enda

Anne Regitze Wivel

(1945 - )

Instruktør, producer, producent. Født 18. juni 1945. Mor til instruktør Ulrik Wivel.


Anne Regitze Wivel blev i 1977 uddannet som maler/grafiker og i 1979 kunstpædagog fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. Her blev hun blandt andet undervist af Albert Mertz, der længe havde beskæftiget sig med eksperimental- og dokumentarfilm. Sammen udforskede de det nye videomedie, og umiddelbart efter endt uddannelse begyndte Anne Wivel på Den danske Filmskoles instruktørlinje. Hun var færdiguddannet som instruktør i 1980. Allerede i Filmskoletiden helligede hun sig, som en af de første, dokumentarfilmen, og hun har aldrig haft lyst til at lave deciderede spillefilm.


Op gennem 1980'erne gjorde hun sig bemærket som en produktiv og ofte prisbelønnet dokumentarfilminstruktør: "Gorilla, gorilla" (1983) vandt Det Franske Filminstituts Label pris og blev nomineret til en Sølvbjørn ved Berlin Film Festivalen, "De tavse piger" (sammen med Arne Bro, 1985) vandt en Robert og "David eller Goliat" (1988) vandt Nordiska Filmpriset på Göteborg Film Festival og Frederick Wiseman Prix Special på Filmer à Tout Prix festivalen i Bruxelles. Karakteristisk er det også, at Anne Wivel allerede i 1980'erne lavede dokumentarfilm i spillefilmlængde, "Ansigt til ansigt" (1987) varer for eksempel 165 min. De lange film blev ofte efterfulgt af korte og mere legende film, som "Den lille pige med skøjterne" (1985) og "Vand (Baby-svømning)" (1988).


I 1991 instruerede Anne Wivel ballet-filmen "Giselle". Filmen blev valgt som det danske bidrag til Den Europæiske Felix-pris og vandt også sølvmedalje ved Dance on Camera Film Festivalen i New York, 1993. Selv regner Anne Wivel filmen for den smukkeste, hun har lavet, og Jørgen Leth har kaldt den for verdens bedste dokumentarfilm.


Portrætfilm er også et af Anne Wivels særkender. 1990'erne bød på tre markante portrætter af kendte danskere: Søren Kierkegaard ("Søren Kierkegaard", 1994), Johannes Møllehave ("Johannes' hjerte", 1998) og Per Kirkeby ("Slottet i Italien", 2000). Anne Wivel var i øvrigt oprindelig med i kredsen bag Dogme 95-projektet, men sprang tidligt fra.


I 2003 var Anne Wivel medstifter af produktionsselskabet Barok Film A/S. I starten var det et søsterselskab til Skandinavisk Film Kompagni, men efter et par år blev det selvstændigt. Anne Wivel fungerede fra begyndelsen som kunstnerisk leder og producer. I den nye rolle som producer lavede hun blandt andet spillefilmen "Silkevejen" (Jytte Rex, 2004), "Min fars sind" (Vibe Mogensen, 2005) og "Jorden under mine fødder" (Michael Noer, 2007). Hendes karriere som instruktør fortsatte dog med portrætfilmene "En gal, en elsker eller en poet" (om H.C. Andersen, 2005) og "Svend" (2011 - om Svend Auken, som hun var gift med), samt "Menneskenes land - min film om Grønland (2006).


Anne Regitze Wivel er kendt som dansk dokumentarfilms udprægede stilist. Hun laver film med stor poesi og mange nærbilleder. De små forandringer i et menneskes ansigt og krop interesserer hende, og hun mener, at mennesker bliver smukke, når de fanges i et forsøg på, at finde ud af noget. Hun har især fundet sit stof i kunstens og filosofiens verden og er fascineret af portrætter og landskaber. Hun skelner ikke mellem dokumentar og fiktion og bruger flittigt traditionelle fiktionsgreb i sine dokumentariske film i erkendelse af, at dokumentarfilm alligevel er manipulerende. Klipperen Ghita Beckendorff og fotografen Dan Laustsen har været faste samarbejdspartnere på mange af hendes film. I takt med den kameratekniske udvikling har hun dog selv fotograferet en del af sine senere film. Hendes film er ofte bygget op omkring en konfrontation mellem en stærk og en svag part, og hun kan kunsten at vente og være til stede, når dramaet udfolder sig, og sandheden kommer frem.


