enda

Birgit Sadolin

(1933 – )

Skuespiller. Født 10/10 1933 (B. Møller-Petersen).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole, debuterede på teatret i en alder af 19 år. I 1974 forlod hun Det kgl. Teater og har siden spillet mange roller på skiftende teatre.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun lagde ud som lidt af et vidunderbarn, forventningerne var store, og i flere af de tidlige film er der noget afvæbnende dugfrisk over hendes lidt for redebonne smil. Siden har hun ofte været så overmåde sød og sympatisk, at det grænser til det ferske - man kan savne skygger og hemmeligheder i hendes spil.


Hun er fad som dydig dejlighed i "Ved Kongelunden" (1953), men passende københavner-kvik i Gabriel Axels arbejderfamiliefilm "Altid Ballade" (1955) - to biroller. Filmgennembruddet kommer i Annelise Reenbergs "Tre piger fra Jylland" (1957), hvor hendes vitale ungpige er uimodståeligt humørfyldt og tiltrækkende resolut.


Det gav Bodil-pris, men ikke nogen interessant filmkarriere. I perioden 1956-60 fik hun tre børn og holdt sig væk fra kameraerne. Hendes 1960'er-løbebane var derefter knyttet til Annelise Reenberg, der mest udnytter en ukuelig - og noget ensformig - gævhed og kvikhed, overdrysset med vindende smil, og gav hende hovedrollen i "Een pige og 39 sømænd" (1965).


Siden har hun spillet mindre roller, f. eks. børnehavelærerinden, der får Axel Strøbye i "Min søsters børn" (1966) og den uforstående mor i "Baby Doll" (1988). Mere karakterprægede roller fik hun først i "Nitten røde roser" (1974), hvor hun som lettere vulgær stutterifrue for en gangs skyld ikke skal virke afvæbnende, og dernæst i "Strømer" (1976), hvor hun er varm og vindende som Jens Okkings trøstende veninde. Svagere er hendes senere roller som pensionatsmutter i "Den røde tråd" (1989) og arbejderhustru i "Dansen med Regitze" (1989). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Skjulte spor 2000 Kens nabo Tv-serie
Madsen og co. 1996 Dagmar, Susannes mor Tv-serie
Hallo, det er jul 1995 Centralmutter Amalie Nielsen Tv-serie
Strenge tider 1994 Medvirkende Tv-serie
Købt eller solgt 1994 Medvirkende Tv-film
Frække Frida og de frygtløse spioner 1994 Fridas mormor DK/Spillefilm
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Det skaldede spøgelse 1992 Museumsdame DK/Spillefilm
Superdame 1991 Sagsbehandler Tv-film
Den røde tråd 1989 Frk. Jensen DK/Spillefilm
Dansen med Regitze 1989 Annie DK/Spillefilm
Baby Doll 1988 Evas mor DK/Spillefilm
Bill og Daphne 1987 Britt Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Kejserinden Tv-serie
Otto er et næsehorn 1983 Viggos mor DK/Spillefilm
Udvikling 1982 Susan Kramhøj Tv-serie
Enlig far 1980 Medvirkende Tv-film
Vores år 1980 Tutta Wersen Tv-serie
Johnny Larsen 1979 Brittas mor DK/Spillefilm
Slægten 1978 Hans kone DK/Spillefilm
En enkelt til Waterloo 1976 Medvirkende Tv-film
Panik før lukketid 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Louise, Samuelsens kone Tv-serie
Barselstuen 1976 Medvirkende Tv-film
Strømer 1976 Fru Svendsholm DK/Spillefilm
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Natten i ventesalen 1974 Magna Tv-film
Nitten røde roser 1974 Lintz' kone DK/Spillefilm
Werner Holgersen 1972 Medvirkende Tv-film
Werner Holgersen - Eventyret i dansk politik 1972 Erna Tv-film
Sejle op ad åen 1972 Monnie Tv-film
Kommunisten 1971 Annelise Bærnhard Tv-film
Efteraber 1970 Blondinen Tv-film
Premiere 1970 Martha Tv-film
En forårsaften 1969 Medvirkende Tv-film
For lang og tro tjeneste 1969 Medvirkende Tv-film
Pigen fra Egborg 1969 Rikke, kokkepige DK/Spillefilm
Sjov i gaden 1969 Den rigtige faster Anna DK/Spillefilm
Hænderne op 1968 Medvirkende Tv-film
Farvel Thomas 1968 Susanne Tv-film
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Lisbeth, Eriks kone DK/Spillefilm
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Min søsters børn 1966 Lisbeth Andersen, barneplejerske DK/Spillefilm
Topaze 1966 Medvirkende Tv-film
Anklage mod ukendt 1966 Medvirkende Tv-film
Flagermusen 1966 Ida, Adeles søster DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Bertha, Niels' kone DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Nelly, kontorassistent DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Else Jensen DK/Spillefilm
Philip Hotz bliver rigtig vred 1965 Medvirkende Tv-film
Melodien, der blev væk 1965 Medvirkende Tv-film
Den forførte luder 1964 Medvirkende Tv-film
Livets rødder 1963 Medvirkende Tv-film
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
Livet er jo dejligt 1962 Medvirkende Tv-film
George Dandin 1962 Medvirkende Tv-film
Der brænder en ild 1962 Karen, Marthas søster DK/Spillefilm
Drej m for mord 1961 Medvirkende Tv-film
Olie til Danmark 1959 Speaker DK/Dokumentarfilm
Helte 1958 Medvirkende Tv-film
Tre piger fra Jylland 1957 Johanne (Joe) Hansen DK/Spillefilm
Galt nummer 1957 Medvirkende Tv-film
Kristiane af Marstal 1956 Margit, Bonnenkamps datter DK/Spillefilm
Skærmydsler 1956 Medvirkende Tv-film
Altid ballade 1955 Rose DK/Spillefilm

Som Birgit Møller-Petersen

Title År Funktion Category
På tro og love 1955 Telefonpige DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Maren, Lars kroejers datter DK/Spillefilm
Ved Kongelunden 1953 Anne Marie, Olsens datter DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Stuepige hos Troels' forældre DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.