enda

Allan Olsen

(1960 - )

Skuespiller. Født 23/3 1960.

Oprindelig uddannet glarmester og virkede som sådan indtil 1983.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Den 'vilde dreng' fra en ungdomsklub gik uden omsvøb ind i dansk film som et frisk pust fra virkeligheden: en livsglad rod med replikker, der synes at sprutte uforvarende ud af københavner-flaben. Et naturtalent med den uskoledes ægthed og spontanitet i hver reaktion.


I debutfilmen "Mig og Charly" (1978) var han den forvirrede, overmodige teenager med de småkriminelle tendenser og det store charme-overskud. Et klart gennembrud, men på mange måder blot en opvarmning til ny-klassikeren "Johnny Larsen" (1979), som instruktøren Morten Arnfred fra starten byggede op omkring ham.


Her indgår han som centrum for et fint afstemt ensemblespil, hvor hver tone klinger rent. Hans Johnny er et ubeskrevet blad, der vokser til bevidsthed, især takket være klog, kvindelig påvirkning.
Allan Olsens blik kan glimte af gavtyvefrækhed, men hans særlige kendetegn er det ufærdige og gennemført drengede. Og derfor virker han ikke nær så frapperende i de efterfølgende films mere polerede udgave.


Han anslår intense desperado-toner i Ole Roos' Besættelsesdrama "Forræderne" (1983), og i "Midt om natten" (1984) er hans slumstormer Spacey, der bliver invalid og narkoman, næsten grotesk overspillet. Derpå driver Edward Flemings Rifbjergfilmatisering "Den kroniske uskyld" (1985) og farcen "Casanova" (1990) rovdrift på hans uskyldige type. Ind imellem ligger Jon Bang Carlsens fiasko "Time Out" (1988), hvor han er på en uriaspost i den dominerende hovedrolle som den unge mand på jagt efter sin far i USA (og hvor Peter Reichhardt dubber ham, når han taler engelsk!)


Han har i de senere år mest spillet teater og har været revydirektør (Mogenstrup). Han har også tiltrukket sig presse-opmærksomhed på grund af - nu overvundne - alkoholproblemer. Men han dukker op og er glimrende i en hovedrolle som den udviklingshæmmede 'husfar' i Vibeke Gads tv-film "Tusindfryd" (1998), og i Wikke & Rasmussens Shakespeare-pastiche "Motello" (1998) viser han følsomhed og autoritet. Roden er blevet voksen - og for første gang klæder det ham. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Albert 2015 Tubbe DK/Spillefilm
Pingvinerne fra Madagascar 2014 Rekrut U/Spillefilm
Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage 2014 Jæger 1 DK/Spillefilm
Hjælp, det er jul 2011 Hjemløs Tv-serie
Noget i luften 2011 Jens DK/Spillefilm
Ronal Barbaren 2011 Executioner DK/Spillefilm
Bølle Bob - Alle tiders helt 2010 Valde DK/Spillefilm
Karla og Katrine 2009 Frank/Karlas far DK/Spillefilm
G-force 2009 Bucky U/Spillefilm
Krokodillerne 2009 Vagt DK/Spillefilm
Madagascar 2 2008 Private U/Spillefilm
Far til fire - på hjemmebane 2008 Lokal betjent DK/Spillefilm
Karlas kabale 2007 Frank/Karlas far DK/Spillefilm
Vredens vægt 2006 Taxacahuffør DK/Kort fiktion
Sprængfarlig bombe 2006 Torsten DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Grønthandler Tv-serie
Far til fire - gi'r aldrig op! 2005 Lokal betjent 2 DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Kaje DK/Spillefilm
Find Nemo 2003 Stemme U/Spillefilm
Juliane 2000 Peter Kjærdsgård DK/Spillefilm
Titan A.E. 2000 Kokken i dansk version U/Spillefilm
Jul på Kronborg 2000 Politimand Tv-serie
Skjulte spor 2000 Louis Poulsen, narkoman Tv-serie
Klinkevals - Juliane 1999 Peter Kjærdsgaard Tv-serie
Klinkevals 1999 Peter Kjærdsgaard DK/Spillefilm
Tusindfryd 1998 Morten Tv-film
Motello 1998 Willy, Ford og Gertruds søn DK/Spillefilm
Albert 1998 Tubbe DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Medvirkende DK/Spillefilm
Vildbassen 1994 Bankkasserer DK/Spillefilm
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Jockey Niels DK/Spillefilm
Kisteglad 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kielgasten 1990 Sultekunstneren DK/Spillefilm
Casanova 1990 Hugo DK/Spillefilm
Station 13 1988 Brian, forbryder Tv-serie
Time out 1988 John DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Jul på slottet 1986 Fimpe Tv-serie
Ballerup Boulevard 1986 Svend, chauffør DK/Spillefilm
Den kroniske uskyld 1985 Janus DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Birger Nielsen Tv-serie
Ude på noget 1984 Medarbejder Tv-serie
Midt om natten 1984 Spacey DK/Spillefilm
I Johannes verden 1983 Malcolm Olsen Tv-film
Forræderne 1983 Hardy Bunken DK/Spillefilm
Det usynlige pattebarn 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Felix 1982 Narkoman DK/Spillefilm
Jul og grønne skove 1980 Medvirkende Tv-serie
Vores år 1980 Medvirkende Tv-serie
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Orla Frøsnapper DK/Spillefilm
Johnny Larsen 1979 Johnny Larsen DK/Spillefilm
Charly og Steffen 1979 Charly DK/Spillefilm
Mig og Charly 1978 Charly DK/Spillefilm
Slægten 1978 Julius DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.