enda

Carl Heger

(1910 – 2002)

Skuespiller. Født 17/4 1910, død 2/5 2002.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1938-40. Direktør for Allé-Scenen 1947-52. Opgav skuespillerarbejdet i 1955.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han tilhører kategorien: de solide støtter, der uden at brillere, spiller utaknemmelige, lidt farveløse roller.
Han debuterer dog med en helterolle i en af 1930'ernes største publikumssucceser, det Aakjærske bondedrama "Livet paa Hegnsgaard" (1938), hvor han spiller på sin retlinede landlige soliditet. Også i Skjoldborg-filmatiseringen "Niels Pind og hans Dreng" (1941) fører han sig frem på landet - som den idealistiske lærer Jensen, der foregriber Socialdemokratiets kulturpolitik i 1960'erne.

Det gedigne, humorforladte mandfolk er hans speciale, også som Bodil Kjers svegne, men standhaftige tilbeder i "Det brændende Spørgsmaal" (1943). Her kommer et drag af bitterhed til, som der også spilles på i "Støt står den danske sømand" (1948), hvor han med en sympatisk solidaritet og følelsesstyrke forsvarer sin svære figur: den krigslede, nervenedbrudte sømand blandt lutter helte.


En vis forbitrelse præger også hans figurer i to af 1950'ernes bedste socialrealistiske film, "Farlig ungdom" (1953) og "Altid ballade" (1955), hvor han er gået over i den bekymret-indignerede faderrolle, bedst tegnet i sidstnævnte. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Altid ballade 1955 Otto Nielsen, fabriksarbejder DK/Spillefilm
En borgerpligt 1953 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Jacobsen, mejerist DK/Spillefilm
Hallo, derude 1953 Medvirkende Tv-film
Hejrenæs 1953 Dyrlæge DK/Spillefilm
Farlig ungdom 1953 Sømanden DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Mødedeltager DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 En Betjent DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Sigvad, arkitekt DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Ole, en ung landmand DK/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Murersvend Nielsen DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Peter Madsen DK/Spillefilm
Støt står den danske sømand 1948 Frederik, Matros DK/Spillefilm
18. April 1947 Medvirkende DK/Kort fiktion
Røverne fra Rold 1947 Jeppe Hvass DK/Spillefilm
Kartofler (kort version) 1946 Speaker DK/Dokumentarfilm
Kartofler 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det kære København 1944 Marius, Hansens Barn DK/Spillefilm
Det bødes der for 1944 Olaf, Jennys kæreste DK/Spillefilm
For Hjem og Jord 1943 Hans DK/Kort fiktion
Moster fra Mols 1943 Instruktion DK/Spillefilm
7 mill. HK - En film om Burmeister & Wain 1943 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det brændende Spørgsmaal 1943 Carsten Brandt, landsretssagfører DK/Spillefilm
Kriminalassistent Bloch 1943 Ernst Hansen, Gartnermedhj. DK/Spillefilm
Skoven 1942 Speaker DK/Dokumentarfilm
Mulden drager 1942 Medvirkende DK/Kort fiktion
Baby paa Eventyr 1942 Søren, Røgter DK/Spillefilm
Forellen 1942 Erling Steenberg DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Mand på gaden DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Axel Jensen, lærer DK/Spillefilm
En Desertør 1940 Medvirkende DK/Spillefilm
Storbyens Blændværk 1939 Medvirkende DK/Kort fiktion
Livet paa Hegnsgaard 1938 Visti Andersen DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Førstemanden på "Frida" DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.