enda
Person

Amalie Dollerup

(1986 – )

Barneskuespiller. Født 15/4 1986.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun har bevæget sig fra barndommen ind i teenageårene for øjnene af os, og for hver præstation gjort det tydeligere, at hun er mere end en korttidsholdbar barnestjerne. En begyndende voksen erkendelse giver hendes åbne, bløde barneansigt karakter, og med sin blanding af sårbar troskyldighed og tidlig modenhed minder hun om en ung Sofie Gråbøl.


Hun fik spillefilmdebut i helaftensformat som 9-årig, hvor hun spiller den lille Lise Nørgaard, der ikke er så let at tæmme i Peter Schrøders publikumsucces "Kun En Pige" (1995). Men det er som Lars Boms datter Sille i Eddie Thomas Petersens "Strisser på Samsø" (1997-98), hun for alvor viser sit talent i en rigt nuanceret, træfsikker præstation, især stærk i seriens sidste del, hvor hun, underfundig og alligevel udsat, er på randen til at blive voksen.


1997 er også året, hvor hun bliver Bodil-nomineret for sin hovedrolle i Cæcilia Holbek Triers selvbiografiske "Nonnebørn" om den 11-årige Johannes tilværelse på et katolsk kloster. Følsomhed og styrke præger hendes spil som Johanne, der befinder sig i et forvirrende ingenmandsland mellem barndom og voksenliv, og står over for et dilemma mellem at følge troen eller gøre oprør. Der er klare martyrtræk ved figuren, men Dollerup er med til at give hende en kontant jordnærhed.


I 1998 får hun sin første ''skurke''-rolle; hun er hovedpersonens pailletbesatte rivalinde, strunk og målrettet, til dansekonkurrence i "Forbudt for børn". [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Peter Kanin 2018 Bea U/Spillefilm
Thorn 2017 Bryllupsgæst DK/Spillefilm
Badehotellet 4 2017 Amanda Berggren (f. Madsen) Tv-serie
Badehotellet 2 2015 Amanda Berggren (f. Madsen) Tv-serie
Badehotellet 3 2015 Amanda Berggren (f. Madsen) Tv-serie
Badehotellet 1 2013 Amanda Tv-serie
Borgen 3 2013 Emma Tv-serie
Klokkeblomst og vingernes hemmelighed 2012 Vinterlilje U/Spillefilm
Hop 2011 Sarah U/Spillefilm
Første person ental 2006 Sophia DK/Kort fiktion
Fartstriber 2005 Janni U/Spillefilm
Thunderbirds 2004 Tin-Tin U/Spillefilm
H. C. Andersen: Der var engang... 2002 Stemme Tv-serie
Inspector Gadget 1999 Penny U/Spillefilm
Bølle-Bob 1998 Sara DK/Spillefilm
Forbudt for børn 1998 Klara DK/Spillefilm
Lady og Vagabonden 2 - Vaks på eventyr 1998 Vaks'' søster U/Spillefilm
Strisser på Samsø 1997 Sille Torp Tv-serie
Nonnebørn 1997 Johanne DK/Spillefilm
Pippi Langstrømpe 1997 Pippi Langstrømpe U/Spillefilm
Ogginoggen 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Manden fra dybet 1997 Alicia DK/Kort fiktion
Lykkefanten 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lånerne 1997 Arietty Klokke U/Spillefilm
Krummernes jul 1996 Yrsa Tv-serie
Kun en pige 1995 Lille Lise DK/Spillefilm
Toy Story 1995 Hannah [Hanne] U/Spillefilm
Musik År Film Funktion
Ikke rigtig voksen 1998 Bølle-Bob Sang
Bølle-Bob 1998 Bølle-Bob Sang
Duagidu 1998 Bølle-Bob Sang
Lillebror 1998 Bølle-Bob Sang
Valte Underbid 1998 Bølle-Bob Sang
Smukke Sally 1998 Bølle-Bob Sang