Toronto med stærk dansk deltagelse

TORONTO. Filmfestivalen har i år inviteret fire danske film. En dansk instruktør med en amerikansk produceret film er også på programmet.

Om to dage åbner Toronto International Film Festival (8.-18. september), som er et af dansk films vigtigste brohoveder til det nordamerikanske marked. I årets program vækker fem film særlig dansk interesse.

Lars von Triers "Melancholia" vises i serien Special Presentation, hvor Nicolas Winding Refns amerikansk producerede " Drive" også er programsat.

"'Melancholia' er brilliant filmet og spillet (især af Dunst og Gainsbourg) og filmen forener Tarkovskys og den tidlige Duras' foruroligende kraft med Matthew Barneys majestætiske surrealisme, selv om man øjeblikkeligt genkender den som en film af von Trier. Det er hans følelsesmæssigt nok mest umiddelbare film siden 'Breaking the Waves'," skriver festivalen i sit program, hvor Refns film også roses til skyerne:

"'Drive' er en trimmet, rå maskine, uden plads til den slags fyld, som ville bremse dens mavepirrende fremdrift. Refn vandt prisen som bedste instruktør i Cannes for 'Drive' og beviste, at når action-genren håndværksmæssigt er veludført, er den så sandelig kunst."

Dirch, Superclásico og Volcano

I serien Contemporary World Cinema præsenterer canadierne Martin Zandvliets "Dirch" og Ole Christian Madsens "Superclásico".

"Zandvliet instruerer med den same bemærkelsesværdige følsomhed som karakteriserede hans debutfilm 'Applaus'. Skuespillerne er excellente, især Kaas, som er frygtløs i sin udforskning af Passers forpinte psyke."

"Hvor Madsens tidligere films handlede om smerten ved at give slip, drejer 'Superclásico' sig mere om de mulige glæder ved at gøre det. Det er en fin og sjov tilføjelse til hans oeuvre som en af Danmarks mest konstant interessante filmmagere."

I debutspillefilmenes program Discovery vises Rúnar Rúnarssons dansk-producerede "Volcano".

"'Volcano' er et dybt humanistisk værk, en moden og emotionelt overvældende film instrueret med en udpræget følsomhed," skriver festivalen og udnævner filmen til den nok vigtigste debut for en islandsk instruktør siden Dagur Káris "Noi Albinoi" fra 2003. Både Rúnarsson og Kári er uddannet fra Den Danske Filmskole.

Et stort antal danske instruktører, skuespillere, producere og salgsagenter rejser til Toronto, og Det Danske Filminstitut stiller op med en fælles nordisk stand på festivalens markedsområde.

Links til festivalens programbeskrivelser og den første visningstid for hver af de fem film

Melancholia, 8. sep. kl. 9.30
Drive, 9. sep. kl. 12.30
Dirch, 11. sep. kl. 12.00 
Superclásico, 10. sep. kl. 12.15
Volcano, 8. sep. kl. 11.45

De angivne tider er visninger for branche og presse.