enda

Bodil Steen

(1923 – 1979)

Skuespiller. Født 14/1 1923, død 10/1 1979 - 55 år gammel. Gift fem gange.

Debuterede som danserinde i en alder af 16 år på Helsingør Sommerteater. Fik sit egentlige gennembrud i Fiffer-revyen og blev en af tidens fremtrædende revykunstnere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I efterkrigsårene var hun en af dansk revys stærkest lysende kvindelige stjerner, men senere slog sygdom (manio-depressivitet, alkoholisme) hende ud, og hendes karriere endte i tragisk glemsel.


På film er hendes speciale den slagfærdige dame af det bedre borgerskab - buttet, sofistikeret og med på den værste. På dette felt kan hun glimtvis være uovertruffen.


I sine to første film, indspillet da hun var 16 og 18 år gammel, er hun nærmest ukendelig som åleslank ingénue, en blond, rundhovedet dukkepige med et klart, direkte blik. "I Dag begynder Livet" (1939) giver hende en større birolle som forført uskyldighed, dog med antydninger af den senere frække beslutsomhed. Og rollen i Max Hansen-komedien "Tror du, jeg er født i gaar!" (1941) er heller ikke helt lille, til gengæld slemt intetsigende.


Hun var da også langt fra selv tilfreds med disse tidlige præstationer. -"Det er ligesom personligheden glider ud af kroppen på mig, når jeg står foran kameraet - det, man selv føler og vil have frem, undertrykkes," udtalte hun i B. T. 1947, nu som fejret revystjerne.


Siden fik hun selvtillid og bedre roller og instruktører. Stig Lommer satte hende ganske vist til at spille Lily Brobergs 'kedelige' modstykke i "Op og ned langs kysten" (1950). Men hun illuderer perfekt som elegant modebutiks-leder i Annelise Reenbergs seværdige "Hendes store aften" (1954). Og med gode replikker kan hun være forrygende vittig, som i "Min datter Nelly" (1955), hvor hun som tætdrikkende, rapmundet society-frue tager en type på kornet. Hun behøver heller ikke mange scener som flirtende taxa-passager i "Taxa K 1640 efterlyses" (1956) for at live kendeligt op på en noget prosaisk krimi.


Uden mulighed for at spille på det erotisk udfordrende eller det kynisk vittige bliver hun mere ordinær, som i "Det lille hotel" (1958), hvor hun ellers for en gangs skyld har en hovedrolle som nydelig hotelværtinde.
I 1960'erne forgrovedes hendes roller og virkemidler, f. eks. som fræk dame i "Sytten" (1965). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Bodil Steen: Mine 10 'ægtemænd' og mig (1967).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Lille spejl 1978 Restaurationsgæst DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Fru Maria DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 Skuespillerinden DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Frøken Meudon DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Andrea, Joachims hustru DK/Spillefilm
Pigen og millionæren 1965 Conny DK/Spillefilm
Mor bag rattet 1965 Lulli DK/Spillefilm
Sytten 1965 Tanten DK/Spillefilm
Slottet 1964 Lille Madsen DK/Spillefilm
Pigen og pressefotografen 1963 Charlotte Kristiansen DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Jenny DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Indenrigsminister Bertha Virginius DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Dorte DK/Spillefilm
Farinelli 1961 Nonne Tv-film
Det lille hotel 1958 Agnes-Catrine, ejer af Det lille Hotel DK/Spillefilm
Pigen og vandpytten 1958 Baronesse DK/Spillefilm
Lån mig din kone 1957 Henriette Flint, sekretær DK/Spillefilm
Taxa K 1640 efterlyses 1956 En indladende dame DK/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 Bekendt af Klara DK/Spillefilm
Det var på Rundetårn 1955 Kirsten Hartsen DK/Spillefilm
Min datter Nelly 1955 Lotte, Jørgensens kone DK/Spillefilm
Hendes store aften 1954 Frk. Lilly DK/Spillefilm
I kongens klæ'r 1954 Oline Poulsen, husassistent DK/Spillefilm
Vores lille by 1954 Dita, hans kone DK/Spillefilm
Op og ned langs kysten 1950 Fru fabrikant Holgersen DK/Spillefilm
Askepot 1950 Stedsøster Frederikke U/Spillefilm
Det hændte i København 1949 Bibs DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Eva, Kontordame, Pensionær DK/Spillefilm
Tror du jeg er født i Gaar! 1941 Johanne, Emma Solbergs Datter DK/Spillefilm
I Dag begynder Livet 1939 Karin, Peters søster DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.