For at Filminstituttet kan kategorisere en film som værende dansk, skal den være det ud fra de kriterier, som er fastlagt i Filmloven. Det gælder uanset om der er tale om udviklingsstøtte, produktionsstøtte, lanceringsstøtte eller salgsfremmende aktiviteter i udlandet. Det betyder, at der er nogle formelle krav, der skal være opfyldt, før en film er dansk i filmlovens forstand.
En film kan, i henhold til de regler Filminstituttet er underlagt, kaldes dansk, hvis disse kriterier er opfyldt:
- Filmens producent er dansk og opfylder nationalitetstilknytningskravene i regelsættet.
- Filmens producent er hovedproducenten (dvs. at det økonomiske og administrative ansvar for produktion og finansiering af filmen, samt alle rettigheder til filmen, er samlet hos én dansk, uafhængig producent)
- Filmen er indspillet på dansk og/eller rummer en særlig kunstnerisk eller teknisk indsats, som medvirker til fremme af filmkunst og filmkultur i Danmark.
Denne type film kaldes en dansk major.
En film, der har udenlandsk hovedproducent, kan dog også i nogle tilfælde betragtes som dansk.
I så fald vil der være tale om en koproduceret dansk minor, der kan kaldes dansk, hvis:
- Der er tale om en koproduktion, hvor den danske og den udenlandske økonomiske indsats og indflydelse på produktionen – såvel kunstnerisk som teknisk – står i rimelig balance.
- Den danske minorproducent opfylder de samme krav om national tilknytning, som kræves af en dansk hovedproducent.
Dokumentation og festivaldeltagelse
For langt de fleste filmproduktioner er det relativt enkelt at dokumentere, at de gældende kriterier er opfyldt, men indimellem er der film, hvor finansieringsstrukturen eller tilknytningsforholdene er uklare ift. Filmlovens krav. Og er den pågældende producent i de tilfælde ikke i stand til at dokumentere filmens danske tilknytning, har Filminstituttet ikke hjemmel til at kategorisere (og dermed støtte) filmen som dansk.
Filminstituttet ønsker at udbrede kendskabet til dansk film bredest muligt - også internationalt. Men selvom en film har dansk deltagelse – det være sig foran, bag kameraet eller ved finansiel deltagelse eller distributionsmæssig engagement – er den altså ikke nødvendigvis dansk ift. de kriterier, som gælder for Filminstituttet. Derfor kan man i forbindelse med international festivaldeltagelse godt opleve, at en film, der ikke optræder på Filminstituttets liste over danske film, præsenteres som dansk på en given festival. Hvordan en film præsenteres og kategoriseres på en festival defineres nemlig af den person eller det selskab, der tilmelder filmen til den pågældende festival.