Anne Wivel har i mange år undervist på Den Danske Filmskoles tv-uddannelse. Hun har inspireret og fungeret som mentor for en hel generation af dokumentarfilminstruktører og været fast medlem af optagelsesudvalget siden uddannelsens start i 1992.
Hun er tildelt Det Danske Filminstituts Roos-pris i 2003 og har blandt andet været bestyrelsesmedlem hos TV2/Danmark 1999-2002 samt medlem af Kulturministeriets Udviklingsfond 1998-2002.


Anne Wivel blev i 2014 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.


Se en lang række af Anne Regitze Wivels film på www.filmstriben.dk, eller på www.filmcentralen.dk.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den nat vi faldt 2018 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Mand falder 2015 Instruktion, Stillfotograf DK/Dokumentarfilm
Disportrait 2014 Executive producer DK/Dokumentarfilm
En anderledes dreng 2013 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Svend 2011 Instruktion, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Tankograd 2010 Producer DK/Dokumentarfilm
Pig country 2010 Producent DK/Dokumentarfilm
Kim 2009 Producer DK/Dokumentarfilm
Roskilde 2008 Executive producer, Idé, Co-instruktør, 1. instruktørassistent DK/Dokumentarfilm
Det arabiske initiativ 2008 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Min svigerfar - Peter Zobel 2008 Producent DK/Dokumentarfilm
Someone like you 2007 Producer DK/Dokumentarfilm
Jorden under mine fødder 2007 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Duften af Beirut 2007 Producer DK/Dokumentarfilm
Menneskenes land - min film om Grønland 2006 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det vi ser 2006 Producer DK/Dokumentarfilm
At tegne 2006 Producer DK/Dokumentarfilm
En gal, en elsker eller en poet 2005 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Min fars sind 2005 Producer DK/Dokumentarfilm
Rukov - på sporet af den tabte tid 2004 Producer DK/Dokumentarfilm
Peter Laugesen - fire stemmer 2004 Producer DK/Dokumentarfilm
Silkevejen 2004 Producer DK/Spillefilm
Samlerne 2003 Producer DK/Dokumentarfilm
Glistrup 2001 Producer DK/Dokumentarfilm
Vejen tilbage 2001 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Slottet i Italien 2000 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Johannes hjerte 1998 Instruktion
Johannes' hjerte 1998 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den usynlige stemme 1997 Konsulent DK/Kort fiktion
Danske piger viser alt 1996 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Søren Kierkegaard 1994 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det personlige arbejde 1994 Manus DK/Dokumentarfilm
Urmuseum, Dresden 1993 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Giselle 1991 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ventetid - en dag i Vestre Fængsel 1989 Konsulent DK/Dokumentarfilm
David eller Goliath 1988 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vand (Baby-svømning) 1988 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ansigt til ansigt 1987 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den lille pige med skøjterne 1985 Instruktion DK/Dokumentarfilm
De tavse piger 1985 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gorilla Gorilla 1983 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Motivation - nærbilleder fra en ungdomsskole 1983 Manus, Instruktørassistent DK/Dokumentarfilm
Arbejde mod frihed 1980 Instruktion DK/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Robert, Bedste Lange Dokumentarfilm 2007 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2007 Menneskenes land - min film om Grønland
Special Prize of The Jury 2004 Odense Internationale Film Festival 2004 Samlerne
Special Pris 2005 Odense Internationale Film Festival 2005 Min fars sind
