enda

Anne Louise Hassing

(1967 – )

Skuespiller. Født 17/9 1967.

Uddannet på Statens Teaterskole 1993-97.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun er i helt ualmindelig grad startet på toppen, idet hun indledte sin filmkarriere hos to af dansk filmhistories bedste instruktører - Nils Malmros i 1992 og Lars von Trier i 1998. Og begge gange vandt hun Bodil for sin præstation!


Blid og sårbar, og med ansigtstræk så åbne, at det kan ligne barnlig naivitet, er hendes figurer hjertensgode piger, der med undren betragter verden omkring sig og smertes over, hvad de ser. Men det barnlige i hendes væsen kan svinge over i tøset, lattermildt letsind, der både kan fremstå som kernesund friskhed og - i andre situationer - som en overspringshandling, som dækker over mørkere sider i hendes karakter.


Denne dobbelthed i hendes væsen træder især frem i Nils Malmros' "Kærlighedens Smerte" (1993), hvor hun er ude i følelsesmæssige ekstremer. Som den maniodepressive Kirsten, svinger hun mellem overstadig glæde og dyb tristhed og skaber et stærkt og bevægende portræt af et menneske, der - for at bruge figurens egne ord - "er i lommen på sig selv".


Det er den mere ukomplicerede, søde Hassing, vi møder i Triers "Idioterne" (1998), hvor hun er spasserkollektivets fornuftige 'storesøster' Susanne, den kærlige plejer, der tager sig af hele flokken, når spasserrollespillet går igang. Hun står som den jordnære modvægt til resten af gruppen, men afslører samtidig en følsomhed, der lader os ane, at det ikke er helt tilfældigt, hun er havnet sammen med dem. Og det føles logisk og naturligt, at det er hende, Bodil Jørgensens kriseramte Karen vælger som støtte og ledsager, da familien til slut skal konfronteres.


Ingen dansk filmskuespiller har lagt så stærkt ud med sine to første film, og man kan undre sig over, at hun i spillefilm siden kun er set i en lille ubetydelig rolle som den grædende tante Madam Birk, der tæves af ægtemanden i Jane Aamund-filmatiseringen "Klinkevals" (1999). Desuden medvirker hun i afsnit 7 af tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98) som den lettere tilbagestående Sofie og er udmærket. Men endnu bedre er hun i Jannik Johansens velfortalte novellefilm "Afsporet" (1999), hvor hendes renfærdighed gennemlyser den svære hovedrolle som en ensom, naiv postkontorist på Hovedbanegården, der opdigter et voldtægtsforsøg for at komme i kontakt med en ung politimand, hun har forelsket sig i på afstand. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Badehotellet 4 2017 Therese Madsen Tv-serie
Badehotellet 2 2015 Therese Madsen Tv-serie
Badehotellet 3 2015 Therese Madsen Tv-serie
Den perfekte middag 2014 Lone DK/Kort fiktion
Kapgang 2014 Helle Friis DK/Spillefilm
Jagten 2013 Agnes DK/Spillefilm
Badehotellet 1 2013 Fru grosserer Madsen Tv-serie
På bunden 2012 Nikoline DK/Kort fiktion
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Augusta Jacobsen DK/Spillefilm
Over kanten 2012 Clara DK/Spillefilm
Marie Krøyer 2012 Dialog-coach DK/Spillefilm
The Forest 2011 Kvinde DK/Kort fiktion
En familie 2010 Sanne DK/Spillefilm
Beast 2009 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lulu & Leon 2009 Mille Tv-serie
Pusling 2008 Medvirkende DK/Kort fiktion
2900 Happiness 2007 Mette Tv-serie
Far til fire - i stor stil! 2006 Bibliotekar DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Ida Nørregaard Tv-serie
Bånd på livet 2000 Pige ved busstoppested DK/Kort fiktion
Skjulte spor 2000 Marie Bovain, PET-ansat Tv-serie
Afsporet 1999 Inger DK/Kort fiktion
Klinkevals 1999 Madam Birk DK/Spillefilm
Idioterne 1998 Susanne DK/Spillefilm
De ydmygede 1998 Sig selv/Susanne DK/Dokumentarfilm
Jacobs liste 1997 Pige på cafe DK/Kort fiktion
Kærlighedens smerte 1992 Kirsten DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.