enda

Trine Dyrholm

(1972 - )

Skuespiller. Født 15/4 1972.

Som barn har hun optrådt i flere sammenhænge og medvirkede som 14-årig i Dansk Melodi Grand Prix 1987 med sangen "Danse i måneskin". Uddannet på Statens Teaterskole 1991-95.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun har været 1990'ernes moderniserede film- og tv-bud på den evige 'unge pige' - den blonde ingenue med de blå øjne og den pigelige friskhed. Lys af sind, uskyldig af udstråling, men ikke ærbart tilbageholdende som i tidligere tider. Viljen og evnen til selvstændighed var åbenbar både i hendes tidlige karriere som teenager og i hendes filmdebut-rolle.

Med sin langbenede, ranke skønhed sætter hun sig stærkt igennem på lærred og skærm, men foreløbig er hun ikke trådt i karakter på en måde, der helt lever op til slutningen af debutfilmen "Springflod" (1990), hvor hun sejrssikkert gennemfører en lille triumferende borddans. Som type og talent står hun derefter lidt mere flimrende, som regel i biroller. Men med klart opridsede udviklingsmuligheder, for i slutningen at 1990'erne kom de mere karakterprægede roller, som hun også kan spille.

Hendes debut som den sønderjyske Pouline i Eddie Thomas Petersens "Springflod" viser både det temperament og den følsomhed, der sandsynliggør, at hun kan tage skæbnen i sin egen hånd på tværs af forældrene. Og hun lægger et skær af poesi over sine fine kærlighedsscener med Jens Gredeli Jensen.

Talentet blev bekræftet i Hans Chr. Nørregaards tv-film "Cecilie" (1991), der blev optaget inden "Springflod", men udsendt efter. Den er en bearbejdelse af Blichers "Hosekræmmeren", hvor hun spiller den fattige pige, som bliver sindssyg, da hun ikke kan få den hun elsker. - "Trine Dyrholm gør dybt indtryk", skrev Ekstra Bladets Knud Schønberg - hvilket hun til gengæld ikke gjorde i en spinkel rolle i fiaskofarcen "Casanova" (1991). Det var også en mager rolle, Thomas Vinterberg gav hende i sin debutfilm "De største helte" (1996), hvor hun er Thomas Bo Larsens lidt dullede kæreste. Mere interessant og helt overbevisende er hendes stille gråspurv af en 1950'er-pige i Jonas Cornells novellefilm "Skyernes skygge rammer mig" (1996) efter en Klaus Rifbjerg-novelle. Her viser hun, at hun nemt kan illudere mod sin type.

Hendes gæve radiopige Stine i tv-serien "Taxa" (1997-99) cementerer populariteten og gør hende til lidt af et ikon på den unge danske pige af i dag, sød og imødekommende, men også med styrke til at skære igennem, hvis det påkræves.

Hun har den svageste af de større roller i Thomas Vinterbergs Dogmefilm "Festen" (1998), hvor hun er Ulrich Thomsens tidligere kæreste, som stadig er lun på ham og klar til at genoptage forbindelsen, da de mødes igen. En rolle, hun spiller på den usikkerhed, hun efter eget udsagn også selv kan være præget af. Til gengæld er hun næsten ukendeligt bitchy i en lille rolle som Dejan Cukics skrappe veninde i "I Kina spiser de hunde" (1999), og hendes depressive omstrejfer i Pernille Fischer Christensens afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "Indien" (1999), er et imponerende konsekvent og indlevet taber-portræt - hendes mest markante karakterpræstation hidtil.

Hun er luderen Topsy i tv-serien "Edderkoppen" (2000), en mindre rolle, men får en hovedrolle i Tómas Gislasons roadmovie "P.O.V - Point of View" (2001), hvor hun er en dansk brud på flugt fra sit Las Vegas-bryllup (Ulrich Thomsen er den uheldige brudgom). En figur, der ikke er karakteriseret ved meget andet end det søgende og usikre og overskygges af filmens amerikanske motorcykelhelt, spillet af Gareth Williams som en hulkende heman, der mere og mere overtager historiens spotlight. Også instruktør Gislasons og hans klipper Jakob Thuesens stærkt fragmenterede billedstil står i vejen for figurens gennemslagskraft. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut].

Trine Dyrholm har siden etableret sig som en af dansk films mest efterspurgte skuespillere. Hun medvirkede blandt andet i Susanne Biers Oscar-vinder 'Hævnen' (2010), Nikolaj Arcels Oscar-nominerede periodefilm 'En kongelig affære' (2012) og den danske Oscar-kandidat i 2017 'Du forsvinder'.

Dyrholm vandt en Sølvbjørn for bedste kvindelige hovedrolle ("Kollektivet") 2016.

I 2014 var hun en del af juryen ved Berlinalen. I 2018 var hun jurymedlem ved Venedig Filmfestival.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dronningen 2019 Anne DK/Spillefilm
Unge Astrid 2019 Marie U/Spillefilm
Teenage Jesus 2019 Anna Klein DK/Spillefilm
Du forsvinder 2017 Mia Hallling DK/Spillefilm
Arvingerne 3 2017 Instruktion, Gro Grønnegaard Tv-serie
Kollektivet 2016 Anna DK/Spillefilm
Kæledyrenes hemmelige liv 2016 Chloë U/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Trine Dyrholm Tv-serie
Arvingerne 2 2015 Gro Grønnegaard Tv-serie
Lang historie kort 2015 Anette DK/Spillefilm
En du elsker 2014 Molly Moe DK/Spillefilm
Arvingerne 1 2014 Gro Grønnegaard Tv-serie
Skytten 2013 Mia Moesgaard, journalist DK/Spillefilm
3096 dage 2013 Brigitta Sirny U/Spillefilm
Cloud Chamber 2013 Foto af Ingrid Petersen Interaktive projekter
Den skaldede frisør 2012 Ida DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Juliane Marie, enkedronning DK/Spillefilm
Madagascar 3 2012 Gloria U/Spillefilm
Aske i munden 2012 Fotograf DK/Kort fiktion
Happy feet 2 2011 Gloria U/Spillefilm
Værelse 304 2011 Helene DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Marianne DK/Spillefilm
Thorshammer 2010 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dansen 2008 Annika DK/Spillefilm
deUsynlige 2008 Agnes U/Spillefilm
Lille soldat 2008 Lotte DK/Spillefilm
Disco ormene 2008 Gloria DK/Spillefilm
Fremkaldt 2008 Medvirkende DK/Kort fiktion
Madagascar 2 2008 Gloria U/Spillefilm
Daisy Diamond 2007 Eva DK/Spillefilm
En soap 2006 Charlotte DK/Spillefilm
Offscreen 2006 Trine Dyrholm DK/Spillefilm
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Pandekagepige DK/Spillefilm
Happy Feet 2006 Gloria U/Spillefilm
Under bæltestedet 2006 Naja DK/Kort fiktion
Istedgade 2006 Sofie DK/Kort fiktion
Sophie 2006 Sophie DK/Kort fiktion
Fluerne på væggen 2005 My Larsen DK/Spillefilm
Valiant 2005 Stemme U/Spillefilm
Den store dag 2005 Signe DK/Spillefilm
Robotter 2005 Cappy U/Spillefilm
Madagascar 2005 Gloria U/Spillefilm
Forbrydelser 2004 Kate DK/Spillefilm
Thunderbirds 2004 Lady Penelope U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Stemme Tv-serie
Tvilling 2003 Julie DK/Spillefilm
Afgrunden 2003 Siv, Lars Schmidts kæreste DK/Spillefilm
Looney Tunes - Back in Action 2003 Dusty Tails U/Spillefilm
P.O.V. - Point of View 2002 Kamilla DK/Spillefilm
Bungalow 2002 Lene U/Spillefilm
Okay 2002 Trisse DK/Spillefilm
Langt fra Las Vegas 2001 Birla Tv-serie
Edderkoppen 2000 Topsy Tv-serie
Indien 1999 April DK/Kort fiktion
I Kina spiser de hunde 1999 Hanne DK/Spillefilm
Kys, kærlighed og kroner 1998 Katja DK/Kort fiktion
Festen 1998 Pia DK/Spillefilm
TAXA 1997 Stine Tv-serie
Herkules 1997 Meg U/Spillefilm
Skyernes skygge rammer mig 1996 Lis DK/Kort fiktion
De største helte 1996 Pernille DK/Spillefilm
Madsen og co. 1996 Mette, praktikant Tv-serie
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Lille John 1995 Pernille Tv-film
Mappen 1995 Medvirkende Tv-film
Længe leve friheden 1993 Medvirkende Tv-film
Cecilia 1991 Cecilia Tv-film
Springflod 1990 Pauline DK/Spillefilm
Casanova 1990 Gurli DK/Spillefilm
Hvor lidt er for meget 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.