God bæredygtig praksis: Grønne indkøb

Få tips til at tænke mere bæredygtigt, når I køber varer og tjenesteydelser i forbindelse med jeres Creative Europe-projekt.

Varer og tjenester, der bruges af den kulturelle og kreative sektor, har "skjulte" CO2-aftryk og andre miljøpåvirkninger fra udvinding af råmaterialer til fremstilling og produktion samt transport og rejser for varer og tjenester.

Der findes en række gode praksisser, som Creative Europe-støttemodtagere kan følge, når de køber varer og tjenesteydelser som fx mad, catering, ophold, revision, bogholderi osv. på en mere bæredygtig måde.

I delrapporten The Good Environmental Practices Guide præsenteres på side 31-32 en række gode praksisser for grønne indkøb.

Blandt disse kan nævnes:

  • Gå i dialog med lokale leverandører og opfordr dem til at overveje at investere i grønnere produkter, hvis de ikke allerede tilbyder lokalt indkøbte og grønne produkter
  • Giv fortrinsret til lejede, genbrugte, genvundne og genanvendte materialer og produkter
  • Bed altid leverandører om dokumentation for deres påstande om bæredygtighed og/eller "grønne" (dvs. biologiske, lokalt fremskaffede eller producerede) produkter

Mht. mad og catering bør man bl.a.:

  • overveje kun at servere vegetariske eller veganske menuer ved events, da de største fødevarerelaterede drivhusgasudledninger kommer fra animalske produkter
  • undgå råvarer, der ikke er sæsonbestemte og fødevarer dyrket i drivhuse eller som er luftfragtet
  • købe mad så lokalt som muligt, da det vil reducere udledningen fra transport af mad og booste den lokale økonomi

Mht. indkvartering bør man bl.a.:

  • vælge hoteller og indkvarteringssteder, der har forpligtet sig til bæredygtighed, eller som er miljøcertificerede
  • opfordre holdfunktioner, personale og kunstnere til at bo hos venner og familie, hvor det er muligt, når de rejser eller turnerer, og tilbyde økonomiske fordele ved det (fx svarende til deres "sædvanlige" indkvarteringsomkostninger)
  • leje lejligheder til længere ophold, da de har tendens til at være mere energieffektive (og omkostningseffektive) end at bo på hotel eller B&B

I rapporten finder du også forslag til tiltag inden for miljøstyring, transport, energiforbrug, affaldshåndtering og hvordan du får indflydelse på dine omgivelser.