enda

Færøfilmen

Leo Hansen, Danmark, 1930

64 min.DK/Dokumentarfilm

Færøerne består af 18 øer med ca. 23.000 indbyggere. De fleste lever af fiskeri og fåreavl. Afrejse fra København med "Tjaldur" - turen tager 3 døgn. Indsejling til Thorshavn, som beboes af ca. 2000 mennesker. Den nye havnemole og Tinganæs - en gammel handelsgård fra det 16. årh, Lagtingsbygningen og Finsenmonumentet. Den gamle skanse udenfor Thorshavn og højskolen. Vintervejr. Fåreavl - to gange årligt samles fårene. De klippes, og ulden kartes og spindes i 'røgstuen'. En pige strikker en færøsk sweater. Kirkebø på sydvestsiden af Strømø. Smukke dørkarme skåret i træ. Kirkeruin fra det 13. årh. Edderfugle. Unge piger i nationaldragt. Typisk færøsk bondegård. Høbjergning: man bærer selv høet pga. det ufremkommelige terræn. Udsigt over vestsiden af Strømø med Skællingfjeld. Hvalfangst med harpun. 'Lille Dimon' og basaltformationerne ved Frodebø. Havneanlægget i Trangisvágur. Fiskeri af torsk og tilvirkning af klipfisk er færingernes hovederhverv. Tørringen på land tager 1-2 måneder. En båd sættes i vandet ved hjælp af et hejseværk. Fjeldpartier på Suderø. Mænd danser folkedans. Terneunger. Fangst af søpapegøjer på den lille ø Tindholm. Metoden kaldes 'flejning' og en dygtig flejemand kan fange op til 1000 fugle på en dag. Vest for Myggenæs lever sulen, den store søfugl. Jagt og fangst af grindehvaler. Forbjerget 'Troldkonefingeren' på Vaagø. Transport af kreaturer kan være vanskeligt - på Store Dimun benyttes et hejseværk, der står 200 meter over havets overflade. Her findes også de største fuglefjelde, hvor man fanger fugle ved hjælp af 'figling' - den farligste fuglefangst. Lomvien er det mest attraktive bytte. Riden - en tretået måge - ligger på rede. En malmuk-unge. Lomviekoloni: de minder om pingviner og er meget nysgerrige.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Færøfilmen
Original titel Færøfilmen
Andre titler Leo Hansens Færøfilm, The Faroe Islands
Emneord Færøerne, Huse, Får, Fåreavl, Fiskeri, Hvalfangst, Folkedans, Folkedragter, Fiskeproduktion, Fugle, Fuglefjelde, 1920-1929
Instruktør Leo Hansen
Produktionsland Danmark
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Dansk Rejsefilm, Leo Film
Dansk distribution Statens Filmcentral
Tekniske data 333 mtr., 35 mm, tintet, Stum

Selskaber

Produktionsselskaber Dansk Rejsefilm, Leo Film
Dansk distribution Statens Filmcentral

Instruktion

Instruktion Leo Hansen

Produktion

Producent Leo Hansen

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.