Winding Refn med dansk film i Cannes

CANNES. Nicolas Winding Refns danskproducerede "Only God Forgives" er udtaget til Cannes Festivalens hovedkonkurrence. Også en hollandsk-dansk spillefilm og en dansk-islandsk kortfilm er i hovedkonkurrencen.

Ryan Gosling og Nicolas Winding Refn er tilbage i Cannes. Denne gang med den dansk producerede "Only God Forgives", der er makkerparrets opfølger til den amerikansk producerede "Drive".

"Only God Forgives" er en eksplosiv fortælling om thai-boksning, narko-karteller, hævn og retfærdighed i Bangkoks kriminelle underverden.

Gangsteren Julian driver en thai-bokseklub, der fungerer som dække for familiens narko-imperium. Da hans bror Billy myrdes, ankommer deres mor Crystal til Bangkok for at bringe liget af sin yndlingssøn hjem og for at få Julian til at tage hævn over sin brors morder. Julian indleder jagten og opsluges i en spiral af brutalitet, der bringer ham i søgelyset hos en berygtet Bangkok-sherif, der udøver sin helt egen form for retfærdighedskarma.

Ryan Gosling spiller Julian og Kristin Scott Thomas hans mor, Crystal. To andre store roller spilles af thailænderne Vithaya Pansringarm og popfænomenet Yaya Ying.

"Only God Forgives" er skrevet og instrueret af Nicolas Winding Refn og optaget i Bangkok. Det er Nicolas Winding Refn og hans producer Lene Børglums danske produktionsselskab Space Rocket Nation, der er hovedproducent på filmen, og Det Danske Filminstitut har støttet gennem konsulentordningen. "Only God Forgives" får dansk premiere den 30. maj.

OGF_Behind_The_Scenes_005
Ryan Gosling og Nicolas Winding Refn behind the scenes i Bangkok.

Nicolas Winding Refn vandt i Cannes i 2011 prisen for bedste instruktion med "Drive", en film der vakte begejstring hos anmeldere og publikum verden over. 

Det er tredje år i træk, at en dansk film er udtaget til hovedkonkurrence i Cannes. Det er aldrig sket før. I 2012 var Thomas Vinterberg inviteret med "Jagten", og i 2011 deltog Lars Von Trier med "Melancholia". 

Festivalen meldte tirsdag ud, at Gudmundur Arnar Gudmundssons dansk-islandske kortfilm "Hvalfjord" er udtaget til hovedkonkurrence, og en hollandsk-dansk koproduceret spillefilm, "Borgman", er også med i hovedkonkurrencen.

Henrik Bo Nielsen, direktør på det Danske Filminstitut er stolt på dansk films vegne:

"Tillykke til Nicolas Winding Refn, Lene Børglum og filmholdene på de tre film, der er inviteret. Det er overvældende, at verdens mest respekterede festival viser så stor en interesse for det, der sker i dansk film i disse år. At der ikke kun er én dansk film med i hovedkonkurrencen, men også en hollandsk-dansk spillefilm og en dansk-islandsk kortfilm, lavet af en række unge talenter, understreger, at den danske filmbranche har fat i den lange ende, og at omverden rigtig gerne vil sparre med os. Vi kan være yderst stolte over vores danske filmfolk."

Dansk-hollandsk koproduktion

Den hollandsk-dansk producerede spillefilm "Borgman", der også deltager i hovedkonkurrencen, er instrueret af den hollandske auteur Alex van Warmerdam. Den er dansk koproduceret af Tine Mosegaard for Angel Films med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Filmen er en mørk og absurd ondsindet fabel. Den centrale person er Borgman. Er han en drøm? En dæmon? Er det en fordrejet allegori eller en alt for virkelig kropsliggørelse af vores værste frygt? Borgmans tilstedeværelse udløser en gradvis, men total opløsning af en omhyggeligt opbygget facade hos filmens arrogante og velbjergede par, deres tre børn og deres nanny i en priviligeret forstadsvirkelighed.

Danske Sara Hjort Ditlelvsen og Benjamin Boe Rasmussen udgør de to danske medlemmer af castet, og costume design er undfanget i Danmark af Stine Gudmundsen-Holmgren. Filmen er produceret af Marc van Warmerdam for hollandske GRaniet Films.

I år afholdes Cannes festivalen fra 15. til 26. maj. Steven Spielberg er formand for juryen. I går aftes blev det udmeldt, at Thomas Vinterberg er formand for juryen i Un Certain Regard, en af festivalens andre store sektioner.

Cannes Festivalen