enda

Børge Møller Grimstrup

(1906 - 1972)

Skuespiller. Født 15/2 1906, død 30/10 1972 - 66 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han er solid hverdagsdansker i en række småroller, tit ukrediteret. Men hans barkede ansigt er til gengæld let at genkende. I Astrid Henning-Jensens opfindsomme turistfilm "Hest på sommerferie" (1959) har han dog hovedrollen som kusken Herluf, der giver sin hest (med Dirch Passers stemme) fri og tager den med på en tur rundt i Danmark.

Mest overbevisende i landlige omgivelser ses han i den herostratisk berømte monsterfilm "Reptilicus" (1961) som en bonde, der får alle sine køer ædt af den undslupne kæmpeøgle. "Den var enorm!" forklarer han bagefter myndighederne. I "Støv på hjernen" (1961) består hans funktion kun i - som opgangens pensionist - at komme ud og råbe "Stille!" med passende mellemrum. Han får samme år en lidt større birolle som kommunesekretæren i Cavling-filmatiseringen "Landsbylægen." Og måske som en hilsen til "Hest på sommerferie" er det i "Mor bag rattet" (1965) Grimstrup, der kommer med den hest, familien uventet får. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Olsen-bandens store kup 1972 Værkfører DK/Spillefilm
Smuglerne 1970 Bartender Tv-serie
Lille Claus og Store Claus 1968 Medvirkende Tv-film
Det er så synd for farmand 1968 Tjener DK/Spillefilm
Ankomst indtil videre 1967 Fiskebud Tv-film
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Overbetjent DK/Spillefilm
Regnvejr og ingen penge 1965 Forsikringsmand Tv-serie
Hold da helt ferie 1965 Kærbos campist-nabo DK/Spillefilm
Mor bag rattet 1965 Chauffør DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Mælkemand DK/Spillefilm
Tine 1964 Mand, der hjælper Sofie DK/Spillefilm
Vi voksne 1963 Betjenten DK/Spillefilm
Hest på sommerferie 1962 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Der brænder en ild 1962 Ejer af Klintegården DK/Spillefilm
Landsbylægen 1961 Kommunesekretæren DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Medvirkende U/Spillefilm
Komtessen 1961 En gæst DK/Spillefilm
Tro, håb og trolddom 1960 Nystuebonden DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1960 Medvirkende Tv-film
Charles tante 1959 Kusken DK/Spillefilm
Et pund med posten 1958 Medvirkende Tv-film
Over alle grænser 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Skal drengen tvinges 1956 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Flintesønnerne 1956 Gårdmand DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 En købmand DK/Spillefilm
En straffesag 1955 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ild og jord 1955 Medvirkende DK/Spillefilm
Det er så yndigt at følges ad 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Hr. Petit 1948 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.