enda
Film

Drum songs

Jette Bang, Kaj Mogens Jensen, Danmark, 1973

10 min.DK/Dokumentarfilm

Odin Maratse (1905-1974) bor på bopladsen Sermiligaaq i Østgrønland (eller i Ammassalik-området). Han gør klar til et rollespil uaajerneq, her kaldet "Song of a murder", (se Jens Rosing i sin bog Kimilik s. 79, han kalder det en skæmtevise, en tippalersiit)
Først binder Odin en rem over sin hals og øjenlåg og binder den om halsen Derefter placerer han en træpind over munden (for at forvrænge hans ansigt og stemme). Så gennemvæder han skindet med sin rammetromle (qilaat), så den får den rigtige, smukke tone. "Skindet" er fra isbjørnens mave som man har skrabet alt af undtagen bindevævsmembranen. Den er elastisk og giver en fin lyd når den er fugtig. Så begynder han at synge mens han sidder. Han ser bange ud, han har dræbt en mand og nu frygter han at Tuuiis sjæl er kommet for at tage hævn. Han kigger rundt i rummet, han kigger under sine såler, han kigger og kigger overalt Så rejser han sig og begynder at kigge ind i rummet, han snurrer rundt flere omgange, han undersøger sin tromme, han bøjer sig ned og kigger under bænken, hvor han har satte. Inden han sætter sig ned igen læner han baghovedet mod væggen, vugger med hovedet fra side til side og bryder ud i et afsluttende sss sss sss med lukkede øjne.

Odin opbygger en truende og ildevarslende atmosfære i rummet, han er en fantastisk sanger og skuespiller. Morderen er bange for, at ofrets sjæl er kommet for at tage hævn. Et sted i rummet ligger den og venter.

I Næste klip begynder han at synge igen, men nu lyder sangens dimaa, og han ændrer trommerytmen til sangkampens rytme.

I det næste kllp optræder Noa Maratse født 1924 . Han er bror til Odin, og fremfører deres bedstefar Maratses sang kampsang (piseq) mod Piilakkaat, (den er dikteret i 1893)
(Odin og Rasmus Maratse synger med uden for billedet, og retter Noah når han synger forkert)
Noah bevæger sig på traditionel vis under sangen. Denne sang er meget lang, men Noah synger kun den smukke poetiske indledning, hvor Maratse fortæller om hvordan han taber pusten og bliver magtesløs når han ser ud over sit land, han ser hvordan det er blevet til store åbninger i isen (hvor man kan jage sæler). Han ser, hvordan tågen letter og bjergene dukker op, og han tænker: dette er min far, dette er mine forfædres land, hvor de roede i kajak langs kysterne. .
Grundoplysninger Credits
Original titel Drum songs
Dansk titel Drum songs
Andre titler Trommedans på Østgrønland, Eskimo, East-Greenland
Emneord Østgrønland, Dans, Musik, 1960-1969
Instruktør Jette Bang, Kaj Mogens Jensen
Fotograf Kaj Mogens Jensen, Jette Bang
Klipper G. Wolf
Produktionsland Danmark
Tekniske data 16 mm, 1,37:1 Academy, Farve, Tone
Kommentar Forkortet udgave af Jette Bangs film: Trommedans i Østgrønland.
Aldersgrænse Tilladt for børn fra 15 år
Vurdering Se Medierådets vurdering
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Dansk Folkemindesamling, Encyclopaedia Cinematographica
Rekvirent Dansk Folkemindesamling

Instruktion

Instruktion Jette Bang
Instruktion Kaj Mogens Jensen

Foto

Foto Kaj Mogens Jensen
Foto Jette Bang

Klip

Klip G. Wolf

Andre credits

Sagkyndig Poul Rovsing Olsen

Download PDF