enda

Rúnar Rúnarsson

(1977 – )

Instruktør. Født 20. januar 1977 i Reykjavik, Island. Uddannet på Den Danske Filmskole i 2009.



Rúnarssons kortfilm "Sidste gård" (2004) modtog en Oscar-nominering, og hans to prisvindende filmskolefilm, "Småfugle" (2008) og "Anna" (2009), blev begge udtaget til Cannes.



"Volcano" (2011) er Rúnarssons spillefilmdebut. Filmen blev udtaget til Directors' Fortnight på Cannes Festivalen.


Spillefilmen "Sparrows" (2015) blev vist på en lang række festivaler i hele verden og har taget priser med hjem fra San Sebastian, Sao Paolo og Chicago for blandt andet bedste film, bedste manuskript og bedste nye instruktør.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Echo 2020 Instruktion
Sparrows 2015 Instruktion, Manuskript, Producer DK/Spillefilm
Seven Boats 2014 Executive producer DK/Kort fiktion
Ártún 2014 Co-producer U/Kort fiktion
Hvalfjord 2013 Co-producer DK/Kort fiktion
Volcano 2012 Instruktion, Manuskript U/Spillefilm
Anna 2009 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Småfugle 2008 Instruktion, Manus U/Kort fiktion
Sidste gård 2004 Instruktion, Manus U/Kort fiktion
Leitin að Rajeev 2002 Instruktion, Foto, Producer U/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Instruktør 2011 Transilvania International Film Festival 2011 Volcano
Best Feature Film 2011 Valladolid International Film Festival 2011 Volcano
LOUVE D'OR 2011 Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2011 Volcano
Quebec Critics Association - Best Feature Intl. 2011 Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2011 Volcano
Silver Hugo - New Directors Comp. 2011 Chicago International Film Festival 2011 Volcano
Fipresci 2011 Reykjavik Film Festival 2011 Volcano
Church of Iceland Award 2011 Reykjavik Film Festival 2011 Volcano
FIPRESCI AWARD 2016 Göteborg International Film Festival 2016 Sparrows
1-2 Competition Main Award 2015 Warsaw International Film Festival 2015 Sparrows
Silver Hugo - New Directors Comp. 2015 Chicago International Film Festival 2015 Sparrows
Best Actor 2011 Sao Paulo Int. Film Festival 2011 Volcano
Special Mention 2013 Cannes, Festival de 2013 Hvalfjord
Best Short Fiction 2013 Warsaw International Film Festival 2013 Hvalfjord
Golden Spike Award 2013 Giffoni Film Festival 2013 Hvalfjord
Bedste Europæiske Kortfilm 2013 Ghent Flanders Int. Film Festival 2013 Hvalfjord
Special Mention 2013 Chicago International Film Festival 2013 Hvalfjord
Golden Starfish for Best Short Film 2013 Hamptons Film Festival 2013 Hvalfjord
Best Short Fiction 2013 Reykjavik Film Festival 2013 Hvalfjord
Bedste Film 2015 San Sebastian International Film Festival 2015 Sparrows
Bedste Film 2015 Sao Paulo Int. Film Festival 2015 Sparrows
Bedste Manus 2015 Sao Paulo Int. Film Festival 2015 Sparrows
Artistic Achievement Award 2015 Thessaloniki International Film Festival 2015 Sparrows
Bedste Film 2015 Les Arcs European Film Festival 2015 Sparrows
Bedste skuespiller 2015 Les Arcs European Film Festival 2015 Sparrows
Bedste Fotografering 2015 Les Arcs European Film Festival 2015 Sparrows
Pressens Pris 2015 Les Arcs European Film Festival 2015 Sparrows
Special Jury Award 2016 Transilvania International Film Festival 2016 Sparrows
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Ghent Flanders Int. Film Festival 2016-10-11 Hvalfjord
Jerusalem Int. Film Festival 2016-07-07 Sparrows
Taipei Film Festival 2016-06-30 Sparrows
Edinburgh International Film Festival 2016-06-15 Sparrows
Transilvania International Film Festival 2016-05-27 Sparrows
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2016-05-25 Sparrows
