’Viften’ er Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2023

NOMINERING: ’Viften’ er en tematisk ambitiøs og formmæssig legesyg film om et af de mest underbelyste og mørkeste kapitler i danmarkshistorien, lyder det fra en enig jury, der har udvalgt filmen som Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2023.

Det er en både morsom og dybt tragisk film, som i år repræsenterer Danmark i kampen om Nordisk Råds Filmpris. For ’Viften’ beretter historien om et kapitel af den danske koloni- og slavefortid, der udspillede sig på de dansk-vestindiske øer i 1848. 

Filmen handler om de to veninder, Anna og Petrine. De er begge farvede, men deres livsvilkår er meget forskellige: Anna er fri og bor hos generalguvernør Peter von Scholten på hans landsted, mens Petrine er hendes husholderske og slave.  

Ambitiøs tematik og legesyg form

”Det er i sig selv ambitiøst at lave en film om et af de mest skammeligt underbelyste emner i danmarkshistorien, nemlig den danske slavehandel på De Vestindiske Øer. Men det er for alvor modigt at gøre det i en legesyg form, der blander satire og dramatisk alvor i skildringen af venskabet mellem to sorte kvinder af forskellig stand på Skt. Croix op til slaveoprøret i 1848” udtaler en enig dansk jury, der består af lektor Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen fra SDU, Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen og filminstruktør Amalie Næsby Fick.

”Det er dét, der gør ’Viften’ enestående i dansk film og i en nordisk kontekst. Idékvinde og manuskriptforfatter Anna Neye skildrer, i alliance med instruktør Frederikke Aspöck, de gennemsyrende racistiske magtstrukturer i det danske kolonistyre med et skarpt og indigneret blik – indpakket i en original æstetik med en opsigtsvækkende lydside og en imponerende gennemført scenografi, der understreger absurditeten i uhyrlighederne. Mens langt de fleste historiske film spiller sikkert og solidt, vrister ’Viften’ sig dristigt fri af skabelonerne”, lyder det i juryens motivation.

Sammen med Frederikke Aspöck og Anna Neye er også producerne Meta Louise Foldager Sørensen, Nina Leidersdorff og Pernille Munk Skydsgaard nomineret, idet prisen deles ligeligt mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og producenter.

For første gang er en grønlandsk film blandt de nominerede 

Blandt årets kandidater er den grønlandske thriller ’The Edge of the Shadows’ af Malik Kleist. Det er første gang i filmprisens 21 år lange historie, at en grønlandsk film kommer i betragtning til Nordisk Råds Filmpris, som i årenes løb er givet til markante nordiske filmskabere som Roy Andersson, Josef Fares, Pernilla August, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Ruben Östlund, Benedikt Erlingsson og Joachim Trier. Få overblik over alle kandidaterne til Nordisk Råds Filmpris 2023:

Danmark
Viften 
Instruktør: Frederikke Aspöck
Manuskript: Anna Neye
Produktion: Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff og Meta Louise Foldager Sørensen for Meta Film

Finland
Bubble
Instruktør: Aleksi Salmenperä
Manuskript: Reeta Ruotsalainen og Aleksi Salmenperä
Produktion: Minna Haapkylä for Rabbit Films.

Grønland
The Edge of the Shadows
Instruktør og manuskript: Malik Kleist
Produktion: Nina Paninnguaq Skydsbjerg for PaniNoir / Imalik Film.

Island
Driving Mum
Instruktør og manuskript: Hilmar Oddsson
Produktion: Hlín Jóhannesdóttir for Ursus Parvus.

Norge
War Sailor
Instruktør og manuskript: Gunnar Vikene, 
Produktion: Maria Ekerhovd for Mer Film.

Sverige
Opponent
Instruktør og manuskript: Milad Alami, 
Produktion: Annika Rogell for Tangy.

OM NORDISK RÅDS FILMPRIS

Filmprisen blev uddelt første gang i 2002.

Syv gange tidligere er den gået til en dansk film: 'Flugt' (2021), 'Dronningen' (2019), 'Jagten' (2013), 'Submarino' (2010), 'Antichrist' (2009), 'Kunsten at græde i kor' (2007) og 'Drabet' (2005).

Med hæderen følger 300.000 kr., der gives til en film med høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet, og som har en betydelig forankring i den nordiske kultur.

Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.

Årets vinder offentliggøres tirsdag 31. oktober 2023 i forbindelse med Nordisk Råds session i Oslo.