enda

Whiplash

Damien Chazelle, USA, 2014

107 min.U/Spillefilm

Andrew Neiman er en ambitiøs ung
jazztrommeslager, der ikke alene er 100 % fokuseret
på at blive den bedste på sit elitære østkystmusikkonservatorium, men også drømmer om at blive en af jazzens helt store navne. Han bruger hele sin eksistens på at kæmpe for sit mål, der ikke alene er drevet af personlig ambition, men også ønsket om at hæve sig over sin far, hvis middelmådige forfatterkarriere er i ruiner og afløst af et rutinejob som lærer. Konservatoriets absolutte stjerneprofessor, jazzlegenden Terence Fletcher, der leder skolens elite jazzorkester, er ikke alene berømt for sine prisvindende resultater som lærer, men også berygtet for sine kompromisløse og pædagogisk tvivlsomme metoder. Fletcher opdager Andrew og tager ham ind på prøve i sit orkester.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Whiplash
Original titel Whiplash
Instruktør Damien Chazelle
Medvirkende Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist
Produktionsland USA
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Bold Films
Dansk distribution United International Pictures
Dansk biografpremiere 19.02.2015
Premierebiografer CinemaxX, Palads, Dagmar, Grand, Falkoner, Empire, NFB i Lyngby, NFB i Taastrup, Hillerød, Albertslund, Ballerup, Birkerød, Gentofte, Holbæk, Ishøj, Korsør, Park Bio, Valby og Lalandia Rødby. Provinsen: Aarhus (CinemaxX, Øst for Paradis og NFB Aarhus), NFB Ålborg, Odense (CinemaxX og NFB Odense, NFB Esbjerg, Panorama i Fredericia, Cinema Center i Helsingør, NFB Herning, Hjørring Biocenter, NFB Kolding, NFB Nykøbing Falster, NFB Næstved, NFB Randers, Bio Silkeborg, Scala Svendborg, Lido Vejle, Biografcenter Fotorama Viborg, Assens, Hobro, Klovborg, Nyborg, Nykøbing Mors, Struer, Thisted og Tønder.
Vurdering Tilladt for børn over 11 år
Begrundelse Filmen har grundlæggende en rolig fortælling, men der skabes tiltagende en meget urolig stemning. Stærke dramatiske scener, hvor en sadistisk lærer bedriver psykisk terror på en elev optager størstedelen af filmens scener. Scenerne er ubehagelige og skaber stor uro hos seeren, da forløsning forhales og tvivl om udkommet trækkes til slutningen. Herudover indgår en pludselig bilulykke, der indtræffer som et chok. Da der ikke indgår grafisk og udpenslet fysisk vold, vurderes det at kun børn under 11 år vil kunne blive skræmt.

Selskaber

Produktionsselskaber Bold Films
Dansk distribution United International Pictures

Instruktion

Instruktion Damien Chazelle

Stills

Stills Daniel C. McFadden

Medvirkende

Andrew Miles Teller
Fletcher J.K. Simmons
Nicole Melissa Benoist

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Dato
Anmeldelse Weekendavisen Bo Green Jensen 2015-02-27
Anmeldelse Børsen Morten Durr 2015-02-20
Anmeldelse BT Henning Hoeeg 2015-02-19
Anmeldelse Berlingske Tidende Louise Kidde Sauntved 2015-02-19
Anmeldelse Ekstra Bladet Henrik Queitsch 2015-02-19
Anmeldelse Information Eva Novrup Redvall 2015-02-19
Anmeldelse Kristeligt Dagblad Henrik Wivel 2015-02-19
Anmeldelse Morgenavisen Jyllandsposten Nanna Frank Rasmussen 2015-02-19
Anmeldelse Politiken Soeren Vinterberg 2015-02-19