Før de blev kendte

STJERNEFRØ. Mads Mikkelsen var ung rod og Sofie Gråbøl naiv stripper i novellefilm længe før deres internationale gennembrud. Som optakt til to af vinterens danske premierer kan du på Filmcentralen se en række skuespillere i deres tidligste roller.

Vidste du, at Mads Mikkelsen har dyrket cannabis i Jens Okkings drivhus? Altså på film; nærmere bestemt i novellefilmen "Blomsterfangen" af Jens Arentzen. I anledning af at Mads Mikkelsen er premiereaktuel i "Mænd og høns", har vi taget et kig knap 20 år tilbage. I "Blomsterfangen" fra 1996 er han en storrygende, utilpasset og mager ung fyr med fedtet hår ned i øjnene. Men den sammenbidte diktion er ikke til at tage fejl af, og hans portræt af følsom-sjæl-bag-barsk-facade peger frem mod mange af hans senere filmpræstationer.

Se "Blomsterfangen"

Valgaften_450

"Mænd og høns" er instrueret af Anders Thomas Jensen, som også er at finde på Filmcentralen. Hans 12 minutter lange "Valgaften" fra 1998 vandt intet mindre end end en Oscar. Her kan vi opleve Ulrich Thomsen og Ole Thestrup yde præstationer, der stilistisk er beslægtet med deres roller i Anders Thomas Jensens spillefilmdebut "Blinkende lygter" (2000). Det særlige talent for at skrive replikker, Anders Thomas Jensen siden er blevet kendt for, er åbenlys i "Valgaften". En kuriøs detalje for filmnørder er desuden, at Ulrich Thomsen til slut i filmen bliver slået ud af den 25-årige Nicolas Bro i hans allerførste filmrolle. På Filmcentralen ligger også Anders Thomas Jensens Oscarnominerede kortfilm "Ernst og Lyset" fra 1997.

Se "Valgaften" og "Ernst og Lyset"

Valgaften_450_2


sinans-bryllup_strip

Instruktør Ole Christian Madsen er premiereaktuel med "Steppeulven" den 19. februar. I dag er han en af dansk films sværvægtere, men for godt 20 år siden havde han endnu ikke lavet sin første spillefilm. I 1997 instruerede han novellefilmen "Sinans bryllup" der skulle blive et forstudie til hans spillefilmdebut "Pizza King" (1999). I "Sinans bryllup" møder vi både Janus Nabil Bakrawi, Iben Hjejle – og ikke mindst Sofie Gråbøl som stripper. Hvor de skuespillere, som er nævnt ovenfor, var godt på vej til at finde deres karakteristiske stil tilbage i 90’erne, så virker Gråbøl som en fugl, der kun lige er kommet ud af ægget. Der er lysår mellem hendes wetlook-dulle med affekteret dialekt og hendes karakterfaste præstationer i "Forbrydelsen" og adskillige spillefilm, som siden har gjort hende til et internationalt navn. I øvrigt medvirker også en anden skuespillerinde, der efterfølgende har markeret sig stærkt som bl.a. instruktør. Hella Joof har biroller i både "Sinans bryllup" og "Valgaften" som henholdsvis bordelmutter og skrap valgforordnet.

Se "Sinans bryllup"

 

sinans-bryllupIben Hjejle var også med til Sinans bryllup

Filmcentralen-kampagne_210