Seattle International Film Festival 2016-05-19 Sparrows
Jeonju International Film Festival 2016-04-28 Sparrows
Sofia International Film Festival 2016-03-10 Sparrows
Istanbul Festival of Independent Films 2016-02-18 Sparrows
Santa Barbara Int. Film Festival 2016-02-03 Sparrows
Göteborg International Film Festival 2016-01-29 Sparrows
Angers Premiers Plans 2016-01-22 Sparrows
Les Arcs European Film Festival 2015-12-12 Sparrows
Tallinn Black Nights Film Festival 2015-11-13 Sparrows
Stockholm International Film Festival 2015-11-11 Sparrows
Thessaloniki International Film Festival 2015-11-06 Sparrows
Lithuania Scanorama Film Forum 2015-11-05 Sparrows
Lübeck, Nordische Filmtage 2015-11-04 Sparrows
Sao Paulo Int. Film Festival 2015-10-22 Sparrows
Chicago International Film Festival 2015-10-15 Sparrows
Warsaw International Film Festival 2015-10-09 Sparrows
Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2015-10-07 Sparrows
Reykjavik Film Festival 2015-09-24 Sparrows
San Sebastian International Film Festival 2015-09-18 Sparrows
Toronto International Film Festival 2015-09-10 Sparrows
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2015-08-15 Sparrows
Lübeck, Nordische Filmtage 2014-10-29 Ártún
Hamptons Film Festival 2014-10-09 Ártún
Seattle International Film Festival 2014-05-15 Hvalfjord
Göteborg International Film Festival 2014-01-24 Hvalfjord
Los Angeles, AFI Int. Festival 2013-11-07 Hvalfjord
Lübeck, Nordische Filmtage 2013-10-30 Hvalfjord
Warsaw International Film Festival 2013-10-11 Hvalfjord
Chicago International Film Festival 2013-10-10 Hvalfjord
Hamptons Film Festival 2013-10-10 Hvalfjord
Ghent Flanders Int. Film Festival 2013-10-08 Hvalfjord
Reykjavik Film Festival 2013-09-26 Hvalfjord
Malmö Nordisk Panorama 2013-09-20 Hvalfjord
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2013-09-19 Hvalfjord
Odense Internationale Film Festival 2013-08-26 Hvalfjord
Melbourne Film Festival 2013-07-25 Hvalfjord
Giffoni Film Festival 2013-07-19 Hvalfjord
Sydney Film Festival 2013-06-05 Hvalfjord
Cannes, Festival de 2013-05-15 Hvalfjord
Seattle International Film Festival 2012-05-17 Volcano
Hong Kong International Film Festival 2012-03-21 Volcano
Istanbul Festival of Independent Films 2012-02-17 Volcano
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Volcano
Palm Springs International Film Festival 2012-01-05 Volcano
Goa - Int. Film Festival of India 2011-11-23 Volcano
Tallinn Black Nights Film Festival 2011-11-18 Volcano
Lithuania Scanorama Film Forum 2011-11-10 Volcano
Sevilla Festival de Cine 2011-11-04 Volcano
Lübeck, Nordische Filmtage 2011-11-02 Volcano
Valladolid International Film Festival 2011-10-22 Volcano
Sao Paulo Int. Film Festival 2011-10-22 Volcano
Vienna Film Festival, Viennale 2011-10-20 Volcano
Haifa International Film Festival 2011-10-13 Volcano
Hamptons Film Festival 2011-10-13 Volcano
London Film Festival 2011-10-12 Volcano
Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2011-10-12 Volcano
Chicago International Film Festival 2011-10-06 Volcano
Reykjavik Film Festival 2011-09-22 Volcano
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2011-09-15 Volcano
Toronto International Film Festival 2011-09-08 Volcano
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2011-08-21 Volcano
Karlovy Vary International Film Festival 2011-07-01 Volcano
München International Film Festival 2011-06-24 Volcano
Transilvania International Film Festival 2011-06-03 Volcano
Cannes, Quinzaine des Réalisateurs 2011-05-12 Volcano
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.