enda

Buster Larsen

(1920 - 1993)

Skuespiller. Født 1/9 1920 (Axel Landing), død 18/12 1993 - 73 år gammel.

Begyndte allerede at optræde som barn og medvirkede i begyndelsen af 30'erne i forestillinger på bla. Nørrebros teater, Betty Nansen teatret og Folketeatret. Blev optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1940 og fik en omfattende scenekarriere, fortrinsvist som revy- og operetteskuespiller. Cirkus optog ham meget, og han rejste i perioder rundt med sit eget "Cirkus Buster" og var flere gange engageret hos Cirkus Benneweis. Tv gjorde Buster Larsen til folkeeje i bredeste forstand med børneprogrammet "Cirkus Buster" 1959-60, lørdagsrevyerne "Hov hov" og "Uha uha" og stærke præstationer i Leif Panduros tv-spil.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I sine mere end tres år som professionel skuespiller opnåede Buster Larsen en folkelig gennemslagskraft af de helt sjældne. Han var flittig, men frem for alt ægte folkelig. Buster Larsen kunne ramme noget særligt dansk, og ikke kun den hyggelige folkekomedie-danskhed, men også dens mere kværulantiske, småtskårne bagside.


Selv om man især husker ham som hyggespreder i stil med tv-seriens "Matadors" (1978-81) grisehandler Larsen, når han bænker sig ved stambordet hos Boldt og fodrer hunden Kvik med 'tyskere', er det langt fra hele historien. Hans talent for anderledes ubehagelige, betændte roller finder rig udfoldelse i hans film.


Han kom tidligt til filmen, idet hans mor skaffede den knap ti-årige Buster Larsen statistroller hos bl.a. Palladium. Første gang han registreres på film er, da han som 12-årig spiller Johannes Meyers frække søn i komedien "De blaa Drenge" (1933).


I 1940'erne møder man ham i ret mange småroller, ofte som let forvirret, flyve-øret yngling fra lavere samfundslag. Det er sjovt at kigge ham ud, men substans er der ikke i rollerne. Han har dog en skæg, lidt større birolle som Lily Brobergs underkuede mand i lystspillet "Hans store Aften" (1946) - og han giver en interessant, men mislykket prøve på sine evner som natklubdanser og sanger i et par indlagte sekvenser i "Lejlighed til leje" (1949).


I 1950'erne spiller han til at begynde med stadig den unge mand - bl.a. er han en af de øldrikkende drenge, der ledes på rette vej af Jørgen Reenbergs præst i "Fodboldpræsten" (1951), hvor han tilmed får lov at sætte tænderne i en stor dødsscene.


Et markant rolleskift til noget mere genkendeligt Buster Larsen'sk fandt sted i soldaterkomedien "I kongens klæ'r" (1954). Hér spiller han den slibrigt skumle, men også jævnt danske narkohandler, der på sin flugt fra politiet bytter tøj med en intetanende Kjeld Petersen - en karikatur af en skurkerolle, men spillet med slet skjult fornøjelse.


Herefter havde dansk film for en tid fundet den perfekte skuespiller til falsk gemytlige eller sleske skurkeroller. I hvert fald spiller han flere af slagsen op gennem 50'erne: forhutlet, men godhjertet småsvindler i "Det var på Rundetårn" (1955); noget mere fedtet og forloren i "Færgekroen" (1956); decideret ondskabsfuld som satanisk hypnotisør i "Tag til marked i Fjordby" (1957) - alle tre overfor Dirch Passer og Ove Sprogøe - og farceoverspillende som kolerisk teaterdirektør i "Pigen og vandpytten" (1958).


1959-60 fik han stor succes på tv med serien "Cirkus Buster", og den blev i 1961 til en hyggefilm af samme navn, med Buster Larsen som medforfatter og instrueret med let hånd af Erik Balling. Buster Larsen spiller den rare cirkusdirektør og - klovn, der kommer i økonomiske problemer.


I "Don Olsen kommer til byen" (1964) spiller han for første gang en rolle, der er skrevet specielt til ham. I titelrollen som typografen, der kommer til en lille by og sammen med Dirch Passer er med til at starte et politisk protestparti, er han øldrikkende, jovial og charmerende - men også en noget skabelonagtig mand af folket.


Netop som han var ved at at blive malet godt og grundigt inde i det folkehyggelige hjørne, spiller han på helt andre tangenter i Henning Carlsen og Leif Panduros "Hvad med os?" (1963). Som modstandsmanden, der er ved at gå psykisk i opløsning af skyldfølelse over en måske uberettiget stikkerlikvidering, giver Buster Larsen en både præcis og bevægende præstation - filmens bedste -, og rollen foregriber både hans senere mere komplicerede mandeportrætter og senere tiders fokusering på likvide-ringernes berettigelse og omkostninger.


Og det var igen Leif Panduro, der gav ham en af hans bedste roller i tv-spillet "Farvel, Thomas" (1968), hvor hans midaldrende taber Thomas er en 'davs-med-dig dansker, der er ude at skide i det og har det jammerlige, halvaggressive, undskyldende, lidt bøvede, fortabte og egocentriske drag over alt, hvad han siger og gør' (Niels Barfoed i Politiken).


På film halter han lidt bagefter sin egen og tidernes udvikling, f. eks. i Bent Christensens Hovedjægerne (1971) som en borgerlig direktør, der slutter sig til en gruppe ungdomsaktivister. Her har nogle scener, hvor han skifter garderoben ud med nyt, ungt tøj eller ryger sig skeløjet i hash, en vis kitsch-værdi.


Til gengæld rammer han sin korrupte bladsmører af en journalist i Ebbe Langbergs "Kassen stemmer" (1976) lige på kornet; hans franske mesterkok i "Olsen-banden ser rødt" (1976) er spillet for fulde, veloplagte gardiner; og han giver et af sine gysende præcise alkoholist-portrætter som journalist Eriksen i "Hærværk" (1977).


"Matador" cementerer hans popularitet. Hans grisehandler Oluf Larsen er på samme tid jordnær og distant, stærk og lidt klynkende, kontant og konfliktsky. Modsætningsfyldt, men i bund og grund en God Mand. En figur, der antager nærmest mytologiske dimensioner i al sin hverdagsagtige genkendelighed.


Og i 1981 overfører Kaspar Rostrup sin succesfulde teateropsætning af "Jeppe på Bjerget" til film, igen med Buster Larsen i titelrollen. Hans Jeppe er ikke morsom, men tragisk og farlig i sin blanding af det suttede og det ondskabsfulde.


Året efter spiller han igen en mand med ussel fremtræden og ormstukken moral: i den sorte, grimede krimi "Det parallelle lig" (1982) er han krematoriearbejderen, der finder et lig for meget i en af sine kister og snart er i gang med en afpresning af morderen. En gnidret, grådig enspænder - nådesløst perfekt spillet. Og samme år er han fremragende som den sølle, ensomme Kaj, et lettere flosset vedhæng af en bifigur, i Bille Augusts tv-film "Maj".


Fra 1980'erne falder hans film mere spredt, og det bliver ved smårollerne. Han er spektakulært spiritus-opløst og upålidelig som brugtvognshandler i Sydhavnen i "Midt om natten" (1984); er fin som den både skrappe og følelsesmæssigt kejtede købmand i "Busters verden" (1984); og tegner en smerteligt tragisk figur i "Pelle Erobreren" (1987), hvor han spiller den fordømmende far, der må høste frugterne af sin forbenethed, da hans søn begår selvmord.


Han slutter sin filmkarriere som den godmodige vicevært i de to første film om "Krummerne" (1991 og 1992) og når i den sidste at tage et vemodigt farvel, da han synger "Stille hjerte, sol går ned". Han dør inden optagelserne til "Krummerne 3" (1994), og hans rolle overtages af Paul Hagen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gøngehøvdingen 1992 Manfred, fisker Tv-serie
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Vicevært DK/Spillefilm
Krummerne 1991 Vicevært DK/Spillefilm
Retfærdighedens rytter 1989 Monty DK/Kort fiktion
Pelle Erobreren 1987 Ole Køller DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Håndværker Tv-serie
Midt om natten 1984 Charles DK/Spillefilm
Busters verden 1984 Købmand DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Klausen, hotelvært DK/Spillefilm
Hjem 1982 Medvirkende Tv-film
Maj 1982 Kai Tv-film
Det parallelle lig 1982 Hans Thomsen, krematoriearbejder DK/Spillefilm
Jeppe på bjerget 1981 Jeppe DK/Spillefilm
66 dage med Jeppe 1981 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Attentat 1980 Vagtmester Hornemann DK/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Gendarm i EF-hovedkvarteret DK/Spillefilm
Matador 1978 Oluf Larsen Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Mourier Tv-serie
Hærværk 1977 Eriksen DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Redaktør Wulff DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Køkkenchef DK/Spillefilm
Spild og service 1975 Medvirkende Tv-film
Hitler superstar 1974 Adolf Hitler Tv-film
Kys det hele fra mig 1974 Medvirkende Tv-film
Anna - en fattig piges eventyr 1973 Fortæller Tv-serie
Rundt om Selma 1971 Frank Tv-film
Med kærlig hilsen 1971 Tivolikontrolløren DK/Spillefilm
Hovedjægerne 1971 Direktør Lund DK/Spillefilm
Far til fire i højt humør 1971 Onkel Anders DK/Spillefilm
H.M.S. Pinafore 1970 Medvirkende Tv-film
Bananmanden 1969 Medvirkende Tv-film
Kirsebærhaven 1969 Medvirkende Tv-film
Paria 1969 Hr. Y Tv-film
Flagermusen 1969 Frosch, fængselsbetjent Tv-film
Mordskab 1969 Freddy, hendes mand DK/Spillefilm
Damernes ven 1969 Hamlet-Andersen DK/Spillefilm
Farvel Thomas 1968 Thomas Nielsen Tv-film
Københavnerliv 1968 Hr. Madsen, bagermester Tv-serie
Stormvarsel 1968 Christian Thorup DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Sagfører DK/Spillefilm
Kom frit frem 1966 Hovedstadsredaktør Halwind Tv-film
Don Olsen kommer til byen 1964 Don Olsen DK/Spillefilm
Fødselsdagsselskabet 1964 Medvirkende Tv-film
Når enden er go' 1964 Magister Hermod DK/Spillefilm
Hvad med os? 1963 Gorm DK/Spillefilm
Harlekin ægtemand 1963 Tjener Tv-film
Duellen 1962 2. skuespiller DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Grossist Ludwig DK/Spillefilm
Cirkus Buster 1961 Manus DK/Spillefilm
Vi er allesammen tossede 1959 William Frandsen, Birthes bror DK/Spillefilm
Pigen i søgelyset 1959 Poulsen, journalist DK/Spillefilm
Cyklisten 1958 Cyklens stemme DK/Kort fiktion
Aprilsnarrene 1958 Medvirkende Tv-film
Pigen og vandpytten 1958 Teaterdirektør DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Lasse Larsen, hypnotisør DK/Spillefilm
Lån mig din kone 1957 Torben Einerts, arkitekt DK/Spillefilm
Skarpe skud i Nyhavn 1957 Hans Ericsen U/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 Harry Motor DK/Spillefilm
Færgekroen 1956 Andersen DK/Spillefilm
Lady og vagabonden 1955 Vagabonden (1955-vers.) U/Spillefilm
Menageri 1955 Medvirkende Tv-film
Ild og jord 1955 Knud, karl DK/Spillefilm
Det var på Rundetårn 1955 Lasse Larsen, sæsonarbejder DK/Spillefilm
I kongens klæ'r 1954 Nikolaj Hansen, smugler DK/Spillefilm
Peter Pan 1953 Peter Pan U/Spillefilm
Et spil 1953 Medvirkende Tv-film
Ved Kongelunden 1953 Knud, mekaniker DK/Spillefilm
Rekrut 67 Petersen 1952 Peter Rasmussen DK/Spillefilm
Alice i eventyrland 1951 Bromanden U/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Mads DK/Spillefilm
Lejlighed til leje 1949 Buster, kabaretsanger DK/Spillefilm
Berlingske Tidende 1749-1949 1949 Avissælger DK/Kort fiktion
Støt står den danske sømand 1948 Mand, der spiller billard DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 Stationskarlen DK/Spillefilm
Hatten er sat 1947 Medvirkende DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Den ukendte DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Petersen, tjener DK/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Mand, der drikker mælk på gaden DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.