Trine Dyrholm vinder Sølvbjørn i Berlin

BERLIN. Trine Dyrholm vinder en Sølvbjørn for bedste kvindelige hovedrolle i Berlin for sin rolle i Thomas Vinterbergs "Kollektivet". Danskproducerede "Les sauteurs" vinder den Økumeniske Pris, og Mahdi Fleiffels engelsk-hollandsk-danske koproduktion "A Man Returned" modtager en Sølvbjørn for bedste kortfilm.

Trine Dyrholm fik lørdag en Sølvbjørn for bedste kvindelige hovedrolle på Berlinalen for sin rolle som Anna i Thomas Vinterbergs "Kollektivet" til prisuddelingen i Berlinale Palast.

Dyrholm er den første dansker, der har vundet prisen for bedste kvindelige skuespiller i en dansk film. Mikkel Boe Følsgaard modtog i 2012 prisen for bedste mandlige skuespiller for "En kongelig affære", og Iben Hjejle modtog hædrende omtale for "Mifunes sidste sang" i 1999. Anna Karina vandt en Sølvbjørn for Jean-Luc Godards "Une femme est une femme" i 1961.

Trine Dyrholm sad i den internationale jury i 2014. Hun har tidligere besøgt festivalen med Pernille Fischer Christensens "En soap" og "En du elsker", Nikolaj Arcels "En kongelig affære", Anette K. Olesens "Små ulykker", "Forbrydelser" og "Lille soldat".

Thomas Vinterberg har tidligere deltaget i hovedkonkurrencen med "Submarino" i 2010.

Se oversigt over danske priser i Berlin

I "Kollektivet" spiller Dyrholm nyhedsoplæseren Anna, der er gift med arkitekten Erik. Sammen med datteren Freja etablerer de et kollektiv i Eriks store kasse af en villa. Med familien som fortællingens midtpunkt, inviteres vi ind i drømmen om et ægte kollektiv. Vi er med til husmøderne, middagene og festerne. Det er venskab, kærlighed, familie og fællesskab under samme tag, indtil en jordrystende forelskelse sætter fællesskabet og kollektivet på den ultimative prøve.

 Kollektivet-Anna
Trine Dyrholm i "Kollektivet". Foto: Christian Geisnæs

Udover Dyrholm er Ulrich Thomsen, Martha Sofie Wallstrøm Hansen, Helene Reingaard Neumann, Lars Ranthe, Fares Fares, Julie Agnete Vagn, Magnus Millang, Anne Gry Henningsen og Sebastian Grønnegaard Milbrat på rollelisten.
 

Vinterberg og Tobias Lindholm har skrevet manuskript baseret på teaterstykket "Kollektivet" af Vinterberg og Mogens Rukov. Jesper Tøffner er fotograf, og Anne Østerud og Janus Billeskov Jansen har klippet. Morten Kaufmann og Sisse Graum Jørgensen producerer for Zentropa i samarbejde med Toolbox Film med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstituts konsulentordning. Desuden støtter DR TV og en række internationale samarbejdspartnere. Nordisk Film Distribution er distributør.

Priser til Les sauteurs og A Man Returned

Tidligere på dagen modtog Moritz Siebert og Estephan Wagners danskproducerede dokumentarfilm "Les sauteurs" den uafhængige Økumeniske Pris for filmene i Forum-programmet. Prisen gives til en film, der har udmærket sig ved at behandle humanistiske værdier.

I "Les sauteurs" overlader instruktørerne kameraet til den maliske migrant, Abou.Filmen er produceret af Heidi Elise Christensen og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.

Læs interview med instruktørerne: Da migranten tog kameraet

Dansk-palestinænsiske Mahdi Fleifel vandt en Sølvbjørn for bedste kortfilm på Berlin-festivalen. Filmen er en engelsk-hollandsk-dansk produktion.

Med filmen tager instruktøren endnu en gang tilbage til den lejr i Libanon, hvor han tilbragte sine tidlige barndomsår. Denne gang følger han en ven, der har forsøgt at migrere til Athen, men vender hjem som stofmisbruger.

Læs interview med Mahdi Fleifel: Tilbage til lejren

Berlin Filmfestival