enda

Clara Østø

(1911 – 1983)

Skuespillerinde. Født 14/1 1911, død 24/5 1983. Gift med skuespiller Edvin Tiemroth (1915-84). Mor til skuespiller Lene Tiemroth.

Startede sin skuespillerkarriere på Nørrebros Teater i 1929. Engagementer ved skiftende københavnske teatre - i det lettere repertoire. Fra 1967-73 ved Aarhus Teater, hvor hun også virkede som iscenesætter.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hendes lidet romantiske fremtoning og tørt barokke diktion egnede sig især til datidens revy-viser og førte til en noget aparte filmdebut: som en skibsdreng, der i folkekomedien "Barken Margrethe"
(1934) skaber ravage ved at klappe en negerbokser i enden.


Hun flirter målbevidst med de trikotklædte cyklister i Herman Bang-filmen "Sommerglæder" (1940), og gør siden god fyldest i biroller som pigen med en syrligt kommenterende replik. Hun skærer bramfrit igennem i nationens første kvindespillefilm, "Saa mødes vi hos Tove" (1946), hvor hun har sin bedste filmrolle som den taktløst plaprende isbryder ved venindesammenkomsten.


Hendes dead pan-komik udfolder sig pudsigt som 'husmoder' for de uordentlige ungkarle Dirch Passer og Ove Sprogøe i "Det var på Rundetårn" (1955). Men hun mangler frodighed som ø-dronningen i den populære folkekomedie-traver "Styrmand Karlsen" (1958), selv om der er smæld over hendes foredrag af Olga Svendsens gamle glansnummer, "På min lysegrønne Ø".


Sidst ses hun, ældet, men stadig veloplagt, som erotisk-fantaserende sindssygepatient i Leif Panduro-filmen "Rend mig i traditionerne" (1979). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Rend mig i traditionerne 1979 Patient DK/Spillefilm
Troubadouren 1977 Lulu Heerup Tv-film
Barselstuen 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Fru Vang Tv-serie
Spøgelsestoget 1976 Frk. Erna Bunsen DK/Spillefilm
Askepot 1973 Medvirkende Tv-film
Forfremmelsen 1971 Overlægen Tv-film
I sandhed en helt 1967 Medvirkende Tv-film
Wilde West 1965 Instruktion Tv-film
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
Mit hjerte er i højlandet 1964 Instruktion Tv-film
Uden fast bopæl 1963 Instruktion Tv-film
Herr Korbes tager imod 1963 Instruktion Tv-film
Problemet - piger 1963 Instruktion Tv-film
Seks kammerater 1962 Instruktion Tv-film
Livet er jo dejligt 1962 Instruktion Tv-film
Drej m for mord 1961 Instruktion Tv-film
Et feriebarn 1961 Instruktion Tv-film
Eventyr på Mallorca 1961 Yrsa DK/Spillefilm
Paprika 1960 Instruktion Tv-film
Fransk uden tårer 1960 Instruktion Tv-film
Et mord 1960 Instruktion Tv-film
I havn 1959 Instruktion Tv-film
Femdollarsedlen 1959 Instruktion Tv-film
Faderskolen 1959 Instruktion Tv-film
Den indbildt syge 1959 Medvirkende Tv-film
Kærlighedens melodi 1959 Henriette, højesteretssagførerens søster DK/Spillefilm
Bunbury 1959 Medvirkende Tv-film
Styrmand Karlsen 1958 Dronningen DK/Spillefilm
Jeg elsker dig 1957 Frøken Muhs DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Frk. Lind, husholderske DK/Spillefilm
De 22 år 1956 Medvirkende Tv-film
Det var på Rundetårn 1955 Fru Hambro, musikernes værtinde DK/Spillefilm
De rider mod havet 1955 Medvirkende Tv-film
I sandhed en helt 1955 Medvirkende Tv-film
De rider mod havet 1954 Medvirkende Tv-film
Vivian venter sig 1954 Medvirkende Tv-film
Saa mødes vi hos Tove 1946 Kitty DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Tobiasnætter 1941 "Topsy" DK/Spillefilm
Tante Cramers Testamente 1941 Erna Nielsen, husassistent hos Lembergs DK/Spillefilm
En ganske almindelig Pige 1940 Frøken Stjerneborg DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Aase, købmandens yngste datter DK/Spillefilm
En pige med pep 1940 Pylle DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Lucie DK/Spillefilm
Skilsmissens Børn 1939 Professorens kokkepige DK/Spillefilm
Bag Københavns Kulisser 1935 Kordame DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Skibsdrengen Kristian DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Den fregnede Pige DK/Spillefilm
Rokokokoketteri Medvirkende DK/Reklamefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.