enda

Leo Hansen

(1888 - 1962)

Filmfotograf. Født 19/7 1888, død 29/7 1962.

Begyndte sin karriere i Ole Olsens Biograf-Theatret i Vimmelskaftet, men kom snart til at fotografere både reportage- og korte fiktionsfilm, også for andre selskaber. Karrierens højdepunkt var hans medvirken på Knud Rasmussens femte Thuleekspedition 1921-23. I løbet af 1930'erne var han på yderligere to store ekspeditioner i Østgrønland og Hvidehavet.

I 1937 fik han bevilling til Bio Lyngby, som han ledede til sin død, hvorefter den blev drevet videre af hans søn og hustru.

Kilder: M. Engberg i "Objektiv" no. 115, april 2007.

Litteratur: Leo Hansen: I Knuds slædespor (1953).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Knud 1965 Arkivoptagelser DK/Dokumentarfilm
Nordhavets Mænd 1939 Foto DK/Spillefilm
I nöd och lust 1938 Leo Hansen, Foto U/Spillefilm
Broen over Storstrømmen 1937 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Leo Hansens Islandsfærd 1936 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Med Leo Hansen paa Østgrønland 1936 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Livgardens 275 års jubilæum 1933 1933 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Færøfilmen 1930 Instruktion, Producent DK/Dokumentarfilm
Leo Hansens Islandsfilm 1929 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Med Hundeslæde gennem Alaska 1927 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Skive Brandvæsen rykker ud 1926 Foto Dokumentariske optagelser
Optagelser fra 5. Thuleekspedition 1924 Foto Dokumentariske optagelser
Fra det København der forsvinder 1924 Foto Dokumentariske optagelser
I sidste Sekund 1913 Foto DK/Spillefilm
Peder Tordenskjold 1910 Fotografassistent DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.