Speciel Omtale 2005 Bergen Nordisk Panorama 2005 Min fars sind
Grand Prix, bedste danske film 2007 Odense Internationale Film Festival 2007 Someone like you
Bedste lange dokumentarfilm 2010 Moscow, ArtDocFest 2010 Tankograd
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Lübeck, Nordische Filmtage 2016-11-02 Mand falder
München Documentary Festival 2016-05-05 Mand falder
Amsterdam, IDFA 2015-11-18 Mand falder
CPH:DOX 2015-11-06 Mand falder
Jecheon International Music & Film Festival 2013-08-14 Roskilde
Beirut Int. Documentary Festival 2011-12-15 Tankograd
Lemesos Int'l Documentary Festival 2011-08-03 Tankograd
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2011-01-25 Tankograd
Istanbul TURSAK Film Festival 2010-12-22 Tankograd
Moscow, ArtDocFest 2010-12-04 Tankograd
Buenos Aires Danish Film Festival 2010-11-16 Roskilde
New York Margaret Mead Film Festival 2010-11-11 Tankograd
Taipei CNEX Documentary Film Festival 2010-10-28 Tankograd
Camden Int. Film Festival 2010-09-30 Tankograd
cologne conference international film and television festival 2010-09-26 Tankograd
Santiago International Film Festival 2010-08-17 Roskilde
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2010-04-29 Tankograd
Moscow - Royal Danish Embassy 2010-04-22 Roskilde
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2010-04-07 Roskilde
Beijing, Nordox 2009-11-14 Roskilde
CPH:DOX 2009-11-06 Kim
Riga International Center of New Cinema 2009-10-16 Roskilde
Reykjavik Film Festival 2009-09-17 Roskilde
Athens International Film Festival 2009-09-16 Roskilde
Novi Sad Cinema City International Film and New Media Festival 2009-06-06 Roskilde
Zagreb Dox Valli in Pula 2009-05-02 Roskilde
Budapest Titanic International Film Festival 2009-03-26 Roskilde
ZagrebDox 2009-02-23 Roskilde
Göteborg International Film Festival 2009-01-23 Roskilde
Gijon International Film Festival 2008-11-20 Roskilde
Warsaw International Film Festival 2008-10-10 Roskilde
Kaunas Int. Film Festival 2008-10-09 Roskilde
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2008-03-05 Menneskenes land - min film om Grønland
Damascus Dox Box Festival 2008-02-17 Someone like you
Docsbarcelona 2008-01-31 Someone like you
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2007-10-29 Someone like you
Oulu Nordisk Panorama 2007-09-21 Someone like you
Odense Internationale Film Festival 2007-08-27 Someone like you
European Film College 2007-07-15 Silkevejen
Cité des Sciences et de l'Industrie 2007-04-01 Menneskenes land - min film om Grønland
Docsbarcelona 2007-02-01 Min fars sind
HandicapFilmFestival 2006-11-20 Min fars sind
Lübeck, Nordische Filmtage 2006-11-01 Menneskenes land - min film om Grønland
Aarhus, Nordisk Panorama 2006-09-22 Menneskenes land - min film om Grønland
Odense Internationale Film Festival 2006-08-15 Menneskenes land - min film om Grønland
European Film College 2006-04-27 Menneskenes land - min film om Grønland
European Film College 2006-04-24 lille pige med skøjterne
CPH:DOX 2005-11-04 Min fars sind
Uppsala Int. Short Film Festival 2005-10-24 Min fars sind
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2005-10-18 Min fars sind
Bergen Nordisk Panorama 2005-09-23 Min fars sind
EDN Riga træf 2005-09-10 Min fars sind
Odense Internationale Film Festival 2005-08-11 Min fars sind
ZagrebDox 2005-02-22 Gorilla Gorilla
Berlinale 2005-02-10 Silkevejen
Göteborg International Film Festival 2005-01-28 Silkevejen
Copenhagen International Film Festival 2004-08-19 Silkevejen
Washington National Gallery of Art 2004-01-10 Giselle
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 Slottet i Italien
Odense Internationale Film Festival 2001-08-13 Slottet i Italien
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.