enda

Ivan den Grusomme

Vadima Derbeneva, Jurija Grigorovica, Sovjetunionen, 1976

91 min.U/SpillefilmMusikfilm

Eisensteins to film om Ivan, der som den første russiske zar samlede Rusland i det 16. århundrede og måtte kæmpe drabelige slag mod bojarerne for at nå dette mål. "Et zardømme uden frygt er som en hest uden tøjler", siger han. I første del krones Ivan som 17-årig, giftes med Anastasia, er ved at dø, men overlever og ser sin zarina dø i sin seng. Ivans tante er morderen, der vil have sin søn på tronen. Magten korrumperer, og Ivans venner forlader ham og vender sig mod hans tiltagende grusomhed. Han forlader hovedstaden, men vender i anden del tilbage til Moskva på folkets bud til det endelige opgør med bojarerne og kirken. Nu er det ikke længere den russiske helt, manden der samlede landet, men tvivleren, der er ved tronen, ensom med sin livgarde.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Ivan den Grusomme
Original titel Ivan Groznyj
Andre titler Groznyy vek, Ivan the Terrible
Instruktør Vadima Derbeneva, Jurija Grigorovica
Produktionsland Sovjetunionen
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Mosfilm
Tekniske data 35 mm, 2,35:1 Scope, farve, Tone
Comment Russisk Balletfilm.
Ifølge IMDb staves instruktørernes navne: Vadim Derbenyov og Yuri Grigorovich, og ifølge IMDb er originaltitlen: Groznyy vek.

Selskaber

Produktionsselskaber Mosfilm

Instruktion

Instruktion Vadima Derbeneva
Instruktion Jurija Grigorovica

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.