Tre danske film til Berlin

BERLIN 2013. Berlin Filmfestivalen har inviteret to danske film til sideprogrammet Forum: Daniel Joseph Borgmans dansk-new zealandske spillefilm "The Weight of Elephants" og Jacob Schulsinger & Nicolas Peredas Dox Lab-produktion "Matar Extraños". Festivalen har tidligere meldt ud, at Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" er udtaget til programmet Panorama.

Daniel Joseph Borgmans debutspillefilm "The Weight of Elephants" er optaget på New Zealands sydø med et dansk-newzealandsk filmhold.

Tre børn i en naboby er blevet bortført. For den 11-årige Adrian, der tilbringer sine dage alene med at fantasere om alle de ting, som på en gang tiltrækker og skræmmer ham, sætter det gang i forestillingerne. Adrian, der er forældreløs og bor sammen med sin bedstemor og sin nedbrudte onkel i en stille, lille by i New Zealand, ser verden hastigt ændre sig. Hans bedste ven, Clinton, dropper ham til fordel for skolens seje drenge, hans onkel opfører sig tiltagende underligt, og en familie flytter ind ved siden af. Adrian indleder et venskab med sin nye nabo, den jævnaldrende Nicole, en vild og særpræget pige med en mystisk fortid.

Skuespillerholdet består af Demos Murphy som Adrian, Angelina Cottrell, Finn Holden, Matthew Sunderland og Catherine Wilkin. Filmen er postproduceret i Danmark med blandt andet klipper Molly Malene Stensgaard og lyddesigner og komponist Kristian Eidnes Andersen. Katja Adomeit har produceret for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut, New Zealand Film Commission og Film I Väst.

Newzealandsk-fødte Daniel Joseph Borgman er uddannet fra den alternative filmskole Super16. Han gjorde sig internationalt bemærket med kortfilmene "Lars og Peter", som blev udtaget til konkurrence i Cannes i 2009, og "Berik", som vandt Grand Prix på Semaine de la Critique i Cannes 2010.

MatarExtranos

Jacob Schulsinger og Nicolás Peredas "Matar Extraños"/"Killing Strangers".

At dræbe fremmede

Danske Jacob Schulsinger og mexicanske Nicolás Peredas "Matar Extraños"/"Killing Strangers" er produceret under DOX:LAB, som siden CPH:DOX 2009 har sat ca. 10 projekter i gang årligt, hvor en europæisk – ofte nordisk – instruktør samarbejder med en ikke-europæisk instruktør.

Igennem en serie casting sessions, rekonstruktioner og improviserede scener beretter "Matar Extraños" historien om tre unge mænd, der forgæves forsøger at tilslutte sig den mexicanske revolution i 1910 men farer vild i ørkenen nord for Mexico. På deres rejse konfronteres de med hinandens frygt, deres urealistiske drømme og håb, og ikke mindst med nutidens stereotype fremstilling af Mexicos revolutionære fortid.

Rollerne spilles af Gabino Rodríguez, Esthel Vogrig, Tenoch Huerta og Harold Torres m. fl. Filmen er produceret af Sandra Gomez, Maximiliano Cruz, Jacob Schulsinger, Nicolás Pereda for Secher & Schulsinger og Interior13 med støtte fra DFI/Filmværkstedet.

Jacob Schulsinger er uddannet klipper fra Den Danske Filmskole 2009. Han har klippet Rúnar Rúnarssons debutfilm "Volcano" og Ruben Östlunds dansk koproducerede "Play". Han debuterede som instruktør med kortfilmen "Fini".

Tre danske film udtaget

Forum-programmet har traditionelt vist avantgarde, experimentalfilm, film essays og har gennem årene været den mest afsøgende sektion af festivalen. "The Weight of Elephants" vises samtidigt i Berlinfestivalens ungdomsprogram Generation, som en "cross section-film". På den måde bliver det også muligt for festivalens unge publikum at se filmen.

Festivalen har tidligere meldt ud, at Joshua Oppenheimers dokumentarfilm "The Act of Killing" om indonesiske folkemordere er udtaget til Berlin Filmfestivalens sideprogram Panorama. Dermed er tre film udtaget årets festival.

Mikkel Boe Følsgaard er udvalgt til at være en af de ti europæiske Shooting Stars på filmfestivalen i Berlin i 2013.

Berlin Filmfestivalen