Sparrows vinder i San Sebastian

SAN SEBASTIAN. Hovedprisen, Den Gyldne Muslingeskal for bedste film, på filmfestivalen i San Sebastian gik lørdag aften den 26. september til islandske Rúnar Rúnarsson og danske Mikkel Jersin for spillefilmen "Sparrows".

Rúnar Rúnarssons dansk-islandske film "Sparrows", som er produceret af danske Mikkel Jersin for Nimbus Film, vandt lørdag den 26. september hovedprisen, Den Gyldne Muslingeskal for bedste film på filmfestivalen i San Sebastian.

Festivalen ved den nordspanske kyst er den vigtigste europæiske filmfestival efter Cannes, Berlin og Venedig. "Sparrows" havde for to uger siden verdenspremiere i Toronto.
 

Filmen om et far-søn-forhold i en islandsk flække er inspireret af Rúnarssons eget liv, fortæller han i interviewet "Virkeligheden er i gråtoner".

Producer Mikkel Jersin glæder sig over prisen: "Vores film ligner på overfladen et stille islandsk/dansk drama. Men filmen er så meget mere, og det er ganske enkelt umuligt ikke at blive dybt berørt af historien. Det er poetisk realisme, der sætter sig i sjælen. 'Sparrows' foregår ved verdens ende i Nordvest-Island i et lille melankolsk mikrokosmos af en fiskerlandsby, hvor solen ikke går ned om sommeren, og hvor tiden står stille. For os var dette den perfekte setting til en film om livets store skilleveje. Vi har ønsket at fortælle en historie fra en del af verden, som vi ellers aldrig kommer til at opleve, og som tager sig fantastisk ud på film. Det har været vanvittigt hårdt og kompliceret at gennemføre denne produktion, men det er lykkedes, og det er denne pris beviset på."

Rúnarsson, der selv har skrevet manuskript til "Sparrows", er uddannet fra Den Danske Filmskole sammen med Mikkel Jersin, filmens klipper Jacob Secher Schulsinger og filmens dansk-svenske fotograf Sofia Olsson.

"Sparrows" er produceret for Nimbus Film og Nimbus Iceland i samarbejde med Pegasus Pictures og MP Films med støtte fra Det Danske Filminstituts konsulentordning og The Icelandic Film Center.

Paprika Steen er formand for juryen i San Sebastian i år. Hun vandt sidste år Sølvmuslingeskallen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i Bille Augusts "Stille hjerte".

I 2004 vandt Connie Nielsen Sølvmuslingeskallen for bedste kvindelige skuespiller og Ulrich Thomsen Sølvmuslingeskallen for bedste mandlige skuespiller for deres roller i Susanne Biers "Brødre”.

Rúnar Rúnarssons første spillefilm, den dansk-islandske "Volcano", var i 2011 udtaget til Directors' Fortnight i Cannes. Den vandt efterfølgende en lang række priser på store internationale festivaler.
 

Så sent som i maj vandt en anden film optaget i Island, Grímur Hákonarsons islandsk-danske "Rams", hovedprisen i konkurrenceprogrammet Un Certain Regard i Cannes.

Også pris til film om Noma

I San Sebastian vandt dokumentarfilmen "Noma – My Perfect Storm" af franskmanden Pierre Deschamps fredag den 25. september prisen for bedste dokumentarfilm i programmet Culinary Zinema. Deschamps har fulgt den verdenskendte restaurant Noma og chefkok René Redzepi i over tre år.  

Priser i San Sebastians hovedkonkurrence

Den Gyldne Muslingeskal for bedste film (går til produceren)
Sølvmuslingeskallen for bedste instruktør
Sølvmuslingeskallen for bedste kvindelige skuespiller
Sølvmuslingeskallen for bedste mandlige skuespiller
Juryens Pris for for bedste fotografering
Juryens Pris for for bedste manuskript
Evt. en Specialpris.

www.sansebastianfestival.com