enda

Aksel Erhardsen

(1927 – 2010)

Skuespiller. Født 15/1 1927. Gift med skuespiller Lone Rode (f. 1934).

Oprindelig gartner. Uddannet på Odense Teaters elevskole 1953-55 og ansat ved teatret indtil 1966. Fra 1966-91 på Aarhus Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Som filmskuespiller blev han først rigtig sig selv, da hans ansigt med alderen havde fået sine gennemlevede, knortede træk. Han har på teatret spillet en meget lang række karakter- og hovedroller, mens han på film mest optræder i andet geled og ofte trækker på noget landligt og zünftigt ved sit væsen.


Hans største rolle er mølleren i Lene og Sven Grønlykke smukke billedfreske om århundredeskiftets jyske jernbanebisser, "Thorvald og Linda" (1982). En unuanceret rolle som hustyran, udleveret for fuld kraft som en helt igennem væmmelig ægtemand. Men figuren finder sit positive modstykke i hans fine lille skitse af en harmonisk teaterglad provins-bartender i Chr. Braad Thomsens "Koks i kulissen" (1983).


Hans filmroller inden da er små og lidet mindeværdige, og hans joviale kriminalkomissær Fjord i provinsafdelingens forsøg på en krimiserie "Rejseholdet" (1983) - ikke at forveksle med serien af samme navn fra 2000-01 - falder til jorden på grund af jammerlig tekst og instruktion.


Men han fik to gode roller i 1990'erne. Han er den ekscentriske lærer fra den sorte skole, Havmanden, i "Det forsømte forår" (1993) og - endnu bedre - den frisprogede, kvindedyrkende Hannibal i Anders Refns Gustav Wied-filmatisering "Sort høst" (1993), hans mest afrundede filmpræstation. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De grønne slagtere 2003 Pastor Villumsen DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Hammer, professor ved Landbohøjskolen Tv-serie
Carmen & Babyface 1995 Skoleinspektøren DK/Spillefilm
Hallo, det er jul 1995 Førstelærer Jøjmose Tv-serie
Alle tiders nisse 1995 Medvirkende Tv-serie
Den sidste færge 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Sort høst 1993 Hannibal Uldahl-Ege DK/Spillefilm
Det forsømte forår 1992 Havmanden DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Knud Erik, nabo Tv-serie
Drengen der forsvandt 1984 Plantageejer DK/Spillefilm
Koks i kulissen 1983 Krovært DK/Spillefilm
Frøken Jensens pensionat 1982 Larsen Tv-serie
Thorvald og Linda 1982 Mølleren, Lindas mand DK/Spillefilm
Øjeblikket 1980 Overlæge DK/Spillefilm
Johnny Larsen 1979 Hans' far DK/Spillefilm
Nyt legetøj 1977 Gårdejer DK/Spillefilm
Terror 1977 Schatz' far DK/Spillefilm
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Mølleren DK/Spillefilm
Jule-stue 1967 Medvirkende Tv-film
Den rige enke 1962 Anders Jepsen, landbetjent DK/Spillefilm
Erasmus Montanus 1956 Medvirkende Tv-film

Som Aksel Erhardtsen

Title År Funktion Category
Jul på slottet 1986 Wiessenwass Tv-serie
Rejseholdet 1983 Christian Fjord, kriminalkommissær Tv-serie
Vores år 1980 Medvirkende Tv-serie
Søndage med Karl og Gudrun 1974 Karl Tv-serie
Den anden 1972 Han Tv-film
Retspleje 1971 Byretsdommer Tv-film
Rullegardinet 1971 Gren Tv-film
Kreditorer 1971 Gustav Tv-film
Onkel Vanja 1971 Onkel Vanja Tv-film
Søn i huset 1970 Han Tv-film
Til døden os skiller 1969 Medvirkende Tv-film
Resternes politik 1969 Medvirkende Tv-film
Glassplinten 1969 Medvirkende Tv-film
Kys mig på tåen 1968 Medvirkende Tv-film
Jacob von Thyboe 1966 Medvirkende Tv-film
Frøken Mathilde 1966 Medvirkende Tv-film
Alle har ret 1966 Medvirkende Tv-film
En bjørn 1963 Medvirkende Tv-film
Livets rødder 1963 Medvirkende Tv-film
Seks kammerater 1962 Medvirkende Tv-film
Folk og røvere i Kardemomme By 1959 Medvirkende Tv-film
Frisøndag 1959 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.