enda

Elith Foss

(1911 - 1972)

Skuespiller. Født 8/8 1911, død 19/4 1972 - 60 år gammel. Søn af skuespilleren Aage Foss (1885-1952).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1930-33, hvor han også var ansat gennem hele sin karriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Rund, lavstammet og med et ansigt, der kan minde om et forvokset spædbarn, er han perfekt til lettere groteske biroller. Men det er hans specielle drævende stemmeføring, der bedst kendetegner ham - ofte med hældning mod jysk dialekt. Han kunne dog også klare det slagfærdigt københavnske - f. eks. som drikfældig kleinsmed i "Kampen mod uretten" (1949).

På teatret brillerede han i en lang række Holbergroller - på film var opgaverne små og relativt ubetydelige, selv om han spiller en større birolle som en krasbørstig landmand i Kjeld Petersen-filmen "Løgn og løvebrøl" (1961). Her lægger han bånd på sin ofte lidt teatralsk selvsmagende diktion og leverer et koncist, komisk portræt - uden at give afkald på de provinsielle betoninger. En anden markant rolle er landmanden, der flytter til byen i "Støv for alle pengene" (1963) - Mest kendte tv-rolle: Schulze i Sven Clausens "Bureauslaven" (1964). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Kategori
Flagermusen 1969 Dr. Blind Tv-film
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
En spurv i tranedans 1968 Skomager Tokkerup Tv-film
Lille Claus og Store Claus 1968 Medvirkende Tv-film
Valsedrømme 1967 Fyrsten Tv-film
Juno og påfuglen 1967 Medvirkende Tv-film
Soyas tagsten 1966 Brolæggeren DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Sofus, spritter DK/Spillefilm
Mille, Marie og mig 1965 Henry Tv-film
Melodien, der blev væk 1965 Medvirkende Tv-film
Bureauslaven 1964 Schulze Tv-film
Fødselsdagsselskabet 1964 Medvirkende Tv-film
Sommer i Tyrol 1964 Borgmester DK/Spillefilm
Enhver 1964 Den fattige næste Tv-film
En sjæl efter døden 1963 Sjælen Tv-film
Støv for alle pengene 1963 landmand Kresten Kristensen DK/Spillefilm
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
George Dandin 1962 Medvirkende Tv-film
Recensenten og dyret 1962 Trop Tv-film
Den ellevte juni 1962 Medvirkende Tv-film
Løgn og løvebrøl 1961 Jens Hansen, gårdejer, Lucillas far DK/Spillefilm
Flemming på kostskole 1961 Lektor Rung DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Smeden i Baarse DK/Spillefilm
Kærlighed 1960 Peter Andersen Tv-film
Sandhedens hævn 1960 Medvirkende Tv-film
Hund og hund imellem 1960 Harry U/Spillefilm
Skibet er ladet med - 1960 Krigsministeren DK/Spillefilm
I rosenlænker 1959 Medvirkende Tv-film
Der var engang en gade 1957 Degnen DK/Spillefilm
Lady og vagabonden 1955 Skot (1955-vers.) U/Spillefilm
Peter Pan 1953 Smisk U/Spillefilm
Lille Claus og Store Claus 1952 Degnen U/Kort fiktion
Alice i eventyrland 1951 Peter Kanin U/Spillefilm
Erasmus Montanus 1951 Medvirkende Tv-film
Berlingske Tidende 1749-1949 1949 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kampen mod uretten 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Stjernetyderen DK/Spillefilm
Drømmen om i morgen 1945 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ungdommens rus 1943 Medvirkende DK/Kort fiktion
Alle Mand paa Dæk 1942 Sivert DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Gal mand med trillebør DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Bydrengen Jens DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Frederik, Mikkels søn DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Kokkedreng på "Frida" DK/Spillefilm
Min Kone er Husar 1935 Fætter Anton DK/Spillefilm
I 1001 nats eventyrrige 1934 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De blå drenge 1933 Medvirkende DK/Spillefilm
Saa til søs 1933 Medvirkende DK/Spillefilm
Kirke og Orgel 1932 Skriver DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.