enda

Gull-Maj Norin

(1913 - 1997)

Skuespillerinde. Født 20/4 1913 (i Helsingborg, flyttede til Danmark som 10-årig), død 27/11 1997 - 84 år gammel. Gift med instruktør Søren Melson (1916-84).

Debuterede i 1931 og fik en omfattende scenekarriere med optrædender både i Danmark og Sverige.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun blev fra sin teaterdebut, 18 år gammel, kendt som en eksotisk skønhed med amourøst tegnede øjenbryn, ekstravagant påklædning og en statuarisk vamp-manér.


I første omgang fik den danske Dietrich dog mest tomme roller i 1930'rnes farce-fjollerier - bortset fra en spektakulær heltinderolle i George Schnéevoigts laplandske sne-melodrama "Fredløs" (1935). Filmen vakte en del interesse i England og USA, og Hollywood-instruktøren Josef von Sternberg henvendte sig til hende, da han i 1937 - efter stjernen Merle Oberons bilulykke - skulle finde en afløser til den ufuldførte "I, Claudius" i London. Hun skrev i 1939 kontrakt med datidens mest respekterede engelske producent Alexander Korda, men krigen forhindrede en engelsk karriere.


På hjemlig grund gnistrer talentet første gang i Johan Jacobsens vittige komedie "Ballade i Nyhavn" (1942), hvor hun har sofistikeret erotisk appeal i nogle vellykkede scener med Gunnar Laurings sagfører.


Herefter kommer hun i tre film under sin instruktør Bodil Ipsens specielle dressur, der fører til en ofte total kalkering af Ipsensk manér og stemmeføring. Hun smører det beregnende og træske lidt tykt på som psykoanalytikeren med Mogens Wieths pianist under behandling i komedien "En Herre i Kjole og Hvidt" (1942), Ipsens meget velskabte og eneste komedieforsøg (bortset fra den svenske "Bröllopsnatten", 1947). Og hun smeder atter rænker som den mørke adelsfrøken over for Bodil Kjers lyse heltinde i Ipsens 1600-tals trekantshistorie "Drama på Slottet" (1943), atter med Mogens Wieth som helten.


Men mest bemærket blev hun som refrainsangerinden i Ipsen-Norin-trilogiens tredie del, gyseren "Mordets Melodi" (1944), en glamourøs søvngænger og fremmed gæst på jord, fuld af hemmeligheder, man kun gysende aner.


Herefter viser hun sig - borte fra den Ipsenske hypnose - ret ordinær i "Saa mødes vi hos Tove" (1946) og "Mani" (1947). Hverken talentet eller ambitionen stod mål med udstrålingens løfter, men Norin nåede alligevel at markere sig uudsletteligt som en behageligt anderledes kvindetype i dansk film, med figurer fulde af tragiske undertoner og dunkel lidenskab. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]



Læs om DFI Bibliotekets Gull-Maj Norin/Søren Melson særsamling

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mani 1947 Barbara Frank, ægteparret Franks datter DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Gerd DK/Spillefilm
Mordets melodi 1944 Odette Margot, kabaretsangerinde DK/Spillefilm
Koen 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
De danske Sydhavsøer 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
Drama paa Slottet 1943 Justine Rosenkrantz DK/Spillefilm
For Folkets Fremtid 1943 Speaker DK/Dokumentarfilm
En Herre i Kjole og Hvidt 1942 Gloria Brandt, psykoanalytiker DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Anna-Lisa, Rodians Niece DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Lili Holme DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 Ellinor, Berggrens Kone DK/Spillefilm
Tante Cramers Testamente 1941 Karin, Frederiks kone DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Else, Sibonis datter DK/Spillefilm
Nordhavets Mænd 1939 Aino Flatø DK/Spillefilm
De tre maaske fire 1939 En svensk dame DK/Spillefilm
Det begyndte ombord 1937 Else Fischer DK/Spillefilm
Fredløs 1935 Aino, Aslaks datter U/Spillefilm
Odds 777 1932 Korpige DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.