Turen går til Kabul

CPH:DOX. Instruktør Katja Adomeit fortæller om sit samarbejde med den kvindelige instruktør Shahrbanoo Sadat. Deres DOX:LAB film "Not at Home" får verdenspremiere på CPH:DOX i aften den 12. november. I filmen sammenkædes historier fra de to instruktørers hjemlande Tyskland og Afghanistan.

"Not at Home" får verdenspremiere i Cinemateket under CPH:DOX i aften den 12. november. Filmen sammenvæver to parallelle handlingsspor, men lader den direkte forbindelse mellem dem stå uforklaret. 

"Jeg har mødt den skønneste kvinde og den bedste makker. Hun inspirerer mig med sit store mod" - Katja Adomeit

En ung, afghansk pige venter på et trøstesløst asylcenter i Tyskland på enten at få asyl eller at blive sendt hjem til Afghanistan. I Kabul besøger vi en familie, hvis døtre ikke anerkender faderens konservative kønsnormer.

Not at Home

Tid: 12. november kl. 21.30
Sted: 
Cinemateket
Køb billet


Pris til Adomeit

Katja Adomeit har netop vundet CineStar-Preis for sin korte fiktionsfilm "Little Night Hunter" under Nordiske Filmdage i Lübeck. Læs nyheden

"Not at Home" er en iscenesat dokumentar, hvor de medvirkende i den tyske del spilles af virkelige flygtninge uden dialog. Den afghanske del af filmen er med dialog efter manuskript af Shahrbanoo Sadat, og de medvirkende er i virkeligheden ikke i familie med hinanden.

Filmen er instrueret af tyskfødte Katja Adomeit og afghanske Shahrbanoo Sadat, der mødte hinanden under sidste års CPH:DOX i forbindelse med projekt DOX:LAB. Katja Adomeit har boet i Danmark de sidste seks år og arbejdet på Zentropa. Sidste år blev hun uddannet som producer fra Super16 Årgang 6 og stiftede sit eget produktionsselskab Adomeit Film.

Hamborg og Kabul

På DOX:LAB sættes en europæisk filmskaber sammen med en ikke-europæisk filmskaber, og Katja Adomeit og Shahrbanoo Sadat blev tilbudt at arbejde sammen. De modtog desuden et legat på 100.000 kr. fra CPH:DOX. Det er kutyme, at den europæiske instruktør rejser til den ikke-europæiske instruktørs hjemland for at optage filmen. 

"Jeg var bange for at skulle rejse til Afghanistan for at arbejde sammen med en afghansk instruktør," fortæller Katja Adomeit. Hun ønskede ikke at tage af sted på grund af den stadig usikre situation, der gør det farligt for især kvinder at befinde sig i landet.

I stedet ville hun finde en historie i Tyskland, som hun kunne fortælle. Hun fandt frem til, at Hamborg er den by med flest flygtninge i Tyskland, og derfor besluttede hun, at hendes del af historien skulle foregå i Hamborg på et asylcenter. Mens Katja Adomeit filmede den unge pige i Hamborg, filmede Shahrbanoo Sadat sin historie i Kabul.

"Vi optog samtidig, og vi havde meget lidt kontakt under optagelserne, så vi kendte ikke til hinandens materiale. Vi blev bare nødt til at stole på hinanden," fortæller Katja Adomeit, som hverken kunne snakke i telefon eller skype med Shahrbanoo Sadat. Al kommunikation foregik over Facebook.

Stort mod

Selvom Katja Adomeit var betænkelig ved at rejse til Afghanistan under optagelserne til "Not at Home", vover hun alligevel pelsen som producer på Shahrbanoo Sadats næste film i Afghanistan, "Bashira".

"Jeg har mødt den skønneste kvinde og den bedste makker, og hun inspirerer mig med sit store mod," siger Katja Adomeit.

"Not at Home" er instrueret af Katja Adomeit og Shahrbanoo Sadat. Det er en dansk-tysk-afghansk koproduktion produceret af Verena Gräfe-Höft og Katja Adomeit for Adomeit Film, Junafilm og Wolf Pictures med støtte fra Filmværkstedet.

Tid: 12. november kl. 21.30
Sted: Cinemateket
Køb billet