænd og høns
Malmö Nordisk Panorama 2014-09-19 Valgaften
Marrakech International Film Festival 2013-11-29 Adams æbler
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2013-05-27 Adams æbler
Odense Internationale Film Festival 2012-08-20 Valgaften
Les Arcs European Film Festival 2010-12-11 Adams æbler
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 De grønne slagtere
Taipei Film Festival 2007-06-22 Valgaften
Torun, Camerimage 2006-11-25 Adams æbler
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Valgaften
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2006-10-06 Adams æbler
Bucheon International Fantastic Film Festival 2006-07-13 Adams æbler
Jerusalem Int. Film Festival 2006-07-06 Adams æbler
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2006-07-03 Adams æbler
Sydney Film Festival 2006-06-09 Adams æbler
Seattle International Film Festival 2006-05-25 Adams æbler
San Francisco Int. Film Festival 2006-04-20 Adams æbler
Istanbul Int. Film Festival 2006-04-01 Adams æbler
Vilnius International Film Festival 2006-03-24 Adams æbler
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2006-03-10 Adams æbler
Sofia International Film Festival 2006-03-09 Adams æbler
Berlinale 2006-02-09 Adams æbler
Sundance Film Festival 2006-01-19 Adams æbler
Thessaloniki International Film Festival 2005-11-18 Adams æbler
Lithuania Scanorama Film Forum 2005-11-11 Blinkende lygter
Marrakech International Film Festival 2005-11-11 Adams æbler
Sao Paulo Int. Film Festival 2005-10-21 Adams æbler
Warsaw International Film Festival 2005-10-07 Adams æbler
Reykjavik Film Festival 2005-09-29 Adams æbler
Hamburg FilmFest GmbH 2005-09-22 Adams æbler
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2005-09-15 Adams æbler
Toronto International Film Festival 2005-09-08 Adams æbler
Transilvania International Film Festival 2005-05-27 De grønne slagtere
Cannes, Festival de 2005-05-11 Adams æbler
Warsaw International Film Festival 2004-10-07 De grønne slagtere
Melbourne Film Festival 2004-07-21 De grønne slagtere
Bucheon International Fantastic Film Festival 2004-07-15 De grønne slagtere
Sydney Film Festival 2004-06-11 De grønne slagtere
San Francisco Int. Film Festival 2004-04-15 De grønne slagtere
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2004-03-12 De grønne slagtere
Istanbul Festival of Independent Films 2004-02-12 De grønne slagtere
Berlinale 2004-02-05 De grønne slagtere
Tallinn Black Nights Film Festival 2003-11-22 De grønne slagtere
Los Angeles, AFI Int. Festival 2003-11-06 De grønne slagtere
Hamburg FilmFest GmbH 2003-09-19 De grønne slagtere
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2003-09-18 De grønne slagtere
Toronto International Film Festival 2003-09-04 De grønne slagtere
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2003-08-17 De grønne slagtere
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Wolfgang
Tallinn Black Nights Film Festival 2001-12-01 Blinkende lygter
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 Blinkende lygter
Hamburg FilmFest GmbH 2001-09-24 Blinkende lygter
Karlovy Vary International Film Festival 2001-07-04 Blinkende lygter
Cannes, Festival de 2001-05-09 Blinkende lygter
Berlinale 2001-02-07 Blinkende lygter
Göteborg International Film Festival 2001-01-26 Blinkende lygter
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 Valgaften
Göteborg International Film Festival 2000-01-28 Valgaften
Lübeck, Nordische Filmtage 1999-11-04 Valgaften
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.