enda

Ud at være Tærne!

Mogens Skot-Hansen, Danmark, 1943

13 min.DK/Dokumentarfilm

I sommeren 1942 afholdt Frivillig Kvindelig Ungdomstjeneste fem lejre i Tønder, Askov, Skøttrup Østergaard i Vendsyssel, Faarvejle Højskole og Liselund ved Antvorskov Højskole. Formålet med lejrene er en folkelig ungdomsopdragelse i kristen ånd af piger mellem 18 og 25 år. Filmen følger en dag på Liselund/Antvorskov Højskole.
Morgengymnastik, morgensang, dannebrog til tops.
Pigerne cykler ud og går til hånde på husmandsstederne med tøjvask, madlavning, børnepasning m.m. Om eftermiddagen er der besøg på Antvorskov ruin og i landsbykirke. Efterfølgende kaffebord i lejren på Antvorskov og folkedans.


I 1943 afholdes der seks lejre for unge piger i Liselund, Hindholm, Allerslev, Høng, Lundsmark og Tønder. Vi følger en dag i Allerslev ved Lejre. Pigerne hjælper til med med alskens gøremål - der plukkes fjerkræ, opvasken tages i gården, madtilberedning, malkning, vasketøj hænges op, høns fodres, mælkejunger vaskes af, kartofler graves op. Om eftermiddagen lytter pigerne til minister Jørgen Jørgensen, der holder foredrag.

Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Ud at være Tærne!
Dansk titel Ud at være Tærne!
Andre titler Ud at være Terne!
Emneord Unge, Kvinder, Landbrug, Højskoler, Husflid, 1940-1949
Instruktør Mogens Skot-Hansen
Manuskript Mogens Skot-Hansen
Fotograf Preben Frank, Arne Jensen
Produktionsland Danmark
Produktionsselskaber Nordisk Films Kompagni, Teknisk Film Compagni
Tekniske data 16 mm, Sort-hvid, Stum
Comment Formålet med Ungdomstjenesten, der blev stiftet 9. maj 1940, er en folkelig ungdomsopdragelse i national og kristen ånd, hvor praktisk arbejde og undervisning, baseret på Folkehøjskolernes principper, blandes.
Filmen blev vist for de unge kvinder og deres forældre samt undervisningsministeren d. 10. okt. 1942 og gjorde "stormende lykke". Der er efterfølgende suppleret med optagelser fra sommeren 1943 ved Teknisk Film Co.
Filmen er formentlig blev vist i foreninger rundt om i landet. Frivillig Kvindelig Ungdomstjeneste ønskede en film, der "paa en lys og underholdende Maade fortæller om dette Arbejde, hvor Byungdom og Landbefolkning lærer hinanden at kende derigennem, at unge Piger gør Husgerning i Landbohjem i Landets forskellige Egne". Dansk Kulturfilm støttede filmen med 2500 kr.
Begrundelse Se Medierådets vurdering
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.