enda

Frits Helmuth

(1931 – 2004)

Skuespiller. Født 3/7 1931, død 12/12 2004 - 73 år gammel. Søn af skuespiller og sanger Osvald Helmuth (1894-1966). Gift 3 gange: 1º 1957-60 med balletdanserinde Agneta Segerskog (1938-1983), 2º 1961-64 med skuespillerinde Jeanne Darville (1924-1995). Far til skuespiller Mikael Helmuth (f. 1958) og barneskuespiller Pusle Helmuth (f. 1962).

Debuterede som barneskuespiller i 1943. Optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1950. Omfattende scenekarriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han begyndte sin filmkarriere som en ivrig og pligtopfyldende barneskuespiller: han er sin far Osvald som barn i vestkystdramaet "Blaavand melder storm" (1938) og har småroller i "Ebberød bank" (1943), "Frihed, lighed og Louise" (1943), "Mit liv er musik" (1944) og "Hans store aften" (1946). Mekaniske præstationer uden megen situationsfornemmelse.

Som ung i 1950'erne lignede han svigermors drøm. Men dansk film havde netop i denne periode brug for drenget renskurede typer. Og det ufærdige skuespiller-føl havde oprigtig følsomhed, naturlig replikføring og kunne - som trompetspillende yngling i "Ung leg" (1956) - tilføre sit duksedrenge-image en ægte idealistisk gnist. Men den mesterlige karakterskuespiller og forvandlingskunstner, der senere skulle folde sig ud, lå stadig begravet op gennem 1960'erne, hvor rollerne var få og uinspirerende.

Først i 1970'erne tog Frits Helmuth hul på mere sammensatte karakterer som den forpinte tvivler Johannes Vig i Martin A. Hansen-filmatiseringen "Løgneren" (1970) - en vanskelig rolle, som han slap forbløffende uskadt fra. Og med sin filmrolle nummer 18, den iskolde, glatte direktør og forsikringsvindler i Hans Kristensens indflydelsesrige kriminalfilm "Per" (1974), finder Helmuth en ny afslappet autoritet: med sit klare, faste blik og sin velmodulerede replik kan han nu spille på sin rolige pondus og give sine figurer tvetydige nuancer. En udvikling, der også tegner sig i hans diskrete fremstilling af den vege Paul i de to relaterede Leif Panduro-tvfilm lavet af Palle Kjærulff-Schmidt, "Bertram og Lisa" og "Anne og Paul", begge fra 1975.

Og så er vejen banet for den brede vifte af karakterroller fra den sidste snes år, rækkende fra svage mænd som faderen i "Johnny Larsen" (1979) over lærertyrannen i "Det forsømte forår" (1993) og en farverig musiker som kro-pianisten Outzen i "Min fynske barndom" (1994) frem til den ubøjelige strisser Jespersen i "Her i nærheden" (2000).

Hans anonyme ydre bliver den neutrale tavle, karaktererne kan tegnes på. Som han skriver i sine erindringer: "Jeg ligner ikke noget som helst - det er det, der er det gode ved det." Mest i overensstemmelse med sin indre natur er han måske i rollerne som den eftertænksomme mand, han åbenbarer i sin erindringsbog. Men han kan også åbne for sluser af spruttende temperament eller skære igennem med ætsende intensitet. Forvandlingen opstår indefra, selv om han også er suveræn som maskeringskunstner.

I sine første film som voksen viser han velskrubbet uskyld og sympatisk naturlighed i banale roller.

Han placeres tre gange som søn i skyggen af stærkere fader-personligheder: Ib Schønberg i den dystre "Sønnen" (1952), Gunnar Lauring i den tynde komedie "Min søn Peter" (1953) og Osvald Helmuth i "Den kloge mand" (1956), hvor han er lægesønnen, der geråder i konflikt med sin kvaksalverfar, spillet af Osvald. Her gør han mest indtryk med sit flotte Brian Laudrup-ydre i en umulig rolle.
Til gengæld har han en hovedrolle som en lidt enfoldig flyttemand i komedien "Det er så yndigt at følges ad" (1954) og får en pæn modtagelse. Og i Johannes Allens meget sete problemdrama "Ung leg" (1956) danner han for første gang par med Ghita Nørby i rollen som en trompetspillende ildsjæl. Her viser han klart, at han kan mere end dansk films gennemsnitlige 'unge mand'.

Efter at have været artig titelrolleindehaver i "Styrmand Karlsen" (1959) - "den kedeligste og fadeste præstation, jeg efter min mening har ydet", kalder han den i sine erindringer - spiller han med ungdommelig intensitet den medicinstuderende i Knud Leif Thomsens idé-forældede debutfilm "Duellen" (1961), hvor han plages af dyr-menneske-modsætningen.

Derpå følger forglemmelige historiske roller i Herman Bang-filmen "Tine" (1964) og Erik Balling-operettten "Landmandsliv" (1965), han forsøger sig behjertet som fisker i eksistentiel og materialistisk havsnød i Ib Mossins ambitiøse "Stormvarsel" (1968), og spiller den første af adskillige strissere, rejseholds-opdager Mørck i den bastante Poul Ørum-filmatisering "Kun sandheden" (1974).

Svage film, som han ikke kan rette op på. Men Helmuth udvikler sig alligevel i 1970'erne til en af dansk film klart bedste karakterskuespillere. Han illuderer godt som politiker i knibe i Franz Ernsts og Klaus Rifbjergs tv-film "Privatlivets fred" (1973), og han giver sin forsikringssvindlende direktør i Hans Kristensens "Per" (1975) en rammende overflade-affabel hovenhed. Og han får den første af hele fire Bodilpriser for sin dominerende hovedrollepræstation i Edward Flemings "Lille spejl" (1978), hvor han udnytter hvad han selv kalder "en lidt pjosket gangart, jeg plejer at gemme bag mine roller" som den ensomme bøsse, der drømmer om fest og forløsning.

Og i Morten Arnfreds nyklassiker "Johnny Larsen" (1979) er en nu bebrillet Helmuth igen suveræn som 'lille mand' - Johnnys ufaglærte arbejderfar, der har lært at tilpasse sig og skrue ned for kravene. Et varmt hverdagsportræt i musikalsk samspil med Allan Olsens Johnny.
Herefter kommer nogle år med solide indsatser i mindre vellykkede film: atter far i Annette Olsens ungdomsfilm "Skal vi danse først?" (1979); ulveforsker i Helle Stangerup-filmatiseringen "Ulvetid" (1981); en lille lægerolle i "Forræderne" (1983); og en præcis præstation som sympatisk, men usentimental politimand i "Midt om natten" (1984). I den frie Blicher-filmatisering "Elise" (1984) kæmper han som præst med instruktøren Claus Plougs og manuskriptforfatteren Mogens Rukovs konstruktioner og lod sig med megen møje sminke 85-årig i otte dage - uden at optagelserne blev brugt.

Derefter blev hans i hver fiber gennemfølte Karl Aage i "Dansen med Regitze" (1989) et come-back, også på grund af en genforening med favoritpartneren Ghita Nørby, som han har spillet sammen med på film i over 40 år.

"Nogle af hans beundringsværdige præstationer kunne savne en afgørende farlighed," skrev Politikens Bent Mohn om hans store teaterroller i en fødselsdagsartikel 1991. - "Frits Helmuth spiller helst mennesker, han personligt selv kan lide. Det rigtig onde ligger ikke for hans gemyt. Måske tror han ikke på det?"

Svaret kom med den sataniske lektor Blomme i "Det forsømte forår" (1993), der kompenserer for sin ubetydelighed i hverdagslivet ved at gøre sig til diktator i klasseværelset. Her gør Helmuth - med overrumplende frodighed - ondskaben farverig og facetteret, som når han bruger lillefingeren til at kalde eleverne op til afstraffelse. Han ender med at blive ét med sin maske - den fuldendte, sadistiske klasseværelse-despot.

Den samme blomstrende udadvendte styrke, men denne gang med positivt fortegn, ligger der i det vitale birolleportræt af værtshuspianisten Outzen i Erik Clausens Carl Nielsen-film "Min fynske barndom" (1993) - lidt af et menneskevrag, men stadig optændt af kunstens hellige ild.
Han er den rene fryd som erfaren tjener i Jonas Elmers afgangsfilm fra Filmskolen, "Debut" (1996). Og han ses som ensom enkemand i Marius Holsts norske "Pust på meg!" (1996); komisk desperat og selvmordstruende tubaist i Anders Thomas Jensens novellefilm "Wolfgang" (1997); og en imposant, tyrannisk brygger Jacobsen i de sidste seks afsnit af den haltende DR-tv-serie "Bryggeren" (1996).

På film får han - mærkeligt nok - først en større rolle igen i 2000 som den stædige politimand og sporhund Jespersen i Kaspar Rostrups intense kammerspil for fire stemmer, "Her i nærheden". Et stærkt portræt af et skyklap-menneskes ensporede jagt på retfærdighed.

Og som den barske, drikfældige provinslæge i Anders Thomas Jensens gangsterkomedie "Blinkende lygter" (2000) tegner Helmuth igen en skæv eksistens - denne gang med udsøgt sort humor. Et opstrammende bevis på, at et lille halvt århundredes skuespillererfaring, klassisk baggrund på Det kgl. Teater og et ry for usvigelig seriøsitet ikke er nogen hindring for et lydefrit samspil med dansk films brat pack. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Frits Helmuth: Med mellemrum - erindringer (2000).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Oskar & Josefine 2005 Doktor Dinesen DK/Spillefilm
Villa Paranoia 2004 Walentin DK/Spillefilm
Skatteplaneten 2002 Fortæller U/Spillefilm
Carl Peter Værnet 2002 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Anden juledag 2000 Alfred DK/Kort fiktion
Her i nærheden 2000 Jespersen DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Carl DK/Spillefilm
En sjælden fugl 1999 Dr. Flage DK/Kort fiktion
Wolfgang 1997 Gert DK/Kort fiktion
Renters rente 1996 Natlæge Jakob Man Tv-serie
Bryggeren 1996 J.C. Jacobsen som ældre Tv-serie
Debut 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
De skrå brædder 1995 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Frihedens skygge 1994 Sven Gabrielsen Tv-serie
En kærlig omstigning 1994 Helge Tv-film
Min fynske barndom 1994 Outzen DK/Spillefilm
Længe leve friheden 1993 Jacobsen Tv-film
Det forsømte forår 1992 Lektor Blomme DK/Spillefilm
Høfeber 1991 Dommer Hans Erling Herzberg DK/Spillefilm
Dansen med Regitze 1989 Karl Aage DK/Spillefilm
Klitgården 1985 Swami Nephuhia Tv-serie
Elise 1985 Præsten, hendes mand DK/Spillefilm
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Niels Klim/Fortæller Tv-serie
Driver dug, falder rim 1984 Medvirkende DK/Kort fiktion
Midt om natten 1984 J.O. Kurtzen, politiassistent DK/Spillefilm
Forræderne 1983 Dr. Bachmann DK/Spillefilm
Næsten et menneske 1981 Instruktion, Manus, Medvirkende DK/Kort fiktion
Polledreng kommer hjem 1981 Medvirkende Tv-film
Ulvetid 1981 Tom DK/Spillefilm
Cigaretter og tommelfingre 1980 Katrines far DK/Kort fiktion
Den hemmelige skuffe 1979 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Manden ved kilden Tv-film
Johnny Larsen 1979 Johnnys far DK/Spillefilm
Skal vi danse først? 1979 Susannes far DK/Spillefilm
Frikendt 1978 Poul Jørgensen, arbejdsleder DK/Kort fiktion
Tribadernes nat 1978 Medvirkende Tv-film
Lille spejl 1978 Bent DK/Spillefilm
Hvem myrder hvem? 1978 Medvirkende DK/Spillefilm
Kirkebakke boligby 1977 Alfred Tv-serie
Tre søstre 1977 Medvirkende Tv-film
Den blåøjede satan 1976 Svend Eriksen Tv-film
Anne og Paul 1975 Paul Tv-film
Annoncen 1975 Medvirkende Tv-film
Bertram og Lisa 1975 Paul Carstensen Tv-film
Kun sandheden 1975 Kriminalassistent Mørck DK/Spillefilm
Per 1975 Helge Lorentzen, direktør DK/Spillefilm
Natten i ventesalen 1974 Graversen Tv-film
Båndet 1973 Baronen Tv-film
Privatlivets fred 1973 Medvirkende Tv-film
Mellem fem og syv 1970 Leif Tv-film
Svejk i anden verdenskrig 1970 Ung Prochazka Tv-film
Løgneren 1970 Johannes Vig DK/Spillefilm
Fugls føde 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Stormvarsel 1968 Kurt DK/Spillefilm
Gidslet 1967 Medvirkende Tv-film
Billet til Månen 1967 Han Tv-film
Genboerne 1966 Medvirkende Tv-film
Landmandsliv 1965 Frantz von Rambow DK/Spillefilm
Eurydike 1964 Orfeus Tv-film
Tine 1964 Løjtnant Appel DK/Spillefilm
Tony tegner en hest 1963 Tim Shields Tv-film
Duellen 1962 Mikael DK/Spillefilm
Prinsesse for en dag 1962 Jan DK/Spillefilm
Skibet er ladet med - 1960 Max Ibsen, yngre forretningsmand DK/Spillefilm
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Du skønne ungdom 1960 Medvirkende Tv-film
Fransk uden tårer 1960 Medvirkende Tv-film
Eventyrrejsen 1960 Gustav Hollstrøm DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Jens DK/Spillefilm
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Den skønne ungdom 1959 Medvirkende Tv-film
Vintersolhverv 1959 Mio Tv-film
Kærlighedens melodi 1959 Fortæller DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Styrmand Knud Karlsen DK/Spillefilm
Den skårede krukke 1958 Medvirkende Tv-film
Jeg elsker dig 1957 David DK/Spillefilm
Glasmenageriet 1957 Medvirkende Tv-film
Soldaterløjer 1957 Medvirkende Tv-film
Den kloge mand 1956 Ulf Thomsen, Rasmus' søn DK/Spillefilm
Ung leg 1956 Benny DK/Spillefilm
Den lykkelige rejse 1955 Medvirkende Tv-film
I sandhed en helt 1955 Medvirkende Tv-film
En skefuld katarsis 1955 Medvirkende Tv-film
Det er så yndigt at følges ad 1954 Lasse DK/Spillefilm
Den lille butik 1954 Medvirkende Tv-film
Kongeligt besøg 1954 Hønse-Erik DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Peter, Michael og Lydias søn DK/Spillefilm
Sønnen 1953 Simon DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Mejeriarbejder DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Egon DK/Spillefilm
Mit liv er Musik 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Frihed, Lighed og Louise 1944 Peter, Kildals søn DK/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Mads, Vipperups søn DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Jens Olesen som barn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.