enda

Bodil Miller

(1928 - 2017)

Skuespiller. Født 14/4 1928 (B. Møller), død 16/9 2017. Gift 1º med den amerikanske manuskriptforfatter Gene Solow, 2º med filmudlejer og Universal-direktør K. E. Jørgensen.

Uddannet på de Frederiksbergske Teatres elevskole, men nåede kun at medvirke i en enkelt teaterforestilling, inden hun i 1951 rejste til USA.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun rejste som ganske ung til Hollywood, men kom ret hurtigt hjem igen. Og selvfølgelig skulle 1950'er-Danmarks bud på en Hollywoodstjerne være med i vores første science fiction-film, Sagas ambitiøse "Reptilicus" (1961) - der dog endte som lidt af en katastrofe, nu en kultfilm at grine af.


Bodil Millers filmkarriere vækker ellers ikke til munterhed. Den begyndte lovende med en 7-årskontrakt med Hollywoodselskabet Universal og et tidligt ægteskab med en af filmbyens manuskriptforfattere, Gene Solow.


Det blev kun til tre mindre roller i B-film, hvoraf dog Sidney Salkows blanding af western og melodrama "Scarlet Angel" ("Den røde engel", 1952) med Yvonne de Carlo og Rock Hudson er interessant. Her har Bodil Miller en mindre, men central rolle som den kvinde, hvis identitet Yvonne de Carlo overtager.


Bodil Miller (født Møller) vendte hjem til næsten lige så små roller. Klassisk kønne ansigtstræk, store mørke øjene og et umiddelbart vindende, sødt smil var hendes stærkeste virkemidler, og i 1960'erne blev hun en stærkt anvendt mannequin og fotomodel. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Bodil Miller: Stjernestøv (2012).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
En by i provinsen 1976 Lillian Thorning Tv-serie
Tænk på et tal 1969 Bankkunde DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Prostitueret DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Connie Miller U/Spillefilm
Englen i sort 1957 Lili DK/Spillefilm
Den store gav-tyv 1956 Anna-Lisa, Rodians niece DK/Spillefilm
Kispus 1956 Margrethe, mannequin DK/Spillefilm
Det var på Rundetårn 1955 Grete, enkefru Halds datter DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.