Virkeligheden er i gråtoner

INTERVIEW. Rúnar Rúnarssons "Sparrows" har verdenspremiere i Toronto i dag. Filmen om et far-søn-forhold i en islandsk flække er inspireret instruktørens eget liv, fortæller han og betegner sin stil som poetisk realisme.

Rúnar Rúnarssons dansk-islandske spillefilm "Sparrows" får i aften verdenspremiere på Toronto International Film Festival og bliver senere på måneden vist på San Sebastian International Film Festival.

"Poetikken og følelserne fortæller historien – i ligeså høj grad med lyde som med det visuelle. Det fascinerer mig mere end plot. Det er ikke sådan, at jeg kaster den ortodokse struktur væk, det kommer bare automatisk. Jeg hader at skrive et treatment, det dræber likviditeten i min skrivning," siger Rúnar Rúnarsson til Wendy Mitchell i Filminstituttets engelsksprogede digitale magasin DFI-FILM.

Læs interview: Reality Is A Grayscale

"Sparrows" handler om Ari, der bor i Reykjavík med sin mor. Da hun må rejse væk på grund af sit arbejde, tvinges han til at tilbringe sommeren hos sin far i en lille flække i det vestlige Island. Den 16-årige dreng forsøger på bedste vis at klare sig igennem et vanskeligt forhold til sin far og opdager samtidigt, at hans barndomsvenner har forandret sig stærkt. I den temmelig håbløse og uholdbare situation må han erkende, at det kun er ham selv, der kan klare skærene.

Rúnarsson har selv skrevet manuskript, og Mikkel Jersin og Rúnarsson har produceret for Nimbus Film og Nimbus Iceland i samarbejde med Pegasus Pictures og MP Films med støtte fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen og fra The Icelandic Film Center m.fl.