enda

Edith Schlüssel

(1899 – 1981)

Klipper. Født 11/2 1899, død 14/9 1981 - 82 år gammel.


Edith Schlüssel startede sin karriere hos Peter Elfelt i reportageafdelingen i 1917. Derfra kom hun til Nordisk Film og siden Palladium. Her var hun chefklipper i 35 år. Hun klippede næsten udelukkende spillefilm og har en imponerende produktion bag sig. For eksempel klippede hun i 1942 intet mindre end 8 spillefilm og var også klipper på den første danske tegnefilm i spillefilmlængde "Fyrtøjet" (Svend Methling, 1946). Hun var fast klipper for instruktører som Alice O'Fredericks, Svend Methling, Johan Jacobsen, Peer Guldbrandsen, Annelise Meinecke, og for Carl Th. Dreyer på hans sidste tre film.


Blandt hendes vigtigste film er foruden Dreyer-filmene "Vredens dag" (1943), "Ordet" (1955) og "Gertrud" (1964) Svend Methlings "Sommer glæder" (1940), Johan Jacobsens "Otte akkorder" (1944) og modstandsfilmen "Den usynlige hær" (Johan Jacobsen, 1945).


Edith Schlüssel var troende katolik, ugift og levede en tilbagetrukket tilværelse. Hun spillede og sang i sin fritid og mente, at musikalitet var en vigtig egenskab at have som klipper. Hun mente også, at kvinder har bedre indfølingsevne end mænd, når det kommer til filmklipning. Hun var angiveligt elskværdigheden selv, og der kom aldrig et bandeord over hendes læber. Johan Jacobsen kaldte hende 'Schlüsselein' - 'min lille nøgle'.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Rektor på sengekanten 1972 Klip DK/Spillefilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Klip DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Klip DK/Spillefilm
Damernes ven 1969 Klip DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Klip DK/Spillefilm
Uden en trævl 1968 Klip DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Klippeassistent DK/Spillefilm
Flagermusen 1966 Assistent DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Assistent DK/Spillefilm
Sytten 1965 Klip DK/Spillefilm
Gertrud 1964 Klip DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Klip DK/Spillefilm
Gymnasiepigen 1960 Klip DK/Spillefilm
Ballade på Bullerborg 1959 Klip DK/Spillefilm
3 må man være 1959 Klip DK/Spillefilm
Frøen 1959 Klippeassistent U/Spillefilm
Det lille hotel 1958 Klip DK/Spillefilm
Mor skal giftes 1958 Klip DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Klip DK/Spillefilm
Manden, der ikke ku' sige nej 1958 Klip U/Spillefilm
Amor i telefonen 1957 Klip DK/Spillefilm
Der var engang en gade 1957 Klip DK/Spillefilm
Lutter løjer 1957 Klip Antologi
Sønnen fra Amerika 1957 Klip DK/Spillefilm
Natlogi betalt 1957 Klip DK/Spillefilm
Den kloge mand 1956 Klip DK/Spillefilm
Fuld af Fiduser 1956 Klip Antologi
Tante Tut fra Paris 1956 Klip DK/Spillefilm
Vi som går stjernevejen 1956 Klip DK/Spillefilm
Gengæld 1955 Klip DK/Spillefilm
Flugten til Danmark 1955 Klip U/Spillefilm
Fy og Bi på Eventyr 1955 Klip Antologi
Ild og jord 1955 Klip DK/Spillefilm
Ordet 1955 Klip DK/Spillefilm
Mod og mandshjerte 1955 Klip DK/Spillefilm
En straffesag 1955 Klip DK/Kort fiktion
Tre finder en kro 1955 Klip DK/Spillefilm
Et eventyr om tre 1954 Klip DK/Spillefilm
Glade dage 1954 Klip, Lyd Antologi
Sukceskomponisten 1954 Klip DK/Spillefilm
Det gælder livet 1953 Klip DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Klip DK/Spillefilm
Hejrenæs 1953 Klip DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Klip DK/Spillefilm
Her er vi igen 1952 Klip Antologi
Kærlighedsdoktoren 1952 Klip DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Klip DK/Spillefilm
Hold fingrene fra mor 1951 Klip DK/Spillefilm
Dorte 1951 Klip DK/Spillefilm
Vores fjerde Far 1951 Klip DK/Spillefilm
Din fortid er glemt 1950 Klip DK/Spillefilm
I gabestokken 1950 Klip DK/Spillefilm
Smedestræde 4 1950 Klip DK/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Klip DK/Spillefilm
Lejlighed til leje 1949 Klip DK/Spillefilm
Det gælder os alle 1949 Klip DK/Spillefilm
Den stjålne minister 1949 Klip DK/Spillefilm
Hvor er Far? 1948 Klip DK/Spillefilm
Calle og Palle 1948 Klip DK/Spillefilm
Hatten er sat 1947 Klip DK/Spillefilm
My Name is Petersen 1947 Klip DK/Spillefilm
Lykke paa Rejsen 1947 Klip DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Klip DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Klip DK/Spillefilm
Brevet fra Afdøde 1946 Klip DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Klip DK/Spillefilm
Vandet paa Landet 1946 Klip DK/Dokumentarfilm
I Gaar og i Morgen 1945 Klip DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Klip DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Klip DK/Spillefilm
Danmark i Lænker 1945 Klip DK/Dokumentarfilm
Familien Gelinde 1944 Klip DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Klip DK/Spillefilm
De tre Skolekammerater 1944 Klip DK/Spillefilm
Det store Ansvar 1944 Klip DK/Spillefilm
Det kære København 1944 Klip DK/Spillefilm
Vredens Dag 1943 Klip DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Klip DK/Spillefilm
Som du vil ha' mig - ! 1943 Klip DK/Spillefilm
Møllen 1943 Klip DK/Spillefilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Klip DK/Spillefilm
Baby paa Eventyr 1942 Klip DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Klip DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Klip DK/Spillefilm
Vi kunde ha' det saa rart ! 1942 Klip DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Klip DK/Spillefilm
Regnen holdt op 1942 Klip DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Klip DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Klip DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Klip DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Klip DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Klip DK/Spillefilm
Tak fordi du kom, Nick - ! 1941 Klip DK/Spillefilm
Tante Cramers Testamente 1941 Klip DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Klip DK/Spillefilm
Vagabonden 1940 Klip DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Klip DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Klip DK/Spillefilm
Week-End 1935 Klip DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Klip DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Klip DK/Spillefilm
Vester-Vov-Vov 1927 Synkronisering DK/Spillefilm
Dødsbokseren 1926 Synkronisering DK/Spillefilm
Professor Petersens Plejebørn 1924 Synkronisering DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.