enda

Opførelsen af Aarhus Raadhus 1938-41

Danmark, 1941

73 min.Dokumentariske optagelser

Rådhuset, tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller, bliver placeret på den nedlagte kirkegård mellem Parkallé, Sønderallé og Frederiksallé. Byggeudvalget tager på studierejse til Norge og Sverige. I foråret 1938 begynder man det omfattende udgravningsarbejde. Den 24. september 1938 nedlægges grundstenene under stor festivitas forestået af borgmester Hans Peder Christensen. Anlægsarbejdet fortsættes, til vinteren 1938-39 for en tid standser arbejdet. I juni 1939 påbegyndes hovedentreprisen, og det lykkedes at føre bygningen til rejsehøjde på 175 arbejdsdage. 21. december 1939 er der rejsegilde. Herefter ligger arbejdet igen stille indtil april 1940 pga. vintervejr med hård frost. Dagen før indvielsen afsløres billedhugger Johs. Bjergs springvand 'Agnete og havmanden' - samme dag bliver rådhusuret sat i gang. 2. juli 1941, hvor Århus også fejrer 500-årsdagen for byens købstadsrettigheder., indvies rådhuset. Foruden lokale honoratiores ses rådhusets arkitekt Arne Jacobsen og Kronprinseparret Frederik og Ingrid.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Opførelsen af Aarhus Raadhus 1938-41
Dansk titel Opførelsen af Aarhus Raadhus 1938-41
International titel The Construction and Inauguration of Aarhus City Hall
Emneord Aarhus Rådhus, Byggeri, Anlægsarbejde, Håndværkere, Arkitektur, Byfester, Aarhus, 1930-1939
Medvirkende Arne Jacobsen, Kong Frederik IX, Dronning Ingrid
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Bach & Kirk Kino
Internationalt salg
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Comment Filmen består af optagelser fra forskellige kilder og er ikke klippet færdig. De første 34 minutter er sammenhængende og med mellemtekster, men derfra springer optagelserne i kronologi og kvalitet. Slutningen er formentlig et ugerevy-indslag.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Bach & Kirk Kino

Medvirkende

Medvirkende Arne Jacobsen
Medvirkende Kong Frederik IX
Medvirkende Dronning Ingrid